IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 500 млн. лв. изостава събираемостта на Агенция „Митници“

От началото на годината са събрани малко над 4,3 млрд. лв.

13:54 | 14.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
С близо 500 млн. лв. изостава събираемостта на Агенция „Митници“

С близо 500 млн. лв. изостава събираемостта на приходите в Агенция „Митници“ спрямо плануваното за тази бюджетна година. От началото на годината са събрани 4,354 млрд. лв., показват данни на митническата служба, с които Investor.bg разполага.

През първите седем месеца на годината постъпленията от данък добавена стойност (ДДС) от внос са сравнително по-ниски, както в сравнение с предварително заложеното, така и със същия период на 2013 г. Приходите от акцизи също изостават, като до момента само събираемостта на митата надхвърля целите.

Данните хвърлят повече светлина за състоянието на ведомството, което Ваньо Танов пое отново тази седмица и за което коментира, че „заварва в ужасно състояние“. Той бе назначен от служебния финансов министър Румен Порожанов, а днес станаха ясни и двамата заместници на Танов.

За първите седем месеца на 2014 г. в бюджета са постъпили приходи от ДДС в размер на 2,069 млрд. лв. Сумата обаче е с 349 млн. лв. по-малка в сравнение с планираното за периода януари-юли. Приходите от ДДС от внос са и със 104,5 млн. лв. по-малки спрямо същия период на миналата година.

При акцизите изоставането спрямо заложеното в Бюджет 2014 възлиза на 155,9 млн. лв. За първите седем месеца на годината са събрани акцизи за 2,195 млрд. лв. при планирани 2,351 млрд. лв. за периода. Въпреки това спрямо първите седем месеца на 2013 г. има преизпълнение, което обаче е минимално – 10,9 млн. лв.

Към края на юли Агенция „Митници“ е събрала с 8,3 млн. лв. повече мита спрямо заложеното и с 4,5 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано. Сумата на митата е 85,5 млн. лв.

От Националната агенция за приходите (НАП) вчера съобщиха, че събраните за седемте месеца на годината приходи от данъци и осигурителни вноски са над 8,1 млрд. лв. - или с 400 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година.

В  Агенция „Митници“ неизпълнението спрямо планираните приходи е в размер на 496 млн. лв., а спрямо същия период на миналата година постъпленията са с 87,4 млн. лв. по-малко.

Когато пое поста от Петър Чобанов, Румен Порожанов обеща, че ще се заеме с ревизията на Бюджет 2014 г. Закърпване на приходната част и преразглеждане на разходната е едно от предизвикателствата пред новия финансов министър. От днес пък започват и обещаните от Порожанов одитни проверки на министерствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
ohilen
преди 9 години
Значи проблема е генерален и не е дали ще има 2-5-10 милиарда по-малко и къде ще са те (не че не е също проблем де..): Проблема е че икономиката ни не е развита, тоест няма консумация, тоест няма за какво и какво да се вкарва като внос защото няма кой да го плати (ай да видиш дали в Швеция, Холандия, Норвегия и др . развити има недостих на приходи - там има недостиг само на кадри, но пък те си ги пазаруват :) )Стига ни правихте на будали и да ни хвърляте трохи от информацията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Това означава ли, че признаваш, че и предните нищо не внасяха в бюджета и държавата а всичко наливаха в партийните каси на БСП и най-вече на мафията ДПС? Като за последно на принципа "след нас потоп и ДГД българите", а aldy?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Глей ся, Ало Ваньо заяви в прав текст, че след неговото идване в митниците, до края на годината няма да постъпят още 1 милиард, т.е. два пъти повече от това за първите 8 месеца. Човекът чистосърдечно си признава, че се налага да "отклонят" малко парици към партийните каси и тези парици ще са поне 1 милиард. Като го знаем какви ги вършеше по Дянково време, не може да не му повярваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
milioner4e
преди 9 години
Мисля, че е кощунство, когато кажеш привърженици на Ореха и БСП да не споменеш червения "бог", гуру, лечител, и професор Мави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Невероятно постижение на кабинета Орешарски!!!Абсолютен професионализъм и екпертност!Хайде сега моля, Календар, Лъки и останалите БСП привърженици тук да го обяснят (или поне да се опитат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още