IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Дуранкев: Икономическата логика не подкрепя актуализацията на бюджета

Бизнесът се оттегля към сивата зона и започва да не плаща данъци, предупреждава икономистът

13:08 | 31.07.14 г. 1
Боян Дуранкев: Икономическата логика не подкрепя актуализацията на бюджета

От гледна точка на икономическата логика няма нито един аргумент за това, че е необходима на този етап актуализация на бюджета. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев пред телевизия Bulgaria On Air.

Изпълнението на приходната част към полугодието достигна 46% от заложеното. Освен това, обикновено през юли-август икономическата динамика е много по-висока, благодарение на туризма и строителството, което се разгръща. Така че е напълно възможно бюджетът до края на годината да завърши с един минус от около 400-500 милиона лева, което не е нещо съществено, заяви Дуранкев.

Освен това се очаква през август  700 млн. лв. да бъдат преведени от Европейския съюз (ЕС) на България, допълни той.

Въпреки тези данни икономистът посочи някои рискове пред икономиката, свързани с политическата криза.

Първият риск, който донякъде обосновава наличието на един по-голям буфер, е свързан с въпроса дали служебното правителство ще прекъсне своята работа към средата на октомври. Ако не бъде съставено правителство, може да се наложи да се повторят парламентарните избори, заяви експертът.

Може да настъпят други извънредни ситуации, допълни икономистът, като припомни отминалата банкова паника.

Той изрази съмнение къде точно ще отиде планираният от правителството дълг от 3,4 млрд. лв. Проф. Дуранкев заяви, че не е съгласен с парите на данъкоплатците да бъдат подкрепяни банки в затруднение, без да има аргументи за тази подкрепа.

Случаят с КТБ също излиза на дневен ред. Ако се спазва законът и банката е в тежко финансово състояние, трябва да се възстановят само гарантираните влогове до 100 000 евро, смята той.

"В момента никой не знае какво е положението в КТБ. Проблемът там дойде отвън, а не отвътре, и е важно, ако се случи нещо подобно в друга банка, ние да имаме по-големи буфери", обясни той.

Икономистът посочи още един риск – според него бизнесът се оттегля към сивата зона и започва да не плаща данъци. Въпреки това като цяло бизнес климатът е добър и въпреки отчетеното през юни понижение България е добро място за инвестиции, допълни Дуранкев.

Като проблеми той посочи корумпираните институции, включително митниците и фонд "Земеделие", и „ниската икономическа култура на една трета от бизнеса“ – хора, които си крият доходите и не искат да плащат и 10 на сто корпоративен данък.

Дуранкев очаква ситуацията в страната да бъде стабилна до октомври. Той заяви, че служебното правителство и кабинетът след него ще работят при много по-голям комфорт, отколкото имаше правителството на Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
А дано. ама надали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още