IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Гарабед Минасян: Скоро ще се изясни как ще се изплащат депозитите в КТБ

Бюджет не се актуализира в средата на годината, заяви икономистът

08:47 | 01.08.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проф. Гарабед Минасян: Скоро ще се изясни как ще се изплащат депозитите в КТБ

Скоро ще има яснота каква част от депозитите в КТБ има възможност да бъдат изплатени от Фонда за влоговете и каква – не. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air макроикономистът и бивш подуправител на БНБ проф. Гарабед Минасян.

Той не очаква да се стигне до дестабилизиране на икономиката заради блокираните в поставената под надзор банка средства на предприятията, въпреки че срокът за отварянето на банката се удължава. Активите на КТБ са 7 – 8% от активите на банковата система, отбеляза той.

"Случилото се с банката трябва да е сериозна обеца на ушите на всички, които боравят с пари. Рискът е изключително за този, който решава къде да си влага парите. Затова всеки трябва внимателно да преценява този риск, а не да се хвърля там, където има най-големи лихви за депоизитите", коментира икономистът.

Той заяви, че е скептично настроен към идеята за актуализация на бюджета през лятото, тъй като обикновено това се прави към края на годината, когато има яснота по приходите и разходите.

„За мен е много смущаващо това, че правителството предлага намаляване на приходната част в средата на годината. Това означава, че не си си направил сметката 7 – 8 месеца преди това. Отговорността, която си поел, не си я осъзнавал достатъчно добре и си хвърлял случайни числа“, заяви Минасян.

По казуса с дефицита на НЗОК той попита защо при изготвянето на бюджета не са изчислени всички плюсове и минуси, за което трябва да бъде търсена съответната отговорност.

През октомври - ноември, когато дойде редовното правителство, то ще има възможност да актуализира бюджета във връзка с отбелязаните към този момент необходимости, препоръча икономистът.

На въпрос има ли риск за икономиката до края на годината той отговори: „Рискове има, както виждаме, те не са само национални“.

Проф. Минасян отбеляза още, че при всички случаи годината ще приключи с дефицит за държавния бюджет, но той трябва да е съразмерен, а не прекалено голям, защото сме в паричен съвет.

Въпреки че в международен план имаме възможност да поемаме и по-големи дефицити, дейността на правителството има пряко отношение към стабилността на паричния съвет, допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
The price of Freedom is ethernal Vigilance !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
На това се надяваме. :) Нали за това беше зор да влезем в ЕС.БГейовете не могат да са лидери, те имат нужда да се боят от някого - от Масква, от Брюксел или от Вашингтон. Някой да им казва какво да правят, някой да ги пляска когато не го правят, някой да им носи отговорността. Свободата е тежка корона, за това от как сме се оттурчили, все си търсим кой да ни пороби. Доведохме си първо Кобурггот, после Сталин, сега Меркел и ЕК. В кратките периоди, в които сме били свободни, трескаво сме си търсили поробител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
bulgar
преди 9 години
"Европейската комисия вече е информирала БНБ, че следи внимателно ситуацията и дали ще се изплатят парите на гражданите" T.E. МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ БГ БАРАБАР С ВСИЧКИ ПРОСТОТИИ НА МЕСТНА ПОЧВА, ВСЕ ПАК Е ЧАСТ ОТ ЕС..!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
айде спрете да се упражнявате по темата . Ще бъдат изплатени в моркови и косми от мустаците на Цветан Василев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Депозитите в КТБ накрая да не бъдат изплатени в държавни левови облигации с падеж след 10 години и с годишна лихва около 0.01%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 1
4i4o_Pay
преди 9 години
Абе Гарабеде, абе Минасян! ... Професоре! Защо пак разлайваш кучетата, без да имаш достоверна информация? Приключи ли одита на КТБ, та да се знае, ще я оздравяват ли или фалират? Гарантираните депозити се изплащат, само когато банката е обявена от БНБ в несъстоятелност и ти знаеш това много по-добре от всеки друг.От 20.06.2014. досега много хора, които би трябвало да са компетентни поне по изискванията на длъжността, която заемат, служебната информация, която получават и произтичащата от там отговорност, се изказват апокалиптично за обикновения и финансово невеж българин, което все повече увеличава хаоса в и без това не дотам подредената ни държава. Моето скромно мнение е, че цялата афера много се размириса, Цв. Василев явно е предал компрометиращите документи за видни политици, бизнесмени и т.н., където трябва в Европа и сега се търси някакъв изход от неприятната за олигархичната върхушка ситуация.Не можаха да бутнат борда, сега май ще се озорят и с КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
Щом ВЯРВАШ на БНБ си е ТВОЙ ПРОБЛЕМ.......тя си сменя МНЕНИЕТО постоянно и всичко е предпоследно.........и това ако е ЦЕНТРАЛНА БАНКА........?????!!!!.......проспиват ВСИЧКО, РАЗДАВАТ НАГРАДИ,ходят на КОКТЕЙЛИ......... първо банката беше свръх ЛИКВИДНА , после имаше КАПИТАЛОВА ДУПКА и изнесени ПАРИ В ЧУВАЛИ , после КРЕДИТИ ЗА МИЛИОНИ на ПОРТИЕРИ.......пич свери си часовника и давай по АДЕКВАТНО......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ти да не си някой от онези анализатори? Те са така, повтарят като мантра ще става зле, ще става зле и познават.. веднъж на 100 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Едва ли може да падне много под писане с главни букви, поставяне на множество препинателни знаци един след друг и сипане на заключения от сорта на "ПАРЕ НЕМА" и "явно дупката е толкова голяма" Вчера излязоха някои данни на страницата на БНБ позволяващи да се оцени максималния размер на дупката и спокойно се покрива от ФГВ + някои други механизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Виждам,че продължаваш да се надценяваш! Ти беше този,който твърдеше че на 21юни КТБ ще отвори и ще плати до стотинка на хората.Аз пък ти казах 2 седмици преди 21-ви,че банката няма да отвори на тази дата и, че дори да отвори не се знае какво точно ще раздава,тъй като Искров и Орещарски обещаха банката да ОТВОРИ ВРАТИ,а не да изплати депозитите!!! Сега проф. Минасян ти говори за същото за което и аз ти говорех.То е ясно,че моите метафори са неразбираеми за теб,но поне си направи труда да четеш внимателно статиите под които пишеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още