IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ е изплатила над 12 млн. лв. на "Автомагистрали-Черно море" АД

Над 350 служители на дружеството протестираха днес в Шумен заради неполучени заплати

14:26 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
АПИ е изплатила над 12 млн. лв. на "Автомагистрали-Черно море" АД

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е изплатила досега на строителното дружество „Автомагистрали – Черно море“ АД над 12 млн. лв. за обекта Шумен-Белокопитово от Автомагистрала (АМ) „Хемус“, съобщават от пресцентъра на АПИ.

В сумата влизат аванс и сертифицирани строително-монтажни работи, уточняват от агенцията.

Общата стойност на договора за строителство на участъка от автомагистрала „Хемус“ е 65,76 млн.лв. с ДДС въз основа на Анекс към Договор за строителство от 03.12.2012 г., съобщиха пред Investor.bg от агенцията.

Дължината на отсечката е 4,89 км.

Днес работниците от "Автомагистрали - Черно море" АД излязоха на мирен протест в Шумен. От дружеството твърдят, че АПИ им дължи над 12 млн. лв за извършените строителни дейности по този участък от автомагистралата. 

Над 350 работещи в „Автомагистрали – Черно море” АД се събраха днес пред сградата на Областния съвет в град Шумен, съобщават междувременно от КНСБ. Те са изразили недоволството си от поредния случай, в който АПИ не изплаща дължимото за извършени от дружеството дейности, вследствие на което работниците и служителите не са получавали работни заплати за април и май 2014 г.

След протеста е било сключено споразумение между синдикалната организация на КНСБ към „Автомагистрали – Черно море" АД и изпълнителния директор на предприятието, с което той се задължава да изплати работните заплати на персонала за месеците април и май 2014 г. в размер на 1 080 341 лв. в деня на постъпване на сумите по сметката на дружеството.

Работещите в дружеството заявиха, че при липса на адекватни действия от страна на АПИ и Министерство на регионалното развитие ще предприемат действия по блокиране на държавни институции и възлови пътни артерии.  

В петък синдикалният лидер на КНСБ във фирмата Господин Янков обяви, че от дружеството искат поне 8 млн. лв. от цялата сума, за да може фирмата да се разплати с контрагентите и да продължи работата си.

По думите на АПИ обаче от строителя до момента не са постъпвали сертификати, отчитащи изпълнените строителни дейности през тази година.

Днес АПИ е изпратила писмо до изпълнителя с покана за внасяне на сертификати за извършените строително-монтажни работи.

Ресорният министър Десислава Терзиева също съобщи преди дни, че за 2014 година няма изготвен и приет график за изпълнение на строително-монтажни работи на обектаТя уточни, че в договора няма предвидена клауза за заплащане на доставяни или произведени материали за обекта и такива суми не се дължат.

Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка Шумен – Белокопитово от АМ „Хемус“.

След осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности, твърдят от АПИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още