IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът настоява за спешна ревизия на бюджета

Според Плевнелиев данните за изпълнението на бюджета към средата на годината са "повече от притеснителни" и "неизпълнението на бюджета е сериозно"

11:17 | 07.07.14 г. 13
Президентът настоява за спешна ревизия на бюджета

Президентът Росен Плевнелиев настоява за спешна ревизия на бюджета, за да не се блокира работата на служебното правителство, съобщава БТА.

Плевнелиев очаква също така в оставащите дни на Народното събрание да бъдат предприети мерки в подкрепа на Българската народна банка (БНБ) като силен регулатор, да бъдат адаптирани европейски директиви, както и "доведени докрай някои важни законопроекти", коментира държавният глава по време на откриването на Международната конференция „Дните на математиката в София“.

„Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна неотложността и изключителната спешност и важност на усилията в Народното събрание да се ревизира бюджетът“, каза Плевнелиев.

Той отбеляза, че данните за изпълнението на бюджета към средата на годината са „повече от притеснителни“, както и че „неизпълнението на бюджета е сериозно“.

Президентът заяви, че не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за бюджета в държавата и неговото изпълнение, за разходната му част и за работата на приходните агенции.

Росен Плевнелиев посочи още, че има много консенсусни теми, които са важни и спешни - законодателни инициативи от гледна точка на БНБ и нейната ефикасност в момент на турбуленции; от европейския дневен ред и адаптиране на европейски директиви, както и по теми като енергетика и здравеопазване.

Президентът отбеляза, че ревизията на държавния бюджет е необходима и заради призива на много институции за ревизиране на бюджета на Здравната каса.

Държавният глава апелира на утрешните консултации в парламента „партиите да се обединят около това, че трябва да се обединят“. "Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща, иначе ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене", заяви той.

Припомняме, че работодателските организации и синдикатите също обявиха, че настояват за незабавно запълване на дефицита в здравеопазването, както и за решения, които да стабилизират енергетиката. Работодателите и синдикатите настояват също така Парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната.

Организациите обвиняват управляващите, че са се отказали от важните за икономиката въпроси и декларират, че от политическата ситуация в момента няма печеливши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 8 години
АХ ТВОЯТА МАЙКА *** ДЕТО ТА РОДИЛА.. КАКВИ ВНУШЕНИЯ *** ГЛУПАВА ***.... СЕГА СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ВНУШЕНИЯ ЛИ СА.. АХ ТВОЯТА *** НАРЕДЕНА ЧЕРВЕН *** .. ЗА 1 ГОДНА НА ВЛАСТ ОРЕШАРСКИ И ХУНТАТА МУ ЧЕРВЕНА БСП И ДПС С АТАКА.. НИ ВЪРНАХА С 10 ГОДИНИ НАЗАД.. АХ ЧЕ СИ ***.. УЖАС... ТО БИВА ДЕГРАДАЦИЯ,АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
zaw12929
преди 9 години
Според Плевнелиев данните за изпълнението на бюджета към средата на годината са "повече от притеснителни" и "неизпълнението на бюджета е сериозно" А ДАННИТЕ НЯМА КАК ДА СА ГОТОВИ- ЗАЩО пЛЕВНАЛИЕВ ПРАВИ ВНУШЕНИЯ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
zaw12929
преди 9 години
АВТОРЕ, вИЕ НЯМ НАБЛюДАТЕЛ ЛИ СТЕ ИЛИ ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ- ИДЕТЕ ПО НАТАТЪК, КЪДЕТО Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО, ДАЙТЕ МУ ПЪРЖОЛКИ, ДА ОТКРИЕ, КОЙ БЛОКИРА ДЪРЖАВНИТЕ ДЕЛА?!МЕДИИ ИЛИ СЛУГИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
zaw12929
преди 9 години
Време е депутатите да рзберат, че не са изпратени в Парламента, за да стоят в колоарите пред микрофоните, а да участват в залата и решават въпросите на държавата. Ако създават кризи и вреди- време е да понесат санкциите на Конституцията.Сега топката е в ръцете на Председателя на НС.Главния прокурор да е готов за ареста на извършителите на това наи тежко престъпление- неизпълнение на задължението народен представитес с неучастие в работата, с блокиране работта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
zaw12929
преди 9 години
в деня на разпускане на НС имунитетът пада, за причинената вина тези народни представители с отсъствия от НС за всичкото ереме от май 2013 година да понесат санкция , най малко по 100 000 лева, а за най големите реализатори на отсъствие и милион- гаранция и станат в ареста до плащането и 2. като бъдат осъдени по бързата процедура за непоправими вреди на имиджа и работата на държавата с блокиране работата на най висшия орган на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
zaw12929
преди 9 години
ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА, ИМА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ НЕ МОЖЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА НАРЕЖДА НА ПАРЛАМЕНТА, КАКВОТО НА НЕГО МУ НАРЕЖДА ГЕРБ!!!ДА СЕ ВНУШАВА НА СВЕТА БОЙКОВАТА ТЕЗА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ФАЛИРАЛА. Отсъствието на депутата ( на всеки депутат- трябва не само кворум, а и да се разисква ) води до нерешаване от Парламента проблемите на държавата във вътрешен и външен план: пропада сключването на споразумение с ЕС за следващите 7 години; няма отговори и на други брюкселски задачи за функциониране членството ни . България ще донесе спиране субсидии, и налагане санкции в огромни, непоносими размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
tonitov
преди 9 години
Къде бяха цяла година, само ни пълниха с калинки депесарки и червени мастити и прехода с една година удължиха. И четяха любимите книги на Тато и сциализъма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Lesov
преди 9 години
Заради тоя банкянски *** се опорочи една хубава детско-юношеска книга, която по мое време четяха децата на 10-12 години..докато тоя *** е чел сигурно между 12клас и там полит-пожарникарското му образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
На практика парламентът не действа и няма как да се мине през бюджетна процедура, затова изявлението на Плевнелиев го приемам като чисто политическо. Вероятно за отклоняване на вниманието от предложението на ДПС и ГЕРБ за обявяване на банкова ваканция. Защо Плевнелиев не го коментира и какви биха били последиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Поръчките са си необходими инвестиции в инфраструктура. Който ги ореже, си реже клона и ще прави актуализация на следващия бюджет през 2015 г. Този филм сме го гледали през 2010 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още