IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова посока в социалното осигуряване ще вдига доверието в системата

Идеите за автоматизъм са оправдани само в частта за пенсионирането, но не и при минималната заплата и максималния осигурителен доход, коментира Калоян Стайков

08:38 | 19.08.14 г. 7
Нова посока в социалното осигуряване ще вдига доверието в системата

Въвеждане на автоматични механизми в осигурителната система. Това е намерението на социалния министър в служебния кабинет Йордан Христосков, който е доста пестелив относно намеренията си за развитието на системата, но обяви, че е привърженик на въвеждане в максимална степен на автоматични механизми в нея.

Става въпрос не само за механизъм, който обвързва възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота, но и автоматизъм за начина, по който ще нараства максималният осигурителен доход и минималната работна заплата.

Христосков смята, че това е пътят да се върне доверието на хората в системата, а ако се върне доверието в осигурителната система, хората сами ще започнат да се осигуряват върху действителните си доходи и ще отказват да работят в сивата икономика. 

Обсъжданите идеи за автоматизъм са оправдани само в частта за пенсионирането, но не и при минималната заплата и максималния осигурителен доход, коментира за Investor.bg Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Той смята, че има смисъл от обвързване на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота, защото така се обвързват приходите и разходите в системата.

Но за минималната работна заплата автоматизмът не е рентабилно решение, посочи Стайков. Той мотивира тезата си с това, че процентът на инфлацията е един, но заплатите в отделните икономически сектори растат по различен начин. И даде пример със сектора на строителството, който пострада най-много по време на икономическата криза. "Ако този механизъм беше въведен тогава, секторът щеше да пострада още повече", посочи икономистът.

Що се отнася до автоматизъм при максималния осигурителен доход, Стайков е на мнение, че при въвеждането на автоматично нарастване стимулът на хората да работят повече ще изчезне. "На практика доходът им отива в осигуровки", каза той.

Според него едва когато доверието в осигурителната ни система се върне и хората започнат да виждат реалната връзка между пенсионните вноски, които правят, и размера на пенсиите си, може да се предприеме въвеждането на подобни автоматични механизми. По негови думи тогава хората сами ще имат стимул да се осигуряват върху реални доходи, ако това е в техен интерес.

А иначе идеята на Йордан Христосков за автоматизъм в осигурителната система е нещо положително, което идва като експертен отговор на популистки заявки за увеличаване на пенсии и заплати, категоричен е Стайков. Според него сега, когато е налице дефицит на доверие в системата, трябва да се работи към повече лично участие в системата и по-малко държавна намеса.

Предложението размерът на минималната работна заплата да бъде обвързан с обективни икономически параметри като средната заплата за страната, инфлацията за съответната година и с линията на бедност беше предложено в края на миналата година от министъра на труда и социалната политика на кабинета "Орешарски" Хасан Адемов.

Механизмът предвижда размерът на минималното възнаграждение да не бъде по-малък от 35 процента от средната работна заплата за последното тримесечие, за което има статистически данни, както и да не надвишава 55 процента от него. Чистият размер на минималното възнаграждение, след удържането на данъци и осигуровки, не може да бъде по-малък от линията на бедност за страната.

Месечният размер на минималната заплата ще бъде умножаван по индекса на потребителските цени за съответната година спрямо предходната, предвижда предложението.

Автоматичен механизъм, който обвързва възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота, също беше идея на Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Доверието в българската социална система НЕ МОЖЕ да се вдигне докато предоставя лесен живот за ***, които нямат никакъв принос към социалното осигуряване и БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ами това е пътя. Иначе къде е справедливостта:) Мъжете умираме по-млади, но жените ни прибират вдовишката пенсия и айде по млади гаджета още 15 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"хората сами ще започнат да се осигуряват върху действителните си доходи и ще отказват да работят в сивата икономика"-----------Това е нек'ва антилогика - колкото повече пари има в сивата икономика толкова повече пари остават в младото и активно население (напр. за издръжка и образование на деца) и следователно толкова повече пари ще има след време (вкл. и за пенсии). И обратно - колкото по-малко пари има в активното население толкова повече то се топи и емигрира и съответно толкова по-лошо бъдеще го чака. Трябва да има баланс в системата, а в момента везните много тежко клонят в полза на сегашните пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 9 години
Чисто математически ще се върви към уеднаквяване на възрастта за пенсиониране .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
това няма как да мине, щото тогава българските граждани от мъжки пол трябва да им се предоставят същите условия. И сега системата е достатъчно насочена към жените. Защо аз да се трепя до 70, за да може жена ми да се пенсионира на 55.Освен това с майчинските тая жена ще е работила по-малко от военен. НОИ надали ще издържи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
stefanova
преди 9 години
А КАКВО ЩЕ СТАНЕ ,КОГАТО ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ СИ ОТИДАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ,КОИТО НА ПРАКТИКА ВДИГАТ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА И СЕ ОКАЖЕ РЯЗКО ПАДАНЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ,КОИТО СА НА ПЪРВО МЕСТО ПО СМЪРТНОСТ В ЕВРОПА,НА ПЪРВО МЕСТО ПО СМЪРТНОСТ И ТО ОТ ЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,НА ПЪРВО МЕСТО ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ И ВСЕ ТАКА НЕГАТИВНИ КОНСТАТАЦИИ?!СТРУКТУРАТА ,КАЧЕСТВОТО НАНАСЕЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ КОРЕГИРА- ВСЯКА БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНКА РОДИЛА И ОБРАЗОВАЛА ТРИ ДЕЦА ПОНЕ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ И 25Г.ТР.СТАЖ ДА ИМА ПРАВОТО ДА СЕ ПЕНСИОНИРА НА 55Г.С ВДИГАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА ВСЕ ПО-МАЛКО ОСТАВАЩИТЕ БЪЛГАРИ САМО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ТЯХНАТА СМЪРТ БЕЗ ДА СА УПРАЖНИЛИ ПЕНСИОННИТЕ СИ ПРАВА В ПОЛЗА НА ГРУПИ,КОИТО НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ ИЛИ ТАКИВА ,КОИТО РАБОТЯТ ПО 20Г ,А ПОЛЗВАТ ПЕНСИИ ПО 30Г.ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ ДЪЛГОСРОЧНО И КОМПЛЕКСНО!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 9 години
Напълно против съм автоматичните механизми - единствената логика за тяхното въвеждане е , че тогава процеса ще излезе извън политическото поле но да се говори че щял да вдигне доверието в системата са пълни глупости . Един автоматичен механизъм за да се ползва с доверие трябва да отговаря на няколко условия : 1.Базата за неговото въвеждане да е лесно изчислима от ползващите го - айде някой да ми каже как аджеба ще изчисли в Бг т.н. "продължителност на живот" . Та тя има доста съществени разлики както етнически така и регионално 2.Темпа ( коефициента на изменение ) да е сравнително постоянен за да е предвидим за тези за който се отнасят - просто няма как да стане . В тоя коефициент се отразяват сложни обществени процеси като демография , миграция , доходи и т.н. за да бъдат вкарани в някакъв коефициентЕдинственият резултат от въвеждането на подобен механизъм ще е , че ще направи абсолютно невъзможно прогнозирането КОГА аджеба ще се пенсионира едно лице
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още