IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подемът на фондовите пазари по света подкрепи печалбата на BlackRock

През второто тримесечие нетната печалба най-голямото управляващо дружество в света се покачи с 11% на годишна база

20:40 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подемът на фондовите пазари по света подкрепи печалбата на BlackRock

Печалбата на най-голямото управляващо дружество в света BlackRock Inc. нарасна с 11% през второто тримесечие, след като инвеститорите вложиха повече средства във фондовете на компанията, пише Bloomberg.

Нетната печалба на финансовия гигант се покачи до 808 млн. долара, или с по 4,72 долара на акция, от отчетения година по-рано положителен финансов резултат от 4,19 долара на акция. Изключвайки еднократните ефекти, печалбата от 4,89 долара на ценна книга се оказа по-висока от прогнозираните от анализаторите 4,46 долара.

Главният изпълнителен директор на BlackRock Лоурънс Финк реорганизира управителното тяло на дружеството. Той иска да подобри представянето на компанията по отношение на активно управляваните продукти, привличането на индивидуални инвеститори и като цяло – към увеличаване на печалбите от фондовете в глобален мащаб. През второто тримесечие BlackRock привлече около 38 млрд. долара спрямо инвестициите за 27 млрд. долара, вложени в управляващото дружество през първите три месеца на годината.

BlackRock, която печели от такси и комисиони на базата на средствата, които управлява за своите клиенти, извлече ползи от нарасналите борсови индекси на пазарите по целия свят през второто тримесечие. Благодарение на ралито на фондовите пазари сумата на активите на дружеството се покачи с 4,4% до 4,59 трлн. долара.

Управляващото дружество, създадено през 1988 г., придоби Barclays Global Investors през декември 2009 г., за да разшири присъствието си на пазара на пасивно управлявани продукти като борсово-търгуваните фондове (ETFs), например. BlackRock управлява активно взаимни, облигационни и хедж фондове.

През тримесечието чрез своите iShares ETFs компанията привлече около 30,4 млрд. долара. Повече от две трети от тези средства са отишли във фондовете, инвестиращи в акции. Инвеститорите са изтеглили 5,3 млрд. долара от активно управляваните взаимни фондове, но са вложили 9,6 млрд. долара в активно водените облигационни фондове.

Освен това управляващото дружество иска да увеличи инвестициите си в продукти, носещи по-високи такси и комисиони, като например активните стратегии по инвестициите в акции и нетрадиционните инвестиции, каквито са хедж фондовете, пише още Bloomberg.

Огромните по размер управляващи дружества от ранга на BlackRock са сред небанковите финансови институции, които щатските регулаторни органи оценяват, за да определят дали Федералният резерв трябва да осъществява контрол над тях.

По думите на Финк регулаторният процес по идентифициране на системните рискове трябва да бъде по-прозрачен. Той казва, че не е имало разговори между регулаторните органи и компаниите в бранша.

На борсата в Ню Йорк акциите на BlackRock поскъпват с 0,11% до рекордните 324,09 долара за брой. От началото на годината книжата на компанията са нагоре с 3,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още