IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо световното възстановяване е толкова бавно?

Правдоподобно финансово обяснение започва със счетоводен отчет, чийто баланс е нарушен от увеличаващи се заеми

21:05 | 07.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо световното възстановяване е толкова бавно?

Международният валутен фонд (МВФ) неотдавна се включи в нещо, превърнало се в своеобразен годишен ритуал. За четвърта поредна година понижи прогнозата си за увеличението на световния брутен вътрешен продукт (БВП). Средното понижение от 0,7 процентни пункта спрямо предишната прогноза до новите 3,4 % не е огромно, но пък непрекъснатите разочарования тревожат много икономисти, пише в свой анализ Ройтерс.

Лари Съмърс има обяснение на проблема за богатите страни, което той нарича секуларна (продължителна) стагнация. Идеята на бившия американски финансов министър включва няколко елемента, но основната му теза е, че инвестициите са били много малко в продължение на почти две десетилетия, тъй като преобладаващите лихвени равнища са прекалено високи и политиците не са позволили достатъчно големи бюджетни дефицити. Според него растежът е болезнено бавен всеки път, когато липсват финансови балони, като през годините след кризата 2008 година. 

Недоволството на Съмърс от паричната и финансовата политика изглежда прекалено. Преди кризата централните банки до голяма степен бяха хвалени за създаването на стабилен, неинфлационен растеж в света. А бюджетните дефицити след кризата в много развити страни са на най-високите си мирновременни равнища като дял от брутния вътрешен продукт. Това едва ли звучи неадекватно.

Едно по-правдоподобно финансово обяснение за разочароващото световно възстановяване започва със счетоводен отчет, чийто баланс е нарушен от увеличаващи се заеми в продължение на над две десетилетия. Много домакинства, компании и правителства бяха изложени на финансов натиск. Разходите им едва ли ще бъдат овладени без голямо намаляване на дълга - чрез отписване, покриване на задълженията с нови заеми или инфлационна ерозия.

Във всеки случай без значение дали Съмърс е прав за паричната и финансовата политика, дебатът може да засенчи главния източник на следкризисното забавяне на нарастването на БВП - устойчивият спад на добри работни места.

Загубата не се отчита изцяло от измерваните равнища на безработица, макар че нараснаха драстично след финансовия срив - например от 6,8% на 10,9% в еврозоната. Освен това има прекалено много хора, които напуснаха с нежелание трудовия пазар или за съжаление не могат да намерят нещо по-добро от почасова или нископлатена работа. Американската статистическа служба по труда определя 5,9% от населението в трудоспособна възраст като "незначително прикрепени към работната сила" и "работещи почасово по икономически причини". Реалният брой на обезкуражените работници вероятно е много по-висок.

Последна актуализация: 23:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
И едно нестандартно обяснение .... Защото икономиката е ПАРА-наука (или ПСЕВДО-такава) !!"Не е възможно да правиш на *** всички хора и през цялото време !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Защото въпросът се разбира наопаки :) Истината е, че икономическите закони непрекъснато се опитват да възстановяват икономиката в ефективен и достатъчен размер. Но едни алчни *** се опитват да я изюркат да препуска непрекъснато. За пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 4
Лъско
преди 9 години
Защо хората смятат, че трябва да има непрекъснат и стабилен икономически растеж?Това е грешката, защото такъв постоянен растеж е невъзможен. Ресурсите са ограничени и някои от тях започват да привършват. Технологиите и те имат предели, макар и все още сравнително далеко.. Отделно потреблението и то има предел, ще потребяваш, колко да потребяваш? На ден ще ядеш по 2 кила манджа, да се научиш ще ядеш по 5 кила и до там, ще станеш 200 кила и сан тропо.Щастието не е в потребяването, най-хубавите неща обикновено са безплатни. Абе консуматорско общество кажи и повече не обяснявай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
Xman1
преди 9 години
А можеби са очаквали, че като наложат санкции на Русия... възстановяването ще се забърза? Тази "престрелка" от санкции няма да завърши добре нито за запада нито за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Защо световното възстановяване е толкова бавно? "---------------------Спрете "тревата", всичко ще тръгне чувствително по-бързо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
m a x
преди 9 години
Какво очаквате, когато отново започна да се засилва несигурността и в медиите дори вече се говори за Трета световна? Днес Марио Драги пак обясняваше за негативното въздействие от повишаването на геополитически рискове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още