IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина не признава втория си технически фалит

Всички, които казват, че Аржентина се намира в техническа неплатежоспособност, разпространяват една абсурдна лъжа, заяви премиерът на страната

20:53 | 31.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентина не признава втория си технически фалит

Правителството на Аржентина реагира остро на втория технически фалит на страната през последните 13 години, като в същото време инвеститорите все още таят надежда за изход от ситуацията, пише Financial Times.

Аржентинските власти отказват да признаят, че държавата е неплатежоспособна, като министър-председателят Хорхе Капитанич призовава притежателите на преструктурирания аржентински дълг да отнесат своите претенции към американския съдия, блокирал лихвените плащания.

„Агенциите за кредитен рейтинг, финансовите агенти и всички, които казват, че Аржентина се намира в техническа неплатежоспособност, разпространяват една абсурдна лъжа, насочена към прекратяването на процеса по преструктуриране на аржентинския дълг“, заяви премиерът.

Неопределената същност на събитията от сряда е отразена в движението на цената на държавните облигации на Аржентина, което показва, че инвеститорите все още се надяват, че ще се намери някакъв изход от ситуацията.

Цената на аржентинските облигации, падежиращи през 2033 г., падна в четвъртък, тласкайки нагоре доходността по тях от 8,8% до 9,7 на сто. Все пак доходността остава под нивото от 12%, достигнато през юни.

Вероятно е цената на облигациите да претърпи нова корекция, в зависимост от следващия ход на аржентинското правителство, смята Стюарт Кълвърхаус от компанията за анализиране на гранични пазари Exotix.

„Зависи от това какво обяви днес Аржентина. Ако бъдат обявени нови срещи, инвеститорите ще се успокоят и цените на облигациите може и да избегнат срива. Ако обаче нищо не бъде обявено през следващите няколко дни, тогава ситуацията ще бъде съвсем друга“, посочва той.

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s оцени кредитния рейтинг на Аржентина като „избирателно необслужващ задълженията си“, след като страната не успя да извърши лихвено плащане в размер на 539 млн. долара в сряда, когато беше и крайният срок за това.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Отписването на дълга не е изобщо толкова лесна работа, колкото изглежда на пръв поглед! Аржентина от 2001-ва година си е де факто фалирала държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още