IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Електронното гласуване ще повиши доверието към институциите

България има проблем с върховенството на закона и той не може да бъде скрит, заяви държавният глава

11:56 | 08.07.14 г. 4
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Президентът Росен Плевнелиев (в средата) и посланиците на САЩ и на Австрия у нас - Марси Рийс (вляво) и Герхард Райвегер (вдясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев (в средата) и посланиците на САЩ и на Австрия у нас - Марси Рийс (вляво) и Герхард Райвегер (вдясно). Снимка: БТА

Електронното гласуване ще повиши доверието на гражданите към институциите, заяви президентът Росен Плевнелиев на конференция за върховенството на закона.

Според него ако се въведе електронното гласуване, това ще даде тласък на пряката демокрация у нас.

„Вярвам, че електронното гласуване не трябва да се разглежда само като техника и улеснение – въвеждането му е много смислена реформа, която да работи за доверието на гражданите към институциите“, обясни той.

Според Плевнелиев ако имаме електронното правителство, то „ще произведе една друга България за месеци, а не за години“.

Президентът посочи още, че очаква кампанията за изборите през есента да бъде по-различна и добронамерена, а обещанията да бъдат спазени.

„Въпросът не е дали един политик е победил друг, а дали се спазват обещанията. Този дефицит на доверие, с който днес се сблъскваме в България, трябва да накара политиците да си дадат ясна сметка, че това е основен проблем, с който трябва да се справим“, коментира той и поиска принципни коалиции и реформи след вота.

Плевнелиев допълни, че масовите граждански протести са показали, че хората искат ясна заявка за промяна. „Аз съм благодарен на гражданското общество в България, днес българите са въоръжени със смартфони и фейсбук профил и средата е различна“, каза още президентът.

Президентът припомни инициативата си да се проведе референдум за изборното законодателство и събраните за кратко време подписи и заяви, че това означава, че гражданите искат да бъдат питани.

Обществената енергия е градивна, тя не бива да бъде загубена, подчерта той.

Държавният глава коментира, че постигането на устойчив растеж и просперитет преминава през преодоляването на много предизвикателства, като едни от най-важните са заплахите пред върховенството на закона.

„Върховенството на закона е най-важният приоритет на България днес. Правовата държава е основен стълб на ЕС, защото развитите демокрации отдавна са разбрали, че без върховенството на закона не може да бъде гарантирано нищо друго. Затова е важно всяко нарушение на закона неизменно да бъде преследвано и да бъде поета съответната отговорност. Важно е да не минава номерът“, каза Плевнелиев.

Той допълни, че ако институциите имат проактивна позиция, ще предотвратяват проблемите, преди да са възникнали.

„България днес има проблем и той не може да бъде крит. Единственият начин да решим проблемите е да ги посочим. България не е там, където иска да бъде със своята чиста и свята република и в справедливостта към гражданите“, каза президентът.

Плевнелиев припомни последния доклад на Фрийдъм хаус, където индексът за демократичност на България продължава да се влошава, но има и положителна тенденция - гражданското общество става все по-активно.

Гражданите ясно заявиха позицията си, че искат България да бъде правова държава, в която правата им са реално гарантирани, а не само написани, коментира Плевнелиев.

Той поиска от политиците да спазват не само буквата, но и духа на закона, да изпълняват поетите ангажименти и обещания.

„Неспазването на закона у нас провокира гражданското общество, засили неговата роля на коректив на управлението, усещането за несправедливост“, посочи държавният глава.

Той призова българите да са по-малко емоционални и повече прагматични, за да оценят напредъка след демократичните промени.

Президентът посочи, че в момента има противопоставяне между модерния патриотизъм и криворазбрания национализъм, а много политици разсъждават с понятията на Европа от 19-ти век, на което се противопоставя гражданското общество в цели европейски региони.

„Днес ЕС и САЩ трябва да действат решително и да не допуснат връщане към политиката от 19-ти век, която доведе две световни войни, Холокоста, ГУЛАГ и Белене. Ние сме горди с всичко постигнато по време на промените и прехода, но трябва да преодолеем новите предизвикателства пред нас“, заяви той.

Върховенството  на закона е източник на стабилност и доверие, което хората оказват на своите държавни органи, каза по време на конференцията американският посланик Марси Рийс.

През следващите месеци новото правителство ще има възможност да изпрати ясен сигнал за своята ангажираност към реформите и ако го направи, те ще имат подкрепата на много значими бизнес лидери, заяви тя.

Посланикът припомни необходимостта от реформа на съдебната система и призова към прозрачност при назначенията на магистрати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
"Електронното гласуване ще повиши доверието към институциите"Ако изобщо се случи. В Беларус имаха резултатите от 'електронното гасуване' и 'от изборите' още в 11 часа преди обед в деня на изборите-тук може да имаме резултатите още на предния ден.По принцип технологично може да стане, няма проблеми, но не и в BG.В BG силите, които имат мераци да подслушват безразборно каквото и както намерят за добре, да пишат дисертации по психотроника и да правят болтове на база непълно, невярно и неточно представяне на 'доловена' информация са толкова неудържими и напористи и толкова ИКТ неграмотни и некомпетентни, че няка как да стане безпроблемното електронно гласуване.1. Защото информацията не се обработва в BG, а се дава стохастично на външни комисионери2. ИКТ индустрията в BG за последните 25 год. е превърната в тотално колониална комисионерска подлога3. С ИКТ в BG се занимават бивши доносници на ДС преди 10ти, които написали два доноса срещу мъжа си в кухнята и се самопровъзгласили за ИКТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
fafner
преди 8 години
"Електронното гласуване ще повиши доверието към институциите"Нищо подобно няма да се случи. Доверието в институциите ще се повиши, когато хората ЖИВЕЕЩИ В БЪЛГАРИЯ усетят по делата им, че се грижат за интересите на българските граждани в България.Единствената цел на електронното гласуване е да се даде възможност на живеещите извън България да гласуват, т.е., да дават акъл какво да правим ние, простите аборигени. А на тях всъщност изобщо не им е на шапката какво става тук и гласувайки няма да имат "удоволствието" да търпят простотиите на властта, за която са гласували. Така че тази идея е съвсем ялова, но ако има достатъчно *** да гласуват за нея (а те не са никак малко), може и да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Да, но целта на Десе е точно такава, всички да са маскарии и за това се харчат луди пари за упорни точки от нагли и плоски лъжи и ГЕРБ да се омаскари. Да , но има огромни, безкруполни групиращи се по три маскари, които всеки път като ни оберат, власта здават и "мъдрият" народ отново ги избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
tonitov
преди 9 години
Да, но целта на Десе е точно такава, всички да са маскарии и за това се харчат луди пари за упорни точки от нагли и плоски лъжи и ГЕРБ да се омаскари. Да , но има огромни, безкруполни групиращи се по три маскари, които всеки път като ни оберат, власта здават и "мъдрият" народ отново ги избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Батя
преди 9 години
Един от малкото стойностни политици в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още