IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft ще съкрати до 18 хил. работни места в рамките на година

Това е най-сериозното свиване на персонал в корпоративната история на концерна

16:03 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft ще съкрати до 18 хил. работни места в рамките на година

Американският технологичен концерн Microsoft потвърди, че ще съкрати до 18 000 работни места през тази година като част от усилията на компанията да рационализира дейността си под ръководството на новия главен изпълнителен директор Сатя Надела, предава MarketWatch.

В публикувано в четвъртък изявление Microsoft поясни, че 12 500 от позициите ще бъдат съкратени вследствие на придобиването на мобилния бизнес на Nokia за 7 млрд. долара, което бе приключено през април. 

"Да вземем такива решения е много трудно, но е и необходимост", пише Надела в съобщението до служителите

Компанията заяви, че ще задели за преструктурирането между 1,1 млрд. и 1,6 млрд. долара през следващите четири тримесечия, включително и провизии в размер на 750 млн. до 800 млн. долара за обезщетения и други свързани с това разходи, и между 350 млн. и 800 млн. долара за такси, свързани с активите. Компанията заяви, че очаква съкращенията да бъдат завършени до 30 юни 2015 година. 

В предборсовата сесия акциите се повишиха с 1,1%. 

Microsoft, която е най-голямата софтуерна компания в света по приходи, има над 127 000 служители, след като вследствие на придобиването към нея се присъединиха 30 000 служители. По този начин концернът има много повече работни места, отколкото конкурентите Apple и Google. 

Така преструктурирането в крайна сметка надмина по мащаб най-голямото в историята на Microsoft съкращаване на работни места от 2009 г., когато бяха премахнати 5800 работни места. Въпреки това анализатори очакваха да бъдат съкратени най-много 6000 служители, предава BBC.

Надела, който е едва третият изпълнителен директор в 39-годишната история на групата след Бил Гейтс и Стив Балмър, вече намекна за подобни решения в публикуван в края на миналата седмица сравнително дълъг имейл до служителите на компанията.

В него той даде да се разбере, че компанията ще се рационализира и че служителите или ще одобрят курса му, или ще трябва да си тръгнат. В рамките на концерна от няколко седмици и самите служители се настройват за възможни съкращения. Сред тесен кръг сътрудници Надела е подготвял преди около месец нови проекти за организацията на работа и нови стратегии, писа преди дни Wall Street Journal.

Така Microsoft става поредната технологична компания, която се опитва да намали разходите си, като съкращава персонал. През май Hewlett-Packard Co. вече анонсира, че ще съкрати работни места след 11-то поредно тримесечие на спадащи продажби. Главният изпълнителен директор Мег Уитман заяви, че ще елиминира около 16 000 работни места, след като преди това концернът вече съкрати около 34 000 свои служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още