IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов предложи Калин Христов за управител на БНБ

От "Коалиция за България" настояват за смяна на целия Управителен съвет на банката, но след изборите

11:46 | 25.07.14 г. 6
Бойко Борисов предложи Калин Христов за управител на БНБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи Калин Христов да застане начело на БНБ, след като сегашният управител Иван Искров заяви своята готовност да си подаде оставката, ако отиващото си Народно събрание успее да му намери заместник.

„Като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го свали – и него, и подуправителя му, и предлагам Калин Христов за управител на БНБ. Ако не сте съгласни – излезте и кажете: „Стоим зад Искров и Гунев и не разрешаваме тази смяна“, заяви Борисов от парламентарната трибуна, отчитайки, че Искров беше преизбран на поста си по време на управлението на ГЕРБ.

„Калин Христов не е решение на проблема, а е част от проблема и носи също толкова отговорност“, контрира обаче председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов. Той отбеляза още, че Калин Христов е бил „идеологът на банковата ваканция“.

„Ние сме за това да бъде сменен целият Управителен съвет на БНБ, включително президентската квота, но това да стане от следващото Народно събрание“, посочи още червеният депутат.

Относно актуализацията на бюджета Борисов посочи, че никой не знае как ще минат изборите. "Представете си, че сте първа политическа сила, ние отказваме да вземем мандата и пак трябва да се съберете и да направите коалиция. Представяте ли си, г-н Мерджанов, как ще ви се подигравам, ако тогава внесете тази актуализация“, попита Борисов.

"Дайте поне да приемем бюджета на вашето правителство, това е огромен компромис, който правим ние. Борисов заподозря, че целта на левицата е била да унищожи ГЕРБ, „и понеже не можете, сте помолили по-големия батко от ДПС“, допълни още бившият премиер.

Тези коментари от парламентарната трибуна бяха направени минути след обръщението на президента Росен Плевнелиев, в което той повтори исканията си за актуализация на държавния бюджет, консенсус сред парламентарно представените партии относно БНБ и повече правомощия за служебния кабинет.

В изказване от името на парламентарна група след това Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи ремонта на бюджета, както е предложен от правителството, както и актуализацията на бюджета на НЗОК.

„Парламентарната група на ДПС води много ясна и последователна политика във всички области и по отношение подкрепата на кабинета „Орешарски“, зад който стои твърдо. Бламирането на кабинета по отношение на бюджета е бламиране на кабинета. ДПС няма да го бламира и не ДПС върши предателство към този кабинет, а „Коалиция за България" го върши“, отсече Цонев.

Депутатът предложи извънредно заседание на парламента, насрочено за 15 часа на 29 юли, на което да бъде обсъдена актуализацията на бюджета. Мая Манолова поиска поименна проверка преди гласуването на предложението, след което „Коалиция за България“ напусна залата.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС обаче бяха достатъчно, за да бъде осигурен кворум и предложението беше прието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не, това стана последните 6 години. Станишев не през цялото време беше такъв дървар, какъвто е сега. Много странен човек...Освен това, ако трябва да залагам ще кажа Корнелия Нинова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
По скоро БСП го играят *** *** в момента.. Бай Лютфи в добрия, а Бойко си го играе лош, но справедлив :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Проблема на БСП е *** - по времето на Станишев тя спря да прави политика , да издига тези и да ги защитава . Вместо това започна сляпо да се стреми и употребява властта . Но виж явно възрастните хора нещо започнаха да не им вярват сляпо и те се устремиха бързо към дъното . Сега ще си изберат Михов щото е удобен за всички и това ще ги потопи окончателно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
В тая игра няма място за обидени. Една партия може да се мотивира от 2 неща1) Да се хареса на повече хора2) Да се държи отговорно и да прави най-доброто за страната и обществото ( това второто е силно невероятно, но все пак е възможна мотивация)Да се правиш на обиден просто не се вписва. Да се обиждат, да си отиват на Бузлуджа да си седят тихо и да се цупят възможно по-дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
БСП го играят обидени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Интересно интересно, даже много интересно..... в римаГЕРБ СЕГА И ДПСХванали се за ръцеИначе Цонев е абсолютно прав. БСП от управляваща за една нощ премина в деструктивна опозиция, чиято основна цел е да направи възможно по-голяма мизерия. Какво мислят че ще спечелят от това не разбирам. Надявам се да не последват тежки 3 месеца на безвластие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още