IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия представи "бюджет за растеж"

Не можем да оставим след себе си наследство от дългове за бъдещите поколения, посочи финансовият министър

12:14 | 10.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия представи "бюджет за растеж"

Новото правителство на Индия се насочва към покачване на данъците върху чуждестранните инвестиции и въвеждането на специален налог върху стоките и услугите по пътя към реализирането на "бюджет за растеж".

По думите на финансовия министър Арун Джайтли хората в Индия са "вбесени" след двете години на икономически спад, предава BBC.

Индийската икономика се е забавил значително през последните години, след като нарасна с 4,7 на сто през 2013-2014 г. През 2010-11 г. растежът достигна 8,4%.

Правителство на Нарендра Моди обеща реформи, насочени към създаване на голям брой нови работни места. Бюджетът също така се очаква да съдържа мерки, предназначени за забавяне на инфлацията.

"Няма да оставим нито един необърнат камък по пътя към създаването на жизнена и силна Индия", заяви Джайтли пред репортери при представянето на бюджета.

По-рано финансовият министър заяви пред парламента, че третата по големина икономика в Азия ще ускори растежа си до 7,8% в рамките на три до четири години. Той обяви също, че правителството му ще увеличи данъка върху чуждите инвестиции в секторите на отбраната и застраховането до 49% от 26%.

Той също така постави за цел бюджетен дефицит от 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година и по-нататъшни съкращения през следващите години – до 3,6% през 2015-16 г. и 3% през 2016-17 г.

"Не можем да оставим след себе си наследство от дългове за бъдещите поколения", каза Джайтли.

Арун Джайтли също така заяви, че правителството планира да продаде aкции за неуточнена сума на затъналите в дългове държавни банки, които се нуждаят от свеж капитал.

Други акценти на бюджета включват заделянето на 1,13 млрд. долара за изграждането на 100 "умни градове" и планове за по-целенасочени субсидии за добивния и хранителния сектор.

Бюджетът е едно "добро начало", заяви пред Ройтерс Шублахада Рао, главен икономист на Yes Bank.

По думите ѝ фискалната консолидация е разумен ход на местното правителство. Изобилието от схеми за подобряване на земеделския сектор са ключови в програмите за развитие", изтъкна Рао.

Същевременно проучване на правителството, публикувано в сряда, показа, че фискалната ситуация в страната е по-лоша, отколкото изглеждаше. Прогнозният според изследването ръст на БВП е между 5,4% и 5,9% за 2014-15 г. Въпреки това властите предупредиха, че слабите мусонни дъждове, които са от съществено значение за селското стопанство, могат да натиснат растежа по-близо до долната прогнозна граница.

Нарендра Моди спечели съкрушителна победа на изборите през май с обещанието да насърчи растежа и да създаде работни места за всички 1 млн. души, които се вливат в работната сила на Индия всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
"Не можем да оставим след себе си наследство от дългове за бъдещите поколения, посочи финансовият министър"А, да бе не можело. Я питай Станишев и Орешарски дали не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още