IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудни времена за българския туризъм

Вълната от фалити на руски туроператори, санкциите срещу Москва и девалвацията на руската валута вещаят спад за туризма ни и догодина

08:12 | 13.08.14 г. 40
<p>
	2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. Снимка: freeimages.com

Неблагоприятните прогнози за резултатите от летния ни туристически сезон се прехвърлят от настоящия към следващия. Вече не говорим за отлив на туристи и спад на приходи това лято, а хоризонтът стига Лято 2015. Около това мнение се обединяват експерти в туристическия бранш, които Investor.bg потърси за коментар след поредицата от неблагоприятни фактори, които помрачиха високите очаквания за успешен летен сезон.

А причините са ясни - вълната от фалити на руски туроператори, девалвацията на руската валута заради кризата в Украйна и санкциите срещу Москва, спадът в изходящия туризъм на руски и украински туристи като цяло. Тези фактори вещаят отсега спад в летния сезон и през 2015 година, твърдят експертите.

Поредицата от фалити на седем руски туроператора в рамките на месец в разгара на летния сезон, наводненията и лошите климатични условия у нас наред с политическата и икономическа криза ще дадат негативен отзвук не само на настоящия, но и на следващия летен сезон. Прогнозата за Investor.bg е на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и на председателя на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков.

Негативните прогнозни данни за туризма идват от очакванията сривът на руския изходящ туризъм да продължи заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата. "Виждаме, че санкциите срещу Москва всеки ден придобиват нови измерения. Очевидно е, че икономическата ситуация в Русия и Украйна няма да се подобри, а това ще се отрази негативно и на българския туризъм", каза Байков.

"Заради фалита на руските туроператори се очаква да изгубим между 15 и 20 хил. туристи", заяви той. Ако приемем, че един туристически пакет е около 250 евро, лесно може да се направи сметка за финансовото изражение на загубите, допълва той.

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар, и според Румен Драганов. По данни на Института за анализи и оценки в туризма настоящият летен сезон ще приключи със спад на приходите общо от 12% и намаление на руските туристи с 10 на сто. Той смята, че българският туристически сектор ще продължи да усеща последиците от фалитите на туроператорите и девалвацията на рублата и през лятото догодина.

Лятото на следващата година се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. "Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни", коментира експертът.

Тази година по всичко личи, че руските туристи са свили бюджетите си, каза още Драганов. "Те пазаруват по-малко, заделят за допълнителни услуги и забавления по-малко. За съжаление, фалитите на руски туроператори ще продължат, а туристите ще стават все по-малко платежоспособни", допълва експертът. По негови думи това лято за първи път от 20 години по Черноморието имаме 10-процентови отстъпки в разгара на сезона.

"През Лято 2014 за първи път влизаме в активния сезон със спад на приходите. А това веднага ще се отрази на фиска, държавната хазна ще получи по-малко от туризъм тази година", каза Румен Драганов. Той припомни, че летният туризъм осигурява над 70% от приходите в сектора, които надхвърлят 3 млрд. лева годишно.

По негови оценки преминаваме през труден туристически сезон, въпреки че броят на туристите се очаква да е с 2% по-висок.

Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 21 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ами като нямаш фирми мирми, недей моля те да даваш акъл на хората които правят пари как да го правят :)1) Който е в този бизнес ВЕЧЕ е милионер. Не се строи хотел със спестявания от закуски или кредити2) Лоялността на клиента в туризма е спорна работа. Дори да ми хареса, едва ли до година ще се върна. Просто ще искам нещо различно, това е идеята. 3) Народа налита основно на евтино. Ако си скъп, си аут, независимо колко си добърТук проблемът е не толкова в самите бизнесмени, колкото в държавата. Въвеждат се в експлоатация хотели без пречиствателни станции, заустени в дерето, строи се в нарушение на всякакви норми, променят се предназначения на земи.. това са неща, които няма как отделния бизнесмен да избегне, но те влошават и неговата собствена инвестиция а и рушат имиджа на България като дестинация. Туриста не е склонен да е лоялен на даден хотел, но е лоялен на дестинация според мен.После, има си пазарни ниши които се целят и според тях - и продукта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 2
Лъско
преди 9 години
Вярно, че има много зарази по нашето черноморие, но това е разбираемо. Много хора сбутани на едно място, ядат, ***, а няма подходящи пречиствателни станции. И аз преди като ходех на нашето море, на 2-рия или 3-тия ден задължително без изключение драйфах и дрисках, мислех че е нещо нормално и е част от почивката, защото и всички около мен също така правеха. После се огледах и реших да пробвам едно лято в Гърция, там за моя изненада хората не драйфаха и не дрискаха, аз също не го правех. Пробвах и в Турция, там за моя изненада в пропадналия Анадол също беше добре.Не съм бил на нашето черноморие вече 6 лета, последно стъпих тук през 2008г. Може да се престраша пак да пробвам тук след още 10-тина години, страх лозе пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
@mnz - е айде нема нужда сега, аз предпочитам да пестим от лекарства поне ...@misantrope - наште докато не се научат, че не се става бизнесмен и милионер за един ден, а се гради с години, защото капитала са им туристите и те тряя да им угаждат за да ги задържат по някакъв начин. Не може мръсотия, плевели, високи цени, ниско обслужване и само гонене на печалбата, аз нит сам бизнесмен нит иам фирми мирми, но така не става, просто не работи, печалбите сами ще дойдат когато положиш труд и имаш оборот, не когато вдигнеш цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ок, сега вече схванах че се бъзикаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 8
mnz
преди 9 години
Хайде чревни вируси, претенции а? У нас е нормално като се отиде на море, в куфара да се слага и лекарства като Стоперан, Имодиум, Диаростад, Лопедиум и т.н. Така че, като те почне на втория ден, пийваш от лекарството и си кукуряк. Хем си на почивка у нас, т.е. развиваш икономиката, хем и лекарства купуваш, т.е. още повече развиваш икономиката ни. Един вид уин-уин ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 2
data
преди 9 години
Ба колко години подред расте туризма ? Мисля вече повече от десетилетие . Тая година ще върне 2-5 % - според мен за добро : да седнат колегите да се огледат , да видят къде са бъркали . п.п. Същото е положението и в земеделието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ми Слънчев Бряг винаги си е било зле, сори, лично мнение. На север има някои места , на юг от Поморие не стъпвам от години.Иначе @michaelis.. не е съвсем така за класите, не бих казал в Гърция поне обслужването и храната да са по-добри от нашето северно черноморие, но не е толкова мръсно и презастроено а и като се къпя в морето не хващаме чревни вируси с децата, за това ходя там. Отделно ми е по-близо а и времето винаги е слънчево, аз не помня един ден да ме е валяло там през лятото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
точ тъй колега, защото ние явно искаме да станем милионери за един ден, то девиза на Черноморието е направо "ден 5 години храни" ми няма да ходя там защо да ходя като се почне - обслужване, хотели построени на 5М буквално разтояние, тоалетни по 1лв. може и 2 лв., ядене не се хварля всичко се претопля, преправя и пак се сервира, няма никаква инфраструктура, ама никаква, мръсотия до шия, и цени като в Гърция и Испания, а при последните две класата се различава от нашата и то доста а са на същите пари, ееееми вместо да ревем да се разходим да по гледаме как се яде хляб у хората и тек тогаз да се пробваме да направим и развием нещо ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 55 rate down comment 2
bigiadri
преди 9 години
Лятото живея в Слънчев бряг. Мога смело да кажа ,че това лято сезонът е напълно провален. Не са причините само руснаците,те и сега тук са най-много. Къде обаче са немците , англичаните ,скандинавците? Те се изнесоха в Испания ,Гърция и т.н. ,просто избягаха. Аи какво да правят в Сл.бряг,където центърът е един бит пазар,нявсякъде е мръсно ,краде се повече от други години, показателен е само факта , че да се стигне до моста в центъра на курорта ,можеш да си потрошиш краката, толкова ли не се намериха 1000 лв да се сложат едни дървени скари за да се минава над пясъчната ивица ВЪОБЩЕ ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ , просто СМЯХ.. Българите и те се изнесоха в Турция и Гърция ,където условията са в пъти по-добри.Слънчев бряг е курорт със западащи функции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Ти ме преби бе човек. Тва даже и по соца не знам да го е имало. Ебасимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още