IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната да се продават гилзи за цигари отпада

Ограничението действа негативно върху производителите, пише в проект за изменение на Закона за тютюна

17:07 | 07.07.14 г. 1
Забраната да се продават гилзи за цигари отпада

Забраната да се произвеждат и продават гилзи за цигари отпада, защото противоречи на европейското правило за свободното движение на стоки. Това се казва в проект за изменение на Закона за тютюна и тютюневите изделия,  внесен днес в Народното събрание от Министерския съвет.

Проектът предвижда да отпадне забраната от 2012 г. на пазара да се продават  заготовки за цигари с филтър, по-известни като гилзи за цигари – хартиен цилиндър с филтър, който се пълни с машинка, в която се сипва тютюн.

Свободното движение на стоки е ключов компонент на вътрешния пазар, като в случая разпоредбата се явява пречка пред трансграничната търговия, казват вносителите. Те се позовават на Договора за функциониране на Европейския съюз.

Освен това забраната действала негативно и върху дейността на лицата, произвеждащи и търгуващи с тези изделия, се казва в мотивите към проекта. Отменят се и санкциите за търговия с гилзи за цигари.

Преди забраната заготовки за цигари се произвеждаха от Юрий Гагарин АД.

Проектът за изменение на закона въвежда административно наказание – глоба или имуществена санкция при продажбите на цигари онлайн, което също беше забранено през 2012 г.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
stat counter
преди 9 години
Забраниха производството, смени се собствеността и беше време да се разреши производството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още