IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, като е приел, че тесните икономически връзки с Европа ще го защитят от санкции, пише WSJ

10:48 | 29.07.14 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин предупреди, че &quot;враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин предупреди, че "враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия". Снимка: Ройтерс

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да капсулира града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града. 

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз, най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и да ограничи важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин, един руснак, който се е издигнал до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите "Народна република на Донецк", заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай, се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 13 rate down comment 7
lordrad
преди 9 години
След като Княз Светослав покорил Мизия, той забравил съюза си с Византииците и потеглил към Константинопол. Това му деиствие е продиктувано от многовековната руска мечта Константинопол да е руски(а България да я няма). По пътя той избивал местното население, което оказвало съпротива. Много българи намерили героично смъртта си, докато се отбранявали от пълчищата на руските варвари. Лъв Дякон споменава следното:"разказват че като превзел района на Филипопол, той жестоко и безчовечно набил на кол двадесет хиляди души от заловените в града. По този начин уплашил всички противници и ги усмирил"Какъв удар по българската демография е било избиването на 20 000 души може всеки да прецени сам, когато си спомни че царството на Симеон обхващащо дефакто Влашко, Трансилвания, Молдова и целите балкани без Солун, Константинопол, и Южна Гърция, е имало само между 2 и 2.5 милиона души. И наистина, бих могъл без никакво затруднение да ви описвам битките между младият Цимисхий, и Светослав... Бих могъл и да ви дам описанието на лодките еднодръвки на Русите, с който търсели храна докато били обсадени в Дръстър, но дали това е най важното? С това нека ви занимават Историците. За нас българите е по-важно друго. Че освен тези 20 000 българи набити на Кол в Пловдив, Княз Светослав съзнателно избива елита на България за ВТОРИ път след покръстването. Но докато Борис 1 избива 52 боляри, то Княз Светослав избива 300 наши благородници. Докато траела обсадата на Дръстър: "Светослав дълго време размишлявал и съобразил че ако мизите се присъединят към ромеите, неговите работи не ще свършат добре. Той събрал около 300 души мизи, които се отличавали по род и влияние, и извършил върху тях жестоко и безчовечно деяние, като погубил всички, а много други оковал в вериги и заключил в тъмница"Днес в учебниците ни пише че имало равноправен анти-византииски съюз, между българи и руси... Да - това пише там, а Лъв Дякон сигурно е "таен български шпионин - ревизионист", и такова клане не е имало... Но това само историята ще отсъди. Русофилската политка на България не може да заличи страници от историята ни! Ние българите помним страшният геноцид на Светослав над Българите.Месеци по-късно Светослав последва събата на Никифор, като главата му била отсечена, от печенешкият Хан Куря, както ни свидетелства "Повест Времених Лет". А днес Светослав е национален герой в Русия... За Хан Куря се правят руски анимационни филми, в който е лошият герой... А за геноцидът над българите... всичко се забравя. Пуста му история... защо ни спомняш ти, така укорително че сме били клани от днешните ни "братушки"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 29 rate down comment 12
Hahoto
преди 9 години
Първо ако някой е Русофил, това не означава че е антибългарин. Престанете с тия присъди.Животът има нюанси.Защото и тия които си дават задните части и с охота *** предните на запада с нищо не са повече от слепите русофилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 27 rate down comment 4
pepe
преди 9 години
Да много е прав Ironhorse за фактора близки на загиналите - добре помним, че алуминиевите ковчези спряха войната във Виетнам, така че чакам с интерес да видя колко време властите в Киев ще успеят да укриват информацията за загубите си (все пак сме технологичен век и обясненията, че телефоните не отговарят, защото видиш ли момчетата са на военна мисия) и роднините скоро ще направят масирано посещение в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 28 rate down comment 16
wenci
преди 9 години
Статията е чиста проба американска пропаганда - преписана и без истина в нея. Украинската армия е пред морален и финансов разпад - увеличават се дизертиращите войници към Русия, а плащания няма. Времето работи против тях. Това с "победите" е за слепците и промитите мозъци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 24 rate down comment 17
wenci
преди 9 години
Статията е чиста проба американска пропаганда - преписана и без истина в нея. Украинската армия е пред морален и финансов разпад - увеличават се дизертиращите войници към Русия, а плащания няма. Времето работи против тях. Това с "победите" е за слепците и промитите мозъци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 21 rate down comment 28
Ironhorse
преди 9 години
До русофилите - антибългари ...Днес са избягали всички главатари на терористите от луганск и донбас в москва !!!Ако украинската армия продължава с устрема от понеделник, до седмица, няма да има терористи в Украйна.Ако *** вкара редовна и обозначена армия, това означава пълна международна изолация за Русия и подкрепа на Украйна с всевъзможни модерни оръжия дарени от САЩ и ЕС.русия ще бъде призната за държава подкрепяща и практикуваща тероризъм и ще се нареди до Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 17 rate down comment 28
Ironhorse
преди 9 години
Самите руснаци гледат със страх какво прави путин.До 53-ти ..Путин и сега е вкарал войски в Украйна, но се връщат като "груз 200".Никога не забравяй факторът загуба на близки !!!Няма справедлива война и скоро за руснаците ще се потвърди и тази истина по трудния начин.Считай, че за не повече от 2 години Русия ще бъда сръфана по краищата, както тя ръфа Украйна и отхапа Крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 29 rate down comment 9
comet
преди 9 години
Соц. систамата се срина отвътре, хората не искаха по старому. Подобно ще се срине и неоколониалната система САЩ, ако не се разширява с външни природни (Русия, ...) и човешки (Китай, Индия, емиграция, ...) ресурси. Въпрос на време е, но ако БРИКС не ги спрат, жална ни майка на обикновенните хора по света (включително на обикновенните американци и европейци). Да не се молим тогава самата майката планета Земя да е време да се намеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 28 rate down comment 13
dakl
преди 9 години
Един от вероятните резултати ще е , че Русия ще признае републиките в Донецк и Луганск , резултатът от което ще е оказване на официална военна помощ. Тогава пред Вашингтон и Брюксел остава една опция: пряко включване във военните действия , а от историята е известно , че войните на тези географски ширини винаги са започвани от Запада и завършвани победоносно от Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
обясни го тва на младежа lordard аз не успях .. той вижда демокрации при тея :))) а при руснаците - Сталин и всички в концлагерите обратно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още