IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Всички вложители в банката ще си върнат парите, освен досегашният мажоритарен собственик и свързаните с него фирми

11:27 | 11.07.14 г. 130
БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана. Това става ясно от изявление на гуверньора на Българска народна банка Иван Искров, разпространено до медиите.

Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли, посочи Искров.

Решенията на БНБ бяха представени от ръководителя на институцията Иван Искров на брифинг, за който информация са имали само определени медии. От пресцентъра на банката заявиха, че БНБ сама определя с кои медии да комуникира. В редакцията на Investor.bg не беше получена никаква информация за събитието, не са поискани и данни за акредитация.

"Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка /КТБ/ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики", каза в изявлението си управителят на БНБ Иван Искров.

"Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров. Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя - всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ "Креди Агрикол България", която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата", обясни Искров.

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. В Креди Агрикол ще бъдат прехвърлени всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.

Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров. Ликвидност за "Креди Агрикол България" ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно, заяви Искров.

"Креди Агрикол България" ще бъде преименувана от новия си собственик - държавата, а лицензът на КТБ ще бъде отнет и предстои банката да бъде обявена в несъстоятелност, обясни Искров. Той посочи още, че докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, се казва в изявлението на Иван Искров.

КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори.

Впоследствие БНБ обяви, че Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли, като ще се търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете.

Едно от първите публично оповестени решения на назначените от БНБ квестори беше да променят лихвените проценти по депозитите, привлечени в банката. Така високодоходните продукти, които КТБ дълго време предлагаше на своите клиенти, останаха в историята.

КТБ придоби окончателно Креди Агрикол България в началото на юни тази година, след като бяха получени разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българска народна банка.  Самата сделка бе обявена през януари, когато между КТБ и предишните собственици на Креди Агрикол България бе подписано споразумение за продажбата.

През първото тримесечие на 2013 година КТБ постигна печалба в размер на 13,1 млн. лв., което е увеличение от 18 на сто на годишна база. Активите на банката пък достигнаха 7,3 млрд. лв. Това е ръст от 15 на сто спрямо март 2013 година и с 8,3 на сто само за първите три месеца на 2014 година.

За цялата 2013 година пък финансовата институция постигна 71,2 млн. лв. печалба и увеличение на активите с близо 20 на сто до 6,74 млрд. лв.

Към момента на спиране на търговията с акции на КТБ – 20 юни 2014 година, пазарната капитализация на банката беше в размер на 468,3 млн. лв. Финансовата институция излезе на борсата през юни 2007 година. Най-високата цена на акциите й беше достигната през септември същата година – 110 лв. за брой, а най-ниската – през юли 2009 година – 44,5  лв. за брой.

Всичко за КТБ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 41 rate down comment 1
lordrad
преди 9 години
Това означава, че няма информация ама абсолютно никаква за раздадени кредити на стойност 3 500 000 000 лева.Сега освен да помолят по радиото длъжниците сами да си признаят друго не остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
той и даже имаше предупреждение от...май от ЕЦБ, ама може и да бъркам и да беше МВФ да не кредитираме толкова. Но това не е непременно зле. Ако няма кредитиране икономиката става като сегашната. Сиреч-никва я няма. Ама просто направиха тъпо-вместо да кредитират производството, те кредитираха строителството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 9 години
А кой допусна ръст на кредитите преди кризата с по 50 % годишно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
не че нещо, ама Орешарски как е виновен? Честно-готов съм да го призная за такъв, ако ми посочиш причинно-следствена връзка. Обаче аргументирана. Щото Искров е с мандат 6 години и беше преизбран по времето на ББ с нов мандат за 6 год през 2009та. Отчита се пред НС. АКО нещо бъркам-обясни ми защо, ще бъда благодарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 11
cokrat1
преди 9 години
Ти май си анархистче. Нали!!!! Това, че ти нямаш мнение кой трябва да управлява държавата, не значи, че и другите нямат мнение. Държава на автопилот няма и не може да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Ххаха, забележи обаче.. липсват 3,5, Европа дава 3,3. Пита се с колко ц.в. е черта към Австрия. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
за 2 и 3 съм 100% съгласен и е достатъчно основание за искането ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 40 rate down comment 5
data
преди 9 години
Искров :1.Допусна прегряването на икономиката 2.Допуска депозитна война която оскъпи кредита и спомогна за дефлирането на икономиката 3.Допусна една голяма банка да е тотално извън контрол на БНБ Искров - ОСТАВКА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 26 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
А тоя пич Ц. Василев беше банкер на годината през 2010 или 2011 година. Изцяло купена класация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 2
korker
преди 9 години
Капитулирала?Ние сме стабилни, остров на стабилитета сме.Имаме си валутен борд. Той е твърд като скала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още