IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, като е приел, че тесните икономически връзки с Европа ще го защитят от санкции, пише WSJ

10:48 | 29.07.14 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин предупреди, че &quot;враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин предупреди, че "враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия". Снимка: Ройтерс

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да капсулира града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града. 

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз, най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и да ограничи важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин, един руснак, който се е издигнал до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите "Народна република на Донецк", заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай, се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
..Освен това, по времето за което пишеш Пловдив не е и Български град. Отстъпен е на Византия години по рано от Петър в замяна на дългогодишен мирен договор с Византия. Що се отнася то аргумента ти за избита аристокрация, то самият ти даваш пример с Борис 1. :) Не, че оправдавам подобна политика срещу собствения си народ но такива неща са се случвали и не само в нашата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Това му деиствие е продиктувано от многовековната руска мечта Константинопол да е руски(а България да я няма)"Една от двете най разпространени версии /базирана на исторически извори/ е че Светослав е по майка /Олга/ БЪЛГАРИН. В подкрепа на нея е и ФАКТА, че той писмено е уведомил синовете си за НАМЕРЕНИЕТО СИ да не се връща на престола в КИЕВ а да премести центъра на държавата си в ПРЕСЛАВ България. "За нас българите е по-важно друго. Че освен тези 20 000 българи набити на Кол в Пловдив, Княз Светослав съзнателно избива елита на България за ВТОРИ път след покръстването. Но докато Борис 1 избива 52 боляри, то Княз Светослав избива 300 наши благородници. "По него време, Пловдив е населен предимно с ГЪРЦИ а не Българи. Изобщо в градовете на Тракия в този през този период/а и векове напред/ огромното мнозинство от населението им са ГЪРЦИ /Спомни си от къде идва столетия по късно прозвището на Калоян РОМЕООКТОН! Идва от жестокото изтребване на населението на същия този ПЛОВДИВ!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 2
TIM
преди 9 години
То хубаво че обичаш и се интересуваш от история но ти си този който неможе да си прави изводите. В исторически план няма вечни врагове и вечни съюзи, а само интереси, дори и те се променят с времето. В битката на интереси, някак помниш само шамарите който си изял, защо забравяш за шутовете които си раздал? Българино бъди сигурен че шамарите които и сега Ви раздават идват за добро или лошо от друга посока, не Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 0
comet
преди 9 години
Todortk (66),Няма такова нещо като безплатен обяд или неизстрадано щастие. Сами трябва да минем през пустинята за да се научим това което сме забравили. И всеки от нас следва да започне от себе си и семейството. Ако няма сили да започне, да се обърне към най-добрият учител (Природата).Успех на всеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
:)) Аз съм за:) Тъкмо и стрийт файтъра го имам на Плей Стейшъна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Предлагам турнир по Mortal Kombat или Street Fighter 4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 2
todortk
преди 9 години
Добре де. Братушките не стават. Дори и да забравим за миналото, пак не стават.Хамерикнците също не стават - никой не може да ме убеди, че американците са цвете за мирисане и най-прекрасната нация.И сега въпросът ми е - как и от къде да намерим управници, които да ни управляват защитавайки няшия си български интерес да живеем по-добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 18 rate down comment 11
maxsimos
преди 9 години
САЩ и *** от ЕС разпалват 3-та световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 5
lordrad
преди 9 години
Не е антибългарин, но трябва да чете историята за да си прави изводите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 24 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
Щатите целят в Украйна не точно победа /на която и да е от страните/ а възможно повече жертви и икономически последици, за да си отворят стратегически път за контрол над източна Европа и Русия. И, въпреки, че крим бе присъединен с едно ратифициране на договор след референдум, ще оревават орталъка, че бил "анексиран" само, за да си докарват нови поводи за намеса. Пусти "национални интереси". Където стъпят, генерират поблеми.Затова, Русия следва да даде много сериозен отпор на доларовите домогвания. Трябва ПАРИТЕТ в този свят, не може само чичо Сам да командори.Тази е причината да стискам палци на Путин. Янките съвсем се изоглавиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още