IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без закон за казуса с КТБ ще бъдат изплатени само гарантираните депозити

Юристите на БНБ подготвиха промени, свързани с надзора на банката

18:09 | 11.07.14 г. 33
Без закон за казуса с КТБ ще бъдат изплатени само гарантираните депозити

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров.

Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката Искров каза: мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Всичко за КТБ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 50 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Ей плаша се какви хора оглавяват БНБ и държавата. Тия са пълни аматьори. "Не са ! Целта е управляем хаос за да се объркат хората. Направи ли ти впечатление как знакови фигури в политиката се изпариха навреме? Всичко е добре планирано години назад. Взеха властта /също по план и по сходен сценарий/ и се заеха със задачките. "Протестирайте си но ни оставете да работим" Имаме задачки и като ги изпълним ще сдадем властта" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 66 rate down comment 6
melon
преди 9 години
Аз съм на мнение, че трябва да се покрият гарантираните депозити и толкова.И без това ще ги ПЛАЩА ВСЕКИ БЪЛГАРИН лично от джоба си. Всеки, който е проявил неразумност за суми над гарантиратата просто ще си понесе последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 62 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
"каза: хората искат да се намери работещо решение. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората..,"кои "хора"??не ! редно е законът да се спази и да бъдат обезщетявани (с нашите общи пари) САМО тия до 195 000 лв - какъвто е "консенсусът" и ЗАКОНЪТ досега!!а другите "хора" - и частни и държ предприятия и болница и топлофикация -ведно със служителите и мениджърите им - да научат нещо като си поемат риска - както си поемаха 8-9% по сметките... че и обществото ни нагледно на научи нещо по болезнения начин, щото то друг начин няма - особенно пък за нашето общество от тарикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 73 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Братле, напълно си прав!Едни престъпници (около Делян Пеевски) заграбват имущество за около 7,3 млрд. (колкото са активите на КТБ) от друг престъпник (Цветан Василев). В тази операция се губят към 3-4 млрд. и те ще ползват нашите пари за да покрият разликата. Тези са *** на световно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 60 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Според мен не трябва да се бърза с приемането на предложените промани от БНБ.Струва си да се провери истинността на твърденията на г-н Искров.Това с заличената информация по кредити за 3,5 милиарда ми се струва странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Към 31.03.2014 г. КТБ е имала кредити за 5,3 млрд. лв. Сега липсват документи за 3,5 млрд, т.е. за 66% от кредитите. Тези или са били много чевръсти или пак подхвърлят някакво измислено число. Къде се изгуби и онзи *** войн Бисер Манолов дето развяваше като знаме числото 28 млрд лв валутен резерв? И освен всичко друго доста хора му вярваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 55 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Доста неща не се "вързват" в днешните изявления.Например 200 млн. не могат да се изнесат в чували и наведнъж, както се опитаха да внушат на заседанието на комисията, предавано по телевизията. Абсурдно е.Изглежда има две линии на интереси - одържавяване на определени предприятия от една страна и последващи действия с тях, и от друга "изгубване" на документи и "забравяне" за нечии кредити, които ще останат в "лошата" банка без лиценз, докато добрата "Агрикол" през това време затвори устите като раздаде парите от гаранционния фонд и от резерва. Предполагам само !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 58 rate down comment 2
Xman1
преди 9 години
От кога БНБ стана законодателен орган?! Сега заради една банка, ще се приема специален закон... що за малоумие???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 64 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ей плаша се какви хора оглавяват БНБ и държавата. Тия са пълни аматьори. Оплетоха се като патета в кълчища, в опитите си да угодят на всички кукловоди. Толкова ли не можахте да спретнете един свестен сценарий и да го изпълните по план и по закон? Сами си пишат правилата и пак не могат да надвият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Като стана въпрос за закони...: цитат " Станахме свидетели как БНБ предлага законови промени, чрез които управителите на банки и техни приближени да не носят отговорност при фалити на банки."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още