IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офшорките с неясна собственост няма да сключват договори с държавата*

Народното събрание прие поправки в закона за офшорките на първо четене

13:03 | 09.07.14 г. 1
Офшорките с неясна собственост няма да сключват договори с държавата*

Държавата, общините, държавните и общински фирми да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни компании с неясна собственост. Това предвиждат промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Част от гласуваните днес промени в закона за внесени от депутата от ДПС Йордан Цонев, а други – от Георги Кадиев, който напусна парламента.

В мотивите за поправки в т. нар. Закон за офшорките се посочва, че това ще намали съмненията за корупция и задкулисие при обществените поръчки в допълнение с вече заложените ограничения за участие в приватизация, продажба на имоти и концесии.

Предвижда се още фирми с неясен собственик да не могат да получават сертификат за инвестиция клас А, Б, В и приоритетен проект по Закона за насърчаване на инвестициите.

С приетите промени публичните дружества няма да могат да бъдат придобивани от фирми с неясен собственик.

Ограниченията няма да касаят офшорни фирми, които разкрият собствениците си.

По-късно бившият депутат от "Коалиция за България" Георги Кадиев направи коментар в своя профил във Facebook относно приетите промени в закона.

"Нека не обезсмисляме този закон преди дори да е заработил", призова той народните представители, визирайки промените, предложени от Йордан Цонев. Те предвиждат изключение от правилата на закона за компании, сред чиито собственици има офшорна компания, но тя държи под 10% от капитала на дружеството.

"Така ако 10 офшорки на един и същи човек имат по 9.9% от собствеността, той ще има дял от 99%, без да обявява самоличността си", обясни Георги Кадиев.

* Статията е допълнена с мнението на Георги Кадиев във Facebook

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
KostadinovK
преди 9 години
Ами, то офшорки с ясна собственост няма. Тези пак ни хвърлят прах в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още