IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България ще достигнат 130 млн. евро тази година

Страната ни остава интересна за фирми от ИТ сектора и аутсорсинг индустрията, както и от електрониката и леката индустрия

14:32 | 08.07.14 г.
Инвестициите в бизнес имоти в България ще достигнат 130 млн. евро тази година

Около 130 млн. евро се очаква да достигнат инвестициите в бизнес имоти в България през тази година. Това прогнозира на пресконференция изпълнителният директор на Forton, стратегически партньор на консултантската компания Cushman&Wakefield за България и Македония, Михаела Лашова.

От компанията отчитат, че възстановяването на пазара на бизнес имоти вече се прехвърля и при инвестиционните сделки. През първото полугодие инвестиционната активност е нараснала двойно спрямо първата половина на миналата година.

През първото полугодие са приключени трансакции за поне 25,6 млн. евро, като в числото не е включена сделката за Сити Център София (сумата не е обявена официално).

Инвестиционният пазар е подкрепен от нарастващия брой сделки със земя за строителство на жилища в престижни райони, затворени комплекси, офиси и индустриални обекти. Значителен принос имат и хотелите, като засега е приключена сделката за хотел “Родина”, а предстои да се финализира и тази за “Кемпински Зографски”.

Пазарът на офиси и търговски площи остава стабилен, като основен двигател на двата сегмента са ИТ и аутсорсинг компаниите и международните ритейлъри. Запазва се тенденцията за насочване на интереса на тези компании и към други градове на страната.

В сектора на логистиката и индустрията се запазва тенденцията за ограничена активност заради липсата на ново предлагане. Водеща тенденция остават build to suit проектите, а основен двигател на търсенето остават компании от автомобилната промишленост и електрониката, както и логистиката.

Офис площи

Пазарът на офиси е записал най-силното си полугодие от 2009 г. насам с усвоени 67 хил. кв. м, коментира Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” във Forton. Повечето от сделките обаче представляват подновяване на договорите за наем (случаят на НР за сградата в Камбаните), премествания и разширявания, а не навлизане на нови играчи на пазара. Сред по-значимите сделки са разширяването на VMWare в Q Center, на IBM в Sofia Airport Center, на Imperia Online и други.

Последна актуализация: 18:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още