IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.*

Народното събрание трябва да приеме законодателни промени за поемането на дълг, заяви Петър Чобанов

15:05 | 11.07.14 г. 38
Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.*

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

Във връзка с осигуряването на сумата Чобанов обясни, че в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, чрез които да бъде вдигнат таванът на дълга.

Според Чобанов ликвидната подкрепа за банката може да увеличи бюджетния дефицит и страната евентуално да попадне в процедура по свръхдефицит.

На въпрос от Ивайло Московски как взетите мерки ще се отразят на бюджета, Чобанов отговори, че предложената схема ще бъде подкрепена от фиска и ще се отрази на дълга. На практика таванът на дълга ще бъде завишен.  В мотивите към законопроекта коректно ще бъде отразен дефицитът, който зависи от различните възможности на различни финансови инструменти, обясни министърът.

Ако хипотетично подкрепата е около 1,5 млрд. лв. - 2 млрд. лв., то дефицитът на начислена основа е възможно да надхвърли 3%, каза министърът. Според Чобанов процедура по свръхдефицит би била еднократно събитие и би трябвало да бъде еднократно действие, което няма да се повтори през следващата година.

Правителството може да премине към схема, по която да бъдат обезщетени само защитените вложители в КТБ. Това би струвало 3,6 млрд. лв., заяви Петър Чобанов.

Със сега предлаганите решения се цели всички вложители да бъдат защитени. Това предложение за решение е свързано със стабилността на банковата система и уверение на хората, че те няма да загубят спестяванията си.
Решението какво точно да се покрие и какви действия да се предприемат трябва да се вземе заедно, то трябва да бъде общо на всички политически сили, обясни Чобанов. Важен аспект е и какво отражение ще има взетото решение върху бюджета, заяви той.

Иван Искров е категоричен, че не може вината за случилото се в КТБ да бъде прехвърлена само на БНБ. Важно е да се има предвид, че 2,5 млрд. са новите кредити само след последната ревизия, направена от Банков надзор, посочи той. Ръководителят на БНБ обясни, че тази проверка на дейността на КТБ е извършена през март миналата година.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова пък обяви, че след тази проверка до юли 2014 година 60% от раздадените от банката кредити се оказват лоши.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че разглежданият вариант за разделянето на активите на КТБ е приет добре от Еврокомисията, тъй като няма да доведе до преки негативи за икономиката.

*Актуализирано в 15:30

Всичко за КТБ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Народното събрание трябва да приеме законодателни промени за поемането на дълг" Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв" Брейййй не думай! Ми то са ми само джобните за закуска бре! :D Ама наистина ли трябва? Защо не ме попиташ дали искам да им дам да тия вложители парите си за закуската? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
и 5 лева да струва, въпросът е НА КОГО струва тези пари ?! От кого ще се платят ? В случай че се изхарчат сега резервите и гаранционния фонд, а утре друга банка се разклати ... ?! Нейните вложители няма ли да поискат също да бъдат обезщетени с нечии пари ?! Въпросът е принципен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Провокирайки ни алчността, ние сами вървим и да желаем да сме роби като ни лишат от този човешки недостатък. "--------------------------------------------------------В този час, ще си позволя да придам малко "по-философски" оттенък на репликата си ;)) Ако човек с едната алчност в себе си не може да се пребори, няма какво да се чуди, че живота му е робски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
Slavvi
преди 9 години
"На някои държави в Европа суверенитета им идва в повече .Така мислят в МВФ и ЕЦБ и сигурно са прави.Накрая всички ще влязат в релсите - не мога да преценя обаче колко подобни ситуации ще са необходими"================Да де, то точно това се цели да бъде желаното от хората решение - да са роби в едни релси, без право на излизане от "правия" път. Провокирайки ни алчността, ние сами вървим и да желаем да сме роби като ни лишат от този човешки недостатък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Да, правителството Орешарски е правителството на олигархичните мафиотски кръгове на ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Мафията ДПС иска да фалира банката, от която взе 300 милиона лева кредити.Цацаров и Йовчев вече за не знам кой път действат единствено в интерес на Мафията на Ахмед Доган и против интересите на българското общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Още ли мислите, че сме правителство на олигархията, пита Чобанов"Вие как мислите форумци!? ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
На някои държави в Европа суверенитета им идва в повече .Така мислят в МВФ и ЕЦБ и сигурно са прави.Накрая всички ще влязат в релсите - не мога да преценя обаче колко подобни ситуации ще са необходими .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
Ще бъде грешка да се спасява всичко от КТБ http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=552285&df=8&dflid=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Това са правилата по които сме приели да я играем тази игра: от една страна 100К са гарантирани, а от друга банки фалират (и не само баки, държави корпорации и т.н.), т.е. на данакоплатеца рано или късно ще му се наложи да го прави този разход и това е ясно още в изходната позиция ;)) Ако отхвърлим този механизъм, не знам на какво ще прилича т.наречената икономика и обемит й ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още