IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модерна Турция се отдалечава от корените си

Стената, която кемалистите изградиха мост между религията и държавата и образователната система, се срива, твърди анализатор

11:05 | 08.08.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Академикът&nbsp;Екмеледин Ихсаноглу е основният конкурент на Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Академикът Екмеледин Ихсаноглу е основният конкурент на Ердоган. Снимка: Ройтерс

Кемал Ататюрк основава някога Турция като светска, ориентирана към Запада държава между Европа и Ориента. Но в неделя се очаква министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган да победи на изборите своите двама съперници с убедително мнозинство. За много турци, които все още са лоялни към светския и прозападно ориентиран основател на страната, първите преки избори на турски президент вероятно ще бъде горчиво разочарование, пише в свой анализ по темата The Wall Street Journal. 

Нито един от съперниците на Ердоган не успява да спечели последователите на Мустафа Кемал Ататюрк. „Аз ще бойкотирам изборите", казва 37-годишният Ибрахим Хакверди, който със съпругата си и двете си малки дъщери посещава мавзолей, построен в памет на починалия преди почти 80 години Ататюрк. „Нито един кандидат не е истински кемалист. Ердоган ще спечели отново, и ще се опита да потъпче идеалите на Ататюрк", смята той. 

За Хакверди и много други кемалисти кандидатите са доказателство, че идеите на Ататюрк днес намират все по-малко уважение, докато Ердоган и останалата част от ръководството на страната изграждат една ислямска държава. Някога светски коалиции с помощта на мощните военни постановиха, че религията и политиката ще останат строго разделени. Но днес  политическият ислям се превръща в тенденция, в "мейнстрийм". По време на трите си мандата като премиер Ердоган омаломощи армията, която от 1960 г. насам свали от власт четири правителства, а важните политически постове се държат от лица, които споделят неговата идеология.

На Ердоган не му бе разрешено да изкара четвърти мандат като министър-председател, така че той се кандидатира за президент. Това е първият път, в който президентът ще се избира пряко от народа, след като на референдум през 2007 г. бяха променени изборните правила. Според последните проучвания Ердоган ще спечели 55% от гласовете.

Светски настроените турци се оплакват, че Ердоган все по-често навлиза и нарушава личния живот на хората по религиозни причини. Той затегна законите за алкохол, започна да дава съвети на жените за това колко деца те трябва да имат и критикува, че студентите от двата пола живеят заедно в общи апартаменти и общежития.

Двете основни светски партии номинираха Екмеледин Ихсаноглу за основен конкурент. Академикът и бивш генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество, който е роден в Кайро, прекарва голяма част от живота си в изучаване на исляма. Очаква се той да бъде приет добре особено сред дясноцентристките избиратели, които обикновено избират кандидатите на Партията на справедливостта и развитието (на турски: Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP). Но много турци съжаляват, че той не е същински светски кандидат.

Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Е, не ;) Мисля, че няма място и не си давал "храна" за някакво недоразумение по тоя въпрос .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
В смисъл, не ме разбирайте грешно, нямам против Турците, просто ако влязат в ЕС има голям шанс ЕС да заприлича на Турция, вместо Турция на ЕС, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Това е безспорно. Всички има от какво да се притесняваме. Турците са гладни, способни, работливи и МНОГО различни от нас като ценности, манталитет и т.н., не щат да се интегрират в западните общества ( справка Германия и там.. Ной Кьолн или както се казва) Ако ги пуснат в ЕС ще станем като Щатите, където латиноси и черни им такоат ... нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
БТВ (разсъждавам на глас), щатите (+Англия) също могат да се притесняват от такова подреждане на мозайката, в което Турция е интегрирана в ЕС, защото хипотетично към оста Германия-Франция може да се присъедини още едни крупен субект с военен, икономически и пр. потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
ОК, съгласен, просто трябваше честно отношение с турците за да не се чувстват излъгани, защото... аз лично много искам Турция да е приятел на ЕС и НИКАК не искам да е враг. После, много беше важно проекта "Турция" да е успешен, като пример за останалите, че има такова животно като светска, просперираща, демократична мюсюлманска държава.И накрая, аз лично тук вярвам в световната конспирация и в това, че Ватикана държи много повече лостове, отколкото изглежда и ако си католик, си 1во качество, ако си християнин некатолик ( протестант, православен) си 2ро качество (е виж православните в ЕС как сме се наредили все добре, виж кои от бивша Югославия са в ЕС и кои не са) а ако си мюсюлманин просто си враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В заключение, мога така да обобщя схващанията си по въпроса: от поляцит може да излезе европеец (такъв, какъвто си го представят стратезите и бюрократите: атомизиран индивид, с душа жадуваща за либерализъм и никакви корени в религия иобщностни устои;)), докато за турците, смятам правилно са усетили , че ... ще искат да си останат турци , както те си се разбират и мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
Мизантропе, чакай да видим какво ще стане с Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Да, категорично общата религия прави поляците по-пригодни , да се разтворят в общата маса, също съм съгласен, че щеше да им хареса повече в Брюксел, ако турците не бяха мюсулмани ...Но ... моето усещане е, че на Европа по-скоро не й трябват хора/народи (още повече с не малка численост) с базови традиционни ценности : при тях , обществото се намира на много висока позиция в скалата от ценности, а това че конкретната религията е ислямска, придава допълнителна тежест за избраната политика(личното ми мнение). Мисля си, че предпочитанията на Европейските стратези са, да имат подконтролни хора, които не се заплесват по такива абстракции, като идеята за сплотено общество, а пък какво говорим, ако става въпрос за население, което е показало устойчивост и способност да съхрани тъкмо такъв манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
"- католици са (традиционно веро-изповедание за стара Европа)"Ето това е отликата. Иначе както те буфер с Русия, така Турция буфер (даже по-важен) с арабите.Че са по-малко също е така, но са достатъчно много :)НО нали и аз това пиша, католци са. Европа колкото и да е светска, в края на краищата дискриминира Турция по религиозни ( и от там и ценностни и т.н.) причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ами мисля, че в случая с Полша имаме такива отлики: - поляците отстъпват на Турция по този показател, каква сплотеност и монолитност могат да демонстрират, като общество (някакъв вид ценностен декаданс ) т.е. по-контролируеми са от турчулята; - католици са (традиционно веро-изповедание за стара Европа)като население са точно на половина от Турция - и не на последно място по значение - заради определени исторически дадености, от тях е можело да се направи идеален буфер (като) територия и идеално острие/ръжен срещу руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още