IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет дарява 2,8 млрд. долара за благотворителни цели

Това е най-голямото дарение на милиардера, откакто взе решение да отделя част от парите си за благотворителност

12:56 | 16.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	По-голямата част от сегашното дарение на Бъфет (вляво) са за&nbsp;фондацията на Бил Гейтс (вдясно) и съпругата му Мелинда. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

По-голямата част от сегашното дарение на Бъфет (вляво) са за фондацията на Бил Гейтс (вдясно) и съпругата му Мелинда. Снимка: архив Ройтерс

Американският предприемач и филантроп Уорън Бъфет дари акции на своята компания Berkshire Heathway Inc на пет благотворителни организации като част от плана си да се раздели с почти цялото си богатство, предава Ройтерс.

Бъфет е прехвърлил собствеността на 21,73 млн. акции от клас „Б“ на Berkshire. Около 16,6 млн. от акциите на обща стойност 2,1 млрд. долара са отишли във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която се фокусира над проблемите с образованието, здравето и бедността по света. 

Останалата част от акциите (на стойност 700 млн. долара) са дарени на четири други благотворителни организации, включително на фондацията, кръстена на покойната му първа съпруга Сюзан, и на фондациите на децата му – Хауърд, Питър и Сюзан.

Сега обявената сума е най-голямата, която Бъфет е дарявал на тези организации и се случва при рекордни цени на акциите на Berkshire от 2006 г., когато милиардерът реши да отделя част от парите си за благотворителност.

Предприемачът все още държи 20% от акциите на компанията, което според класацията на списание Forbes означава, че състоянието му възлиза на 65,8 млрд. долара.

Пред Бъфет в класацията на американското списание за милиардери са единствено телекомуникационният магнат Карлос Слим и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

Berkshire има над 80 успешни бизнеса, като акциите ѝ са на обща стойност 146 млрд. долара. Бъфет е начело на компанията от 1965 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Това е известна схема за даряване на акции. Трика е да са купени на предварително, на по-малка цена. Дарението служи за намаляване на данъчната основа, но естествено размера се определя по пазарната цена на акциите, а не на разхода на дарителя за тях. В случая Бъфет дори не ги е купил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Големите личности даряват милиарди.Нещастните български ДС-арчета крадат милиарди:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още