IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Оманският фонд ще представи спасителен план за КТБ до три месеца

Сред възможните сценарии са разводняване на дела на мажоритарния собственик и участие на независими експерти в управлението на банката

12:12 | 21.07.14 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ройтерс: Оманският фонд ще представи спасителен план за КТБ до три месеца

Държавният резервен фонд на Султаната Оман и другите акционери на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) търсят възможности за стабилизирането на изпадналата в затруднение българска банка, пише Ройтерс. Надеждите са, че до три месеца ще бъде представен приемлив план, споделя пред агенцията източник на Фонда, пожелал анонимност.

Миналата седмица финансовият министър Петър Чобанов проведе разговор с директора на Оманския фонд Абдулсалам Ал Муршиди относно възможността за оказване на помощ от страна на акционерите на банката, тъй като плановете за предоставяне на държавна подкрепа срещнаха опозицията на българския парламент.

Чобанов изтъкна, че държавните институции ще се намесят в набавянето на ресурс за кредитора, но само тогава, когато стане ясно, че сегашните акционери в банката няма да осигурят необходимите средства.

„Българите се съгласиха да си сътрудничат с акционерите по разработването на приемлив работещ план в рамките на три месеца, който да замени варианта за национализация“, коментира анонимното лице.

Източникът на Фонда разкрива още, че евентуално решение на проблемите на КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира повече средства в банката. Вместо това едно от предложенията включва разводняване на дела на мажоритарния собственик Цветан Василев чрез средства от други международни инвеститори.

Другото предложение се отнася до подсилване на управителното тяло на КТБ с независими експерти, казва още анонимният източник, добавяйки, че Държавният резервен фонд е искал да стабилизира КТБ заради важната роля, която заема банката в българската икономика.

Ако Фондът не влее пари в КТБ, то не е ясно кой друг инвеститор би осигурил средства. В самото начало на проблема миноритарният акционер – руската VTB, отказа да предостави финансиране.

„Оман приема България като приятелска страна. Вярваме, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и ще отворят отново вратите на една по-стабилна КТБ“, коментира още лицето.

По първоначални изчисления на българските власти публичните разходи по спасяването на кредитора ще бъдат в размер на около 1,5-2 млрд. лв. (1-1,4 млрд. долара), пише още Ройтерс.

За дела си в КТБ Държавният резервен фонд на Оман плати около 129 млн. долара. Въпреки че Оман е страна износителка на петрол, размерите на Фонда не са колкото тези на по-богатите държави от Персийския залив. По данни на Sovereign Wealth Fund Institute Държавният фонд на Оман управлява активи за около 13 млрд. долара.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Тук си имате един LuckyYou , който непрекъснато, по цял ден ви описва някакви смешни апокалиптични картини , които реално няма как да се случат срещу 160-те млн които има в момента държавата тази банка . Явно някой му плаща за да опитва да влияе върху обществененото мнение , но никога няма да си признае . Между другото , ако се поразровите в сайта Биволъ , там има изнесени с имена , платени *** на БСП , които пишат точно в този сайт. Фалита дори няма да се усети , той на практика ще стабилизира останалите сектори . Ако някой държи подобни милиони с години на лихви , те съвсем не са му били нужни , ако си били необходими , те отдавна да са в обръщение . Няма да има и 1000 души , нови безработни в резултат от този фалит , държавата където трябва ще подкрепи така или иначе системата . Само дето ще ни излезе по евтино , а пък милионерите малко ще поолекнат . Закона е ясен , банки фалират и ще фалират и в бъдеще . Така е навсякъде по света .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
1111@
преди 9 години
Реалността,може да се каже,е далеч по-страшна.Но виждам,че и колегите от форума които имат повече познания по финанси, избягват да опишат истинската картинка...Явно не им се пие кафенце в ДАНС...На мен също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 9
LuckyYou
преди 9 години
http://***.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-***/firmi-shte-sydiat-bnb-zaradi-***-6017890 - Сега си представете какво ще стане с тези предприятия и тези 150 000 човека, ако банката фалира. След това си представете какво ще стане с Общините, предприятията от енергетиката, топлофикациите и останалите държавни предприятия, ако банката фалира. Вече шансът банката ДА НЕ ФАЛИРА стана 98%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 15
popo323
преди 9 години
Защо никой не иска да погледне истината в очите . Банката е фалирала , само 300 млн от кредитният и портфейл е добър и се погасява редовно . И това е при около 7 милиарда набран капитал . Дори изплащането на гарантираните суми е сериозен удар за държавата , напълно празен гаранционен фонд и 2 милиарда нов държавен дълг. Никой нищо няма да върне от откраднатите пари . Това е реалността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 11
popo323
преди 9 години
Тези арабите , няма да дадат и едно евро . Техният план опира единствено до това как да си върнат 200-те милиона вложени там , та и някакви лихви ако може . Те ясно казват ,че плана им не включва даване на пари . Никой не е луд при вложени 200 млн , да ги подкрепи с 3 милиарда . Банката ще фалира и всичко е въпрос на време , друго решение няма да има . Пак ще го напиша . Няма кой да даде пари освен държавата които ще смъкне от гърба на всеки българин чрез нов заем. Що не се замислите откъде Цветан Василев би взел пари да даде банката , като основен акционер , нали всичко ужким е реинвестирал . Той какво , има някакви неизвестни милиарди , изнесени незаконно извън страната ли ? А другите акционери кои са? Поименно ако може . Ако някой пенсионен фонд е вкарал пари в акции , какво очаквате ? Той ли да даде пари . Може всички други акционери да са потънали в заеми ,никой нищо няма да даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 7
LuckyYou
преди 9 години
Със съжаление мога да кажа, че ще трябва да си изкачаме и то бая. Решение на проблема ще има но няма да е скоро. Това е. Но че банката няма да фалира - ще бъде преструктурирана, подкрепена от фонда или одържавена - вероятността за това е 95%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 9
LuckyYou
преди 9 години
Това разбира се абсолютни пълни глупости! Фирмите ако не си изтеглят депозитите никой не може да бутне банката! Физическите лица не правят една банка, фирмите я правят! А дори и физ. лица и те няма да тръгнат да теглят всичко. Така че според мен 1.5 - 2 млрд. ще са напълно достатъчни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Точно такава сума би трябвало да има и във Фонда за гарантиране на депозитите!Мисля,че ако беше налична,изобщо не трябваше да има каквато и да е драма в КТБ.Исканата актуализация на бюджета също съдържа тази сума ,,за да се решат проблемите на банката,,...По-рано днес прочетох,че БНБ държала в КТБ 30 милиона от Фонда за гарантиране на депозитите?!?Лично на мен вече ми идват в повече всички тези "съвпадения"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
studioaa
преди 9 години
Страхувам се, че дълбоко грешиш. КТБ в момента държи над 5 млрд. лева неизтеглени депозити. Банката няма да издържи ако има 2.9 млрд. лева на каса, защото всички депозанти ще тръгнат да си теглят парите и почти никой няма да ги остави в нея. За да сработи план за 2 млрд. трябва да се въведе такса за теглене 10-15% еднократно, а това може да предизвика паника в цялата банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
Май никой не чете, че необходимата сума ще е 1.5 - 2 млрд ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още