IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в ГПК предвиждат банкови сметки да се запорират по електронен път

Длъжниците ще имат възможност да обжалват оценките на имуществото, изготвени от съдебните изпълнители

13:48 | 04.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промени в ГПК предвиждат банкови сметки да се запорират по електронен път

Да се прави електронен запор по сметки в банките - това предвиждат текстове за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Текстовете са публикувани в Портала за обществено обсъждане.

Според описаната процедура запорът се счита за получен от момента на постъпването му в информационната система на финансовата институция. Във връзка с това банките, както и лицата и органите с правомощия по налагане на запори, трябва да обявяват електронен адрес, на който да постъпват електронни заявления.

Предложението предвижда още длъжниците да могат да обжалват постановленията за глоба, определената стойност на имуществото към момента на описа, както и разноските по възложеното от съда изпълнение на вземанията.

Целта на предложените промени е да се разшири обхватът на действията на съдебните изпълнители, които могат да бъдат обжалвани. В мотивите към предложените промени авторите посочват, че основанията за тях са „многобройните проблеми, свързани с определяните начални цени при публична продан“. По сега действащото законодателство длъжниците имат право да обжалват цената по опис, но само след като имуществото им е продадено.

Началната цена на вещите, които се продават в търг с устно наддаване или публична продан, не може да бъде по-ниска от пазарната стойност на описаната вещ, приета от съдебния изпълнител. Цената се определя според писмено или устно заключение на вещо лице.

Оценката на автомобили и превозни средства не може да бъде по-ниска от застрахователната оценка, допълват вносителите.

При определяне на таксите и разноските вече бъде вземана предвид и съразмерността им спрямо задълженията.

Предложенията за промени предвиждат да не се насочва принудително изпълнение върху вещи и вземания, за които таксите и разноските по описване, оценяване, съхранение и продажба са несъразмерни спрямо общия размер на вземанията.

Когато общият размер на задължението по изпълнителен лист е под минималната работна заплата, общият размер на таксите и разноските по изпълнението не може да надхвърля неговия удвоен размер, са вписали още авторите на текста. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
За електронните запори - добре, ама другите неща са пълни глупости.Да обжалваш оценката на обявен имот - това го имаше в стария ГПК - води до огромно забавяне на процедурите, до плащане на нови оценки и вещи лице, може до тройна оценка да се стигне. През това време текат лихви, които надхвърлят обезпечението.После следва обжалване на разноските - изп. дело се точи години, няколко пъти отива до съда,връща се, делата не могат да се приключват своевременно. А идват нови дела - системата се затлачва. Ще се стигне до неработещо изпълнение. В интерес на крадците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
toto
преди 9 години
този текст за трети път се опитват да го прокарат!Запора не е мейл да го пратиш!Ама може да бъде ползван за изнудване. Сега не е времето за електронни запори!!Ще нанесе повече вреди от колкото ползи!Съда е толкова нереформиран и на хартия, че електронния запор е като на свинче-звънче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
"Според описаната процедура запорът се счита за получен от момента на постъпването му в информационната система на финансовата институция." Ей, ало, в банките да не са роботи. Като пуснете десет запора, последния ще се обработи след няколко часа. През това време може да има разпореждане. Кой е отговорен тогава?Освен това постоянно се пускат запори на несеквестируеми доходи, и какво правим? Играем си на сложи запор - махни запор.И друго: Цели отдели работят да запорират и да отговарят на запитвания - ми що не вземете да си плащате за гяволъка? Или тъй, като го вмените е по-лесно? И евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още