IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христосков ще предложи криминализиране на укриването на осигуровки

До края на седмицата ще заработи Консултативният съвет по пенсионната реформа, коментира служебният социален министър

08:46 | 11.08.14 г. 5
Христосков ще предложи криминализиране на укриването на осигуровки

Едно от предложенията, които служебният социален министър Йордан Христосков ще направи към следващото правителство, е да се криминализира укриването на осигурителни вноски. Дали ще има политическа воля за това от новия парламент е друг въпрос, уточни той пред БНТ.

„Ние (служебният кабинет, бел. ред.) ще препотвърдим това предложение, което от 2000-та година насам непрекъснато се предлага“, каза Христосков. И припомни, че тогава Конституционният съд отмени старо решение, което беше въобще за неплащане на вноски. „Сега говорим за укриване, когато има умишлено укриване, и то в големи размери. Тогава вече това деяние трябва да се криминализира", категоричен бе той.

Работата на Консултативния съвет ще започне още до края на тази седмица и в него ще влязат само експерти, уточни още Христосков. Той допълни, че за двата месеца, през които на власт ще бъде служебното правителство, съветът ще трябва да предложи няколко варианта за пенсионна реформа.

Според служебния министър има още резерви по отношение на събираемостта на осигуровките и той ще коментира това с директора на Националната агенция по приходите. Неговите впечатления са, че данъчните се съсредоточават повече върху събираемостта на данъците, а не толкова на осигуровките.

По оценка на Христосков през тази година заложените приходи от здравни и социални осигуровки ще бъдат изпълнени, макар и с малък дефицит по отношение на социалните осигуровки. „Има обаче резерви, защото всички изследвания показват, че сивата икономика е над 30%”, каза още служебният министър.

Христосков похвали въвеждането на "швейцарското правило" за осъвременяване на пенсиите, което направи кабинетът „Орешарски”. Според него увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде обмислено внимателно. Един от факторите за увеличаване на възрастта е прогнозата за увеличаването на продължителността на живота. Трябва да има и предсказуемост на действията, категоричен беше служебният министър.

Автоматичното увеличаване на възрастта или увеличаване, продиктувано по финансови причини, защото няма пари за пенсии, не е работещ вариант, обясни Христосков. Тогава хората търсят обиколни пътища – кандидатстват за инвалидни пенсии, търсят начини за ранно пенсиониране и други начини, посочи експертът.

Служебното правителство ще обмисли коригиране на енергийните помощи, ако цената на тока бъде повишена по-рязко от очакваното от 1 октомври, обясни още Христосков.

325-те лева, които се изплащат на пострадалите в Мизия, са само неотложна помощ – за храни и облекло, коментира социалният министър. Той очаква около 1150 души да получат тази неотложна помощ. „Това не е съществената помощ за това, че хората са загубили имуществото си и домовете си”, допълни обаче Христосков.

745 души по временна заетост работят за почистването на Мизия, а общините имат още по-голям ресурс. В този регион има около 2 хил. души, които получават социални помощи и те могат в рамките на 14 дни по 4 часа дневно да полагат обществено полезен труд. Тези хора могат да помогнат за нормализиране на живота в града, препоръча служебният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Явно това е част от идеята на Христосков. Но (както казах) - какво друго може да се очаква от човек с тоталитарен манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 9 години
Състоянието в осигуряването е такова че въвеждането на рестрикций ще доведе до още по голямо задълбочаване на проблемите . От криза се излиза с повече свобода не с повече регулации г-н Христосков .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Как не им омръзна бе, ей е*ах ти липсата на въображение. Нема нема и току някой извади тази идея от калта (их маа ви андрешковска, са ше ви вкарам всички в затвора)Колко пъти трябва това да се предлага и отхвърля, за да им уврат главите на някои, че не става тая.Все едно гледам един и същи филм. Айде данък "Богатство" предлагайте., кво се мотате?Увеличаване на възрастта как не сте се сетили още и мрънкотене че при тази демография.....***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ще строим затвори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Ricco
преди 9 години
"Христосков ще предложи криминализиране на неплащането на осигуровките"Напълно очаквано от един данъчно-осигурителен ястреб с тоталитарен манталитет. Без значение, че "благодарение" (и) на това, работещите се топят година след година. Христосков си резервира място и кръст в алеята на позора (където са хората, които завличат България към дъното).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още