IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: ЕС "сам се закопа" със санкциите срещу Русия

Политиката на санкции причинява повече вреди на нас, отколкото на Москва, посочи унгарският премиер

13:27 | 15.08.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орбан: ЕС "сам се закопа" със санкциите срещу Русия

Европейският съюз (ЕС) сам си навреди икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, като призова Брюксел да преразгледа тази политика.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер. 

Същия идиом само преди дни по същата тема използва и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. "Честно казано, западняците се държат неадекватно. Техните санкции са като да се простреляш в крака. Пазар може да се изгуби за нощ, а за възстановяването му може да отнеме десетилетия", посочi Рогозин на страницата си във Facebook, цитиран от РИА Новости.

Орбан oтбеляза, че санкциите ще се отразят благоприятно на развитието на руската промишленост и ще я направят независима от западните технологии.

По думите му ЕС трябва не само да компенсира загубите на производителите от страни като Полша, Словакия, Унгария или Гърция, които понасят загуби, но и да преразгледа като цяло политиката си на санкции.

В четвъртък и словашкият премиер Роберт Фицо окачестви санкциите като "безполезни" и заплаха за икономическия растеж на ЕС. Ориентираната към износ Унгария е силно зависима от вноса на енергийни източници от Русия.

Тази година Будапеща сключи договор за 10 млрд. евро с "Росатом" за разширяване на единствената унгарска АЕЦ. Освен това Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС с износ от 2,5 млрд. евро през 2013 г.

В интервюто си Виктор Орбан каза още: "Ще направя всичко по силите си – разбира се, ние напълно осъзнаваме каква е тежестта на Унгария, така че възможностите ни са ясни, но аз ще търся партньори за промяна в политиката на санкции на ЕС, която според мен не е била обмислена достатъчно добре".

Във вторник унгарското министерство на земеделието обяви, че износът на селскостопанска продукция няма да пострада значително от руската забрана за внос на някои храни от ЕС. Според ведомството забранените стоки възлизат на по-малко от 30 на сто от земеделския износ за Русия и представляват едва един процент от целия износ на унгарски селскостопански продукти.

На фона на слабия икономически растеж в източните страни членки на ЕС Унгария е сред държавите от региона с добри показатели, предава БТА. Обявените вчера предварителни данни за БВП в Словакия, България и Унгария са по-добри от очакваното, като Унгария регистрира растеж от 0,8 пункта за второто тримесечие на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
За каква окупационна съветска армия питаш? Ако е за у нас то една от привилегиите ни, за които пита misanthrope е тази, че у нас нямаше такава/ а ако трябва да сме честни сме си я заслужавали като съюзници и донякъде съучастници на Хитлеристка Германия в престъпленията и/. Ако питаш за Унгария да там имаше но както виждаш хората там са по обективни и както пише "многодобре" Историята си е история"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
многодобре
преди 9 години
Историята си е история.Времената са други.Как ще те гледат хората,ако спираш турски тирове и наказваш шофьорите с лицеви опори (например),защото 500 години сме били под тяхно робство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 17
needtoknowmore
преди 9 години
Така ли вече му наричаме на окупационната червена армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 15
misanthrope
преди 9 години
Как точно бяхме привилегировани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 22
STRAHO
преди 9 години
Орбан: "ЕС "сам се закопа" със санкциите срещу Русия"Това го казва Унгарец в чиято столица руски танкове се разхождаха! У нас това не се е случвало. Напротив ние бяхме ПРИВИЛЕГИРОВАНИ и въпреки това има необяснима омраза към Русия. "Храни куче да те лае" ..а можем просто да сме обективни в преценката и позицията си като държава! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още