IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, като е приел, че тесните икономически връзки с Европа ще го защитят от санкции, пише WSJ

10:48 | 29.07.14 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин предупреди, че &quot;враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин предупреди, че "враговете се опитват да проникнат в икономическата и политическата сфера на Русия". Снимка: Ройтерс

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да капсулира града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града. 

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз, най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и да ограничи важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин, един руснак, който се е издигнал до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите "Народна република на Донецк", заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай, се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 34 rate down comment 9
comet
преди 9 години
http://***.independent.co.uk/news/world/europe/putin-is-thuggish-dishonest-and-reckless-says-british-ambassador-to-us-9634441.htmlРазгледайте не статията в този британски вестник, а коментарите, и по плюсовете и минусите се ориентирайте за мненията на обикновенните англичани за правителствата на САЩ и Англия. В политиката няма вечни приятели а интереси, а такава смрад ни очаква когато американската мафия установи монопол над населението на света, че робството в древен Рим ще е приказка. (Разгледайте как третират животните из американските и европейски животновъдни ферми.) Монополът е нещо лошо за нас обикновенните хора и БРИКС се опитват да му се противопоставят. Неразбирането на процеса е късогледство. Явно в последните 900 години цвета на нацията ни е бил системно асимилиран или унищожаван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 32 rate down comment 17
albobo76
преди 9 години
Русия може да е вражеска за правителството на България и някои ниско платени драскачи тук, но за мен изобщо не е вражеска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 25 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
ами човека си въобразява, че България ще е свободна, това сега да не е по времето на Цар Симеон I велики даже и тогава не сме били много дълго велики само 30 тина години ... Сега има пушки, банки, санкции и че даже ти идват и на крака Американците да ни кажат, че Южен Поток тряя да се прекрати моментално, ако не искаме да изядем някое "демократично" дърво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 32 rate down comment 7
SSIW
преди 9 години
Момче, ... много напрежение задържаш в себе си и го "изпускаш" на най-неподходящо място и по най-неподходящ повод.Инак едно такова обобщение на тази част от "дискусията" ми се струва уместно: Последните 900 (ДЕВЕТСТОТИН !!!) години сме били под нечие влияние и присъствие : 200 г. византийско; 500 г. османско; 60 г. Австрийско (от там са ни сложили вожда); 45 г. съветско и 25 г. американо-европейско ...Повече от ясно е, че нация като нашата (има-няма 7-8 милиона) , не може да живее независимо от влиянието на крупните гео-политически играчи. Въпрос на вътрешна (за нацията) консолидация и някакъв исторически шанс е, да постигнем оптимални условия на пребиваване в сферата на влияние на някакво крупно гео-политическо формирование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 8
deant
преди 9 години
аз се забавлявам да го бъзикам просто... --Относно симпатиите ми към всичко друго но не и руско да така е.... но само ако е американско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ау майко, Бог да пазел америка, ....@ абе deant какви са тея, питат дали сме на щат русофили ама май има на щат американофили, защо въобще водим дискусии с този не знам***lordrad не знам кво да ти кажа, ама или смени хапчетата които твоите американски приятели са ти дали или не знам ходи в Детройт да поживееш малко с въглените да ти дое акъла малко в кратуната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 8
Vladi666
преди 9 години
Бог да си я прибере на Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 21 rate down comment 10
deant
преди 9 години
Бог да пази Америка и да бъде с нас, че иначе сме го преживяли другото.с това *** отгоре на всичко дето изкопира досега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 10
deant
преди 9 години
Начи, да ти кажа, ако китайците бяха по-наблизо сигурно, щяха да ни предложат наполовина цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
ало рибо няяя нужда да ми постваш книги тука и романи, ако на някой му тряя нещо има американски гугл и мое си потърси, ти кат си свободен и с патротичен американски дух, хубаво, радваме се и тук изразява всеки мнение, не може всички да са на едно мнение нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още