IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокери

Цените през първото полугодие не се променят съществено, в София средната стойност е около 700 евро/кв. м, според "Адрес"

14:11 | 17.07.14 г. 36
<p>
	Купувачите във високия сегмент се активизират, казват от &quot;Адрес&quot;. <em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Купувачите във високия сегмент се активизират, казват от "Адрес". Снимка: www.freeimages.com

Жилищата на стойност над 100 хил. евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г., сочат данни на агенцията за имоти "Адрес". През май и юни сделките за имоти над тази цена, сключени с посредничеството на компанията, са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%.

Според брокерите се скъсява и периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%, сочат още данните на компанията.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9,5% от всички.

Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 6 rate down comment 3
nocalled
преди 9 години
не го вземай лично, хората просто споделят техни мнения и разсъждения. със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
хехе:) не-това си ми е отношението към едни 5 човека в тоя сайт, дето даже като се сетя за тях и ми се повдига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 4
nocalled
преди 9 години
брат, превъзбудил си се нещо. пий медикаментите, ще направиш някоя беля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 4
Людени
преди 9 години
Цитат : Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките."Абе .... Вие какво искате да внушавате за ситуацията около банките в Р.Б. ??Адрес ли сте там .... какви сте !!Към Инвестор - Вие ли ще сезирате прокурор Цацаров или моят адвокат да го направи ??В настоящата ситуация .... точно такива изказвания .... от заинтересувани лица ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 2
1111@
преди 9 години
От 89-та до днес,пазара на имоти в София е спекулативен,сив или направо черен.По ред причини(облаги) държавата/политиците не си мръднаха пръста за да въведат някаква регулация.Никой не знае колко пари се таркалят около стари и нови имоти.При тази ситуация никой не може да вини продавачите,че искат да продадат своите имоти на този,който им даде най-добрата цена.Статистиките и т.нар. пазар нямат нищо общо,както няма и имоти около Докторски паметник по 700 Ем/2. Банките се опитаха да влязат на този пазар,но за 10 год. успяха да откъснат едва около 30% от имотите.А останалите 70? Ами те се плащат в брой!!! Не знам дали някъде другаде има такъв пазар,но това е факт! Вероятно нещата ще продължат така още 5-10 год.,но това е мое мнение.То се основава на това,че в България,единственото нещо за което хората могат да похарчат парите си и да се чувстват относително спокойни са имотите!Другото което силно деформира пазара и разбирането му е думичката ,,инвестиция,,!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
в същност, точно според твоя индекс(отново правя уговорката, че показва за бг по-лоши данни, от колкото са реално, защото смята на база средна заплата, според НСИ и средни офертни цени) БГ е...по средата, една идея към по-лесно достъпните (прегледай линковете).И пак да те питам(мисля, за пети път тук) КОГА В БГ 40% БВП е било строителство(аз, до колкото си спомням бяха около 30% през 2007год). С линкове ми отговори, пикоч. И дай сайта където си прочел, че в БГ ипотеките към БВП са 17%, а в ЮК са 12%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
И само последно да уточним-В БГ СЕ КРИЯТ ДОХОДИ НЕЩАСТНИКО! Можеш да си сигурен, че в Германия и Лондон това укриване на данъци е в много пъти по-малко. Та-какво ми цитираш информация, базирана на НСИ какъв ни е дохода. Това НИ в БГ е малко като футбола и политиката май. Всеки знае нещо и говори нещо. А т.нар. (по-скоро самонаречените) "антикомунисти" сте най-големите злета. Нито ти е ясна материята, нито ти е ясно защо така се движи пазара. Нито си проследявал някой пазар(даже ме съмнява поне един български град да познаваш в детайли, камо ли да имаш база за сравнение с някой друг град в чужбина), да не говорим, че сегментирането ти е крайно неясно, нито са ти наясно цените(нито в БГ, нито в чужбина). Игнорираш огромни пера от типа на данъци, забравяш за разликата в локалните пазари, за разликата между офертна цена и цена на реално сключени сделки. ТОВА КОЕТО СИ НАПРАВИЛ, ***, ПРОСТО СИ ПРОЧЕЛ НЯКЪДЕ НЯКАКВИ ДАННИ(ДАЖЕ НЕ ИМ ДАВАШ ЛИНКОВЕТЕ) БЕЗ ДА ИМАШ ПРЕДВИД ДЕТАЙЛИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
А ти тъпо пърче-точно тази достъпност коментирам и аз(СЛЕД като правя уговорката, че тоя индекс можеш да си го навреш в простият ***). В Хърватска значи са по-зле от нас. В Италия с по-зле от нас. В Турция са по-зле от нас. Но ти пикльо нещастен, дето имоти е виждам само по сайтове и на картинка си седнал да ми коментираш колко сме били зле. Баща ти ако знаеш колко се псува дето те е направил в тоя момент...Вземи дай линкове КОГА Е БИЛ НАШИЯТ БВП 40% В СТРОИТЕЛСТВОТО И ДАЙ ЛИНК ДА ВИДИМ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ КАКЪВ ПРОЦЕНТ СПРЯМО БВП СА ИМ ИПОТЕКИТЕ!!! И особено много искам да видя Германия и Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
***, АЗ не съм казал нищо-само предоставих суха статистика. Единствените МОИ твърдения, неподкрепени с линкове са: В БГ се крият МНОГО повече доходи от колкото в Германия и Унгария и че НАШАТА СТАТИСТИКА Е МАСОВО ИЗКРИВЕНА защото показва офертни цени. А сега ще ми кажеш ли кога икономиката ни е била(С ЛИНКОВЕ ПОДКРЕПЕНО ***) 40% в строителството?ТИ СИ ТОЯ, който твърдеше, че апартамент в Мюнхен бил 300 000 Е, а в СФ бил 120 000 Е. И двете са простичко казано пълни глупости. Апартамент в СФ(ако не можеш да четеш, пикльо, върни се в училище) спокойно тогава можем да кажем, че е малко над 20 000 Е(гарсониера в Обеля например). На цената на един килер в Мюнхен. Къде е скъпо и къде е евтино? И само да знаеш-месечната заплата в БГ гони 800 кинта след данъци в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 3
avramcho
преди 9 години
и що е целия спектър от икономически "обосновки" ?? статията има Уведомителен формат ......т.е. имотите Поскъпват без ваше позволение................Не можете да си внесете по-евтини имоти от чужбина , но можете да отидете при по-евтините имоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още