IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското разузнаване е подслушвало американски топ политици

Поне един телефонен разговор на Хилари Клинтън е бил проследен, твърдят германски медии

11:16 | 16.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Клинтън при представянето на автобиографичната си книга &quot;Трудни решения&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клинтън при представянето на автобиографичната си книга "Трудни решения". Снимка: Ройтерс

Германското разузнаване (BND) е подслушало поне един телефонен разговор на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, съобщиха германски медии, цитирани от Ройтерс.

Вестник Süddeutsche Zeitung и регионалните радиотелевизионни канали NDR и WDR се позовават на документи, които шпионин на ЦРУ в германското разузнаване е предоставил на американската агенция.

Не се уточнява кога се е състоял предполагаемо подслушаният разговор, но случаят е бил обсъден от приемника на Клинтън Джон Кери с германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Трите медии цитират анонимен източник от германското правителство, според който разговорът на Клинтън бил прехванат погрешка, докато тя се намирала в американски правителствен самолет.

Според трите германски медии шпионирането на важни американски представители не е изолиран случай. Освен това по тяхна информация германското разузнаване е било натоварено "да шпионира партньор от НАТО", но не се уточнява кой.

Разкритията от миналата година, че мобилният телефон на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от американското разузнаване, предизвикаха остри реакции в Германия и все още натоварват традиционно силните германско-американски отношения, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още