IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таско Ерменков: Токът може да поскъпне с около 10%

Енергийната ефективност може да компенсира увеличаването на цените на тока, смята бившият депутат от "Коалиция за България"

08:29 | 12.08.14 г. 3
Таско Ерменков: Токът може да поскъпне с около 10%

Ако се стигне до повишаване на цената на тока у нас от 1 октомври, това ще бъде в рамките на около 10%. Това прогнозира в ефира на bTV бившият вече депутат от „Коалиция за България” Таско Ерменков.

Експертът коментира, че поскъпването на тока е нормално явление в целия свят, защото се базира на изчерпваеми източници, чиито цени се повишават непрекъснато.

Ерменков отрече обвиненията, че неколкократното намаление на цената на тока, предприето от предишното правителство, е било популистки ход. То е било "напълно основателно, дало е глътка въздух на потребителите и малките фирми и е било базирано на открити резерви в системата, както и на прехвърляне на тежести от потребителите върху производителите", категоричен беше той.

Сега обаче подобни резерви липсват, освен ако не бъдат предоговорени условията по договорите с производителите на електричество от възобновяеми източници и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, посочи бившият депутат.

Днес той посочи, че енергийната ефективност е решение на високите разходи за електричество и затова държавата трябва да предприеме определени стимули.

„Само от поведението на потребителите може да се намали с 15% потреблението на електричество и така да се компенсира увеличението на цената на тока”, категоричен беше Ерменков и допълни, че енергийната ефективност не означава само санирането на жилищата, но и използването на спестяващи електричеството уреди, подобряването на качеството на живот и други мерки.

Таско Ерменков не се притеснява от режим на тока, защото голямата задлъжнялост в енергетиката не означава, че някой ще спре да произвежда електричество. Експертът прогнозира, че режим на ток може да има през зимата, ако температурите са много ниски, а основни мощности са в ремонт.

Той коментира и че проблемите с големите енергийни проекти се базират на липсата на консенсус между партиите за тях. Това обаче са национални, а не партийни проекти и затова експертът препоръча българските експерти да уточнят приоритетите за развитието на енергетиката. Това може да стане дори и без участието на Енергиен борд и чужди специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Преди оставката на "Вашия Човек" съвсем, СЪВСЕМ друга песен пеехте !Пореден връх на лицемерието и демагогията на бсп !!.... и отговорът е един : ЗАЩОТО сте социалисти !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
10 % годишно в рамките на 3-5 г. е по-точно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
lareman
преди 9 години
ехе много популистки ерменков..стига сте лъгали хората..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още