IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Apple съдят компанията за нелоялни търговски практики

Делото е заради споразумения между Apple и други компании от Силициевата долина, според които фирмите се задължават да не наемат служители на конкуренцията

17:59 | 15.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акционерите на Apple съдят компанията за нелоялни търговски практики

Един от акционерите на Apple ще съди технологичния гигант от името на всички негови акционери за предполагаеми споразумения на компанията с други фирми от Силициевата долина, според които последните се задължават да не наемат служители на конкуренцията, пише Business Insider, цитирайки Patently Apple.

Акционерът Р. Андре Клайн е изпратил жалба срещу Apple близо седмица след като окръжен съдия отхвърли предложено от Apple и други компании, включително Google, Intel и Adobe, споразумение за решаване на спора за 324 млн. долара. Според Клайн предложената сума е „недостатъчна“ и „много под обхвата на разумното“.

Акционерите разчитат на същите доказателства, използвани в колективния иск, изпратен от над 64 хил. настоящи и бивши служители на тези компании, които обвиняват технологичните фирми в обвързването им с незаконни споразумение, с които се задължават да не наемат служители на другите компании и в частност инженерите, като се предполага, че по този начин компаниите са се стремели да поддържат заплатите ниски и да отстранят конкуренцията.

През април стана ясно, че някои от най-големите имена в технологичния бизнес, сред които Стив Джобс, Ерик Шмид, Сергей Брин и Бил Кембъл, са водили преговори и са търсили частни споразумения години наред. Информацията се появи първоначално в The Wall Street Journal, като вестникът се позова на разкрития около ново антитръстово дело от Силициевата долина. 

Според акционерите на базата на тези споразумения Apple е извършила „нарушаване на доверителните си задължения, лошо управление, прахосване на корпоративни активи и нарушаване на задълженията ѝ за коректно отношение“.

Заведеното дело търси обезщетение за всички акционери на Apple чрез процес със съдебни заседатели, посочвайки няколко директори на компанията като обвиняеми, включително настоящия изпълнителен директ Тим Кук и покойният бивш ръководител Стив Джобс, чиито „недвусмислени имейли“ предоставят „достатъчно доказателства“ за „всеобхватна конспирация“ сред посочените технологични компании от Силициевата долина.

Относно Джобс, съдия Луси Х. Кох от Окръжния съд на Сан Хосе казва, че той е „участник, ако не и главно действащо лице в предполагаемата конспирация“.

В онлайн кореспонденцията на Джобс, която беше публикувана в началото на 2013 г., с други служители и директори, покойният основател на Apple изказва недоволството си до тогавашния изпълнителен директор на Google от това, че служител на Google се е свързал с инженер на Apple, което е довело до уволняването на директора на отдел „Човешки ресурси“ на Google. В друг имейл Джобс казва на директор в Palm да спре да се опитва да наеме служители на Apple, обосновавайки се с „несъответствието на финансовите ресурси на двете компании“.

По делото ще започне съдебен процес, освен ако технологичните компании не решат да предложат друго споразумение на съдията, но както отбелязва The New York Times, подобна оферта вероятно ще трябва да бъде в милиарди долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Съвременно робовладелство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още