IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокери

Цените през първото полугодие не се променят съществено, в София средната стойност е около 700 евро/кв. м, според "Адрес"

14:11 | 17.07.14 г. 36
<p>
	Купувачите във високия сегмент се активизират, казват от &quot;Адрес&quot;. <em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Купувачите във високия сегмент се активизират, казват от "Адрес". Снимка: www.freeimages.com

Жилищата на стойност над 100 хил. евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г., сочат данни на агенцията за имоти "Адрес". През май и юни сделките за имоти над тази цена, сключени с посредничеството на компанията, са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%.

Според брокерите се скъсява и периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%, сочат още данните на компанията.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9,5% от всички.

Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Как ви се струва сравнението:- Апартамент в София = 120 000 евро, среден месечен доход 500 евро = 20 години труд- Апартамент в Мюнхен = 300 000 евро, среден месечен доход 4000 евро = 6.25 години труд- Къща в Лондон = 400 000 лири, среден месечен доход 3000 лири = 11.11 години трудЕ къде казвате уж било най-евтино, а брокерчета?Българинът живеят на 2 пъти по-малка жилищна площ от чужденците, познайте защо??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Колега,успокой се....Банките не купуват никакви жилища.Те продават пари на тези ,които искат да ги купят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Ще подкрепя твърдението си и Property Affordability Index-a, който определя достъпността на имотите в отделните държави. Стойността му може да се намери лесно с google. За България стойността му е около 0.9, а във Великобритания е към 1.75, за Германия е към 2.6. Или изводът е, че имотите в България са 2 пъти по-скъпи от тези във Великобритания и близо 3-но по-скъпи от тези в Германия спрямо нивото на дохода. България бие страни като Швейцария, Швеция, Норвегия по цена на имотите. Само в Румъния имотите са по-скъпи отколкото у нас в рамките на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Вие комунистите сте уникални смешковци, даже не си правите труда да направите една справка на сайта на БНБ за кредитния портфейл на нашите банки. А близо 17% от него у нас се състои от раздадени ипотеки, а във Великобритания делът е 12%, е явно у нас е доста повече. Нашите банки са напазарували обезценени жилища за 9 милиарда. Средната цена на 1 кв.м във Великобритания е към 1900 лири на кв.м при среден доход от 2100 лири среден доход, а у нас към към 1200 лева квадрата чиста жилищна площ, при 700 лева среден доход. Е не е трудно да се пресметне къде имотите са по-скъпи. У нас имотите са средно 2 пъти по-скъпи отколкото в Англия, нищо че там има 6 ПЪТИ ПОВЕЧЕ хора на единица площ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
100 000Е - точно тази сума ми навява странни асоциации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
я ми покажи някъде официални данни, че 40% от БВП се формира от строителство и да са ако може от последните пет години:) АКО това е вярно за някоя държава в последните години то това ще е Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
За да инвестираш в акции е необходима инвестиционна култура и пари, които да ти остават, след като си се наял, навозил, стоплил, обгрижил деца... У нас този момент още не е дошъл. Ще кажеш, ама има инвестиционни посредници...-----------------Хаха ;)) Дословно същото се канех да напиша: тези инструменти дори и в обществата с по-висока култура (финансова) идват на дневен ред, едва когато става въпрос за диверсификация на доста солиден финансов излишък ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Няма да говорим нищо за държавата, законодателството, банките, акциите... Защото можем да влошим ситуацията, а може и да ни заключат.За да инвестираш в акции е необходима инвестиционна култура и пари, които да ти остават, след като си се наял, навозил, стоплил, обгрижил деца... У нас този момент още не е дошъл. Ще кажеш, ама има инвестиционни посредници. Аз също исках да купя някакви книги - точно тогава Никито, Експат, Кочините, Касапниците и т.н. И какво щеше да ми остане - нищо. Не, благодаря за акциите, които предлагаш да закупя. Аз сам си инвестирам и до тази година парите ми ставаха повече от предишната. И имоти накупих, и техника...А по твоята логика излиза, че не трябва и кола да си купя, а само да инвестирам. Инвестирането не е самоцел, а начин да си докараш повече средства, а с тези средства да си купиш онзи имот за 100 000. дето няма да ти носи доходност. То и децата да речем, никаква доходност не носят - само разходи и ядове, ама на, гледаме ги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Бетонът не дърпа БВП нагоре, а той е воденичен камък, който спъва ръста. С нашата псевдно-икономика, в която 40% се формира от строителство, 40% от туризъм и 10% от хазарт не виждам как ще успеем да застигнем дори Румъния и Албания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Икономиката ни страда от липса на ликвидност в нея. Защо държавата не вземе да си оздрави законодателството осигурявайки по-голяма защита на миноритарните акционери и да стимулира хората да инвестират поне част от свободните си средства в акции. В САЩ и в ЕС все повече наемни работници са и миноритарни акционери в предприятието, в което те самите са заети. Освен това много държавни фондове също инвестират в бизнеса. У нас хем цената на бизнес кредитите е безбожна, но и огромни средства се бетонират в огромни количество неликвидни жилища. Само строителната мафия има интерес от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още