IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоучредени британски и кипърски фирми влизат в енергийния сектор у нас

КЗК позволи на компаниите да закупят няколко топлофикационни дружества и мини

15:08 | 07.07.14 г. 4
Новоучредени британски и кипърски фирми влизат в енергийния сектор у нас

Седем новоучредени компании, част от които със седалища във Великобритания, а друга - в Кипър, получиха разрешения от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да навлязат в сектора на енергетиката у нас. Това ще стане чрез закупуване на топлофикационни дружества и мини.

Преди няколко седмици антимонополният регулатор съобщи за редица готвени сделки с топлофикациите в Бургас, Русе, Перник, Плевен, както и на ТЕЦ „Брикел“. В допълнение имаше уведомления и за продажбата на няколко мини, сред които „Мини Черно море“ и „Чукурово“. Всички тези дружества бяха собственост на дружества, регистрирани на Сейшелските острови.

От съобщения на КЗК става ясно, че новите собственици на тези компании са регистрирани през май 2014 година. Към момента нито една от компаниите не извършва друга дейност. По тази причина и регулаторът отсъжда, че няма да има нарушение на конкуренцията на българския пазар.

От публикациите на сайта на КЗК става ясно, че новият собственик на „Мини Чукурово“ ще бъде компанията Stockett Limited, регистрирана в Лондон. Едноличен собственик на капитала е Иерлен Мей Родригез. Фирмата придобива досегашния собственик на мината – регистрираното на Сейшелските острови дружество „Шалот Корпорейшън“, което притежава 74,94% от капитала на „Мини Чукурово“. Според представения за анализ договор обаче новият собственик ще придобие 100% от капитала на мината.

Кипърската компания Magiva Holdings пък ще придобие „Мини Черно море“. Едноличен собственик на Magiava е Мария Папапавлу. Нейната компания придобива досегашния собственик на мината – Sevar, регистриран на Сейшелските острови.

Учредената на 22 май 2014 година в Лондон Bovard е новият собственик на „Топлофикация – Бургас“. Едноличен собственик на дружеството е Стюарт Ралф Попълтън. Той придобива досегашния собственик на топлофикацията – Worthford.

„Топлофикация – Перник“ пък ще премине в ръцете на Bingham Management, също регистрирана във Великобритания. Едноличен собственик на дружеството е Кристофър Лантери Моутен. Той ще придобие "Бови Тур", собственост на сейшелското дружество „Приам Консулт Корп.“, което до момента беше собственик на топлофикацията.

„Топлофикация – Враца“, която до момента беше собственост на Galer Consult, вече ще бъде управлявана от регистрираната в Кипър Ollemira Business. Едноличен собственик и управител на предприятието е Ана Сеймън. Нейната фирма също няма никаква дейност досега и е регистрирана през май 2014 година.

Новоучреденото британско дружество Cataland пък ще е новият собственик на „Топлофикация – Плевен“. Компанията, чийто собственик е Елизабет Уолъм, ще придобие досегашния собственик на топлофикацията – Cornworth Ltd. “Топлофикация – Плевен“ от своя страна е едноличен собственик на „Топлофикация – Русе“. Така Елизабет Уолъм придобива и русенското дружество, става ясно още от съобщенията на КЗК.

ТЕЦ „Брикел“ вече ще бъде управляван от Дейвид Фордем чрез регистрираното му на територията на Великобритания дружество Bakkar Limited. Досегашният собственик на топлофикационното дружество е „Молер Корп.“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Малкия
преди 9 години
Може ли така колега - пепел ти на езика..... Ами ако г-н КОЙ не се беше сетил - ти взе че го подсети сега да му прехвърлят /пардон - да му подарят/ поне половината. Но иначе, г-ца Деляна krokodelia***gmail.com желаеше да напише нещо смислено - то трябваше да се постарае още малко и да извади и други подобни нещица за Ковачки и КЗК или да им издири адреси, собственици, интернет страници .... Но не желая да ги уча на журналистика, пък и те трябва на всеки час да пишат някакви нещица, без да е от значение доколко са съдържателни или изпълнени с истина. Само ако обичат - не ни правете на ***, маймуни или каквото там си мислите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Смях.А КЗК *** провериха ли как фирми без дейност имат пари.Могат ли да управляват такива обекти,след като не са имали дейност,на каква цена се придобиват.Или Пеевски и тях ще уволни ако питат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Ковачки си е нацъкал офшорки или прасчо ги е взел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Малкия
преди 9 години
Ко' речи????То туй баби оти не сте го проснали кат "прани ***" при "Бисери и вицове"?Авторката и редакторката - вложете нещо и от Вас де ..... То един бивш управляваш беше казал нещо от рода на ".... вий сте прости, ама и аз съм ***..." - така че поне напишете нещо от рода на това, че г-н подКовачки е намерил някаква форма да заобиколи "великият закон за офшорните фирми" на титаните на правната мисъл гус-да дупетатите Дъпеевский и Цоцоцонев и че вероятно въпросните "нови играчи" на енергийния сектор у нас вероятно са потомствени кондуктори или ватмани /да ме прощават ако ги обиждам и им се извинявам в аванс/. За какъв ??? /самоцензурирам се/ се правят на ощипани госпожици тези от КЗК и останалите регулаторни органи или "шумът на банкнотите" е много по силен от ударите на сърцето .... Спирам, че ще взема да се "възпаля нещо ...." * Настоящото мнение не следва да се взема насериозно или пък за някакви инвестиционни намерения или за "покана за кафе" в КФН-то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още