IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималните прагове не намаляват заетостта, сочи проучване

Глобалната криза засилва негативните ефекти от въвеждането на минималния осигурителен доход, сочат анализи на социалното министерство

12:06 | 22.08.14 г. 3
Минималните прагове не намаляват заетостта, сочи проучване

Минималните осигурителни доходи /МОД/ не влияят негативно на заетостта и на пазара на труда в страната. Изводът е направен след проведено национално представително изследване от Министерството на труда и социалната политика в периода февруари - май 2014 година.

45,8% от работодателите и 42,3% от работниците и служителите, участвали в него, са посочили, че осигурителните прагове не влияят на заетостта.

Данните бяха съобщени от ръководителя на изследването доц. д-р Емилия Ченгелова от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките.

Проучването е извършено в отговор на двата поредни критични доклада на ЕК от 2013 и 2014 година, в които Комисията атакува България за това, че минималните осигурителни доходи водят до намаляване на заетостта и повишаване на безработицата.

Реализирани са 2525 стандартизирани интервюта с работодатели и 3500 със служители.

Според изследването минималните прагове дори защитават правата на наетите у нас, защото в голяма степен водят до повишаване на доходите и социална сигурност.

Според една трета от работодателите /31,2%/ през периода 2003-2008 година при въвеждането си механизмът на минималните осигурителни доходи (МОД) е бил адекватен спрямо социално-икономическите условия и спрямо очакванията на социалните партньори.

Според 29,1% от работодателите този механизъм е останал адекватен и след това - през 2009-2013 година, когато икономиката вече е под влияние на глобалната икономическа криза. Позитивните ефекти от МОД са били много по-силни и видими през първите години от въвеждането на праговете, но негативните ефекти се засилват вследствие на глобалната криза, заключава изследването.

Едва 13,5% от работодателите и 9% от работещите възприемат МОД като фактор с негативно влияние върху декларираната заетост.

В резултат на прилагането на МОД през последните пет години в 24,4% от предприятията са съкратили нискоквалифицирани служители, а 14,4% са прибегнали до съкращаване на висококвалифицирани.

Минималната работна заплата също не се отразява негативно на заетостта, сочат изводите от изследването. Това смятат 53,3% от работодателите и 47,5% от служителите. Влиянието не е негативно нито при наемане на младежи, нито за нискоквалифицирани служители. Ченгелова посочи, че 58,1% от работодателите са на мнение, че МРЗ не влияе върху решенията за освобождаване на нискоквалифицирани работници.

Според 61% от работодателите повишението на минималната работна заплата в последните години не е понижило заплатите на наетите. Следователно повишението на минималното възнаграждение е начин да се повишават доходите на работещите, заключава изследването и допълва, че такъв ръст е необходим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Не отприщят ли самонаемането решаване на проблема безработица няма да има . Но това означава промяна на философията на цялата нормативна база - доста трудна работа , да не кажем невъзможна . Всички регулаторни режими облагодетелстват големите фирми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Освен това, МРЗ и МОП бетонират по-големите работодатели в малките населени места.. и те спокойно могат да държат работниците си на 4,6 часа пък да работят 8. Просто защото други предприемачи няма, щото летвата за нови работодатели е вдигната високо. Колкото и да не вярват софиянци да речем. Счетоводства, търчане до НАП и НОИ, смятане на заплати, всеки месец Д1, Д6 и т.н. т.е. някой трябва да ходи до съответния общински център. И това за 1-2-3 *** работника без квалификация с малки заплати. Всичко това е разходи, в пари и време.Облекчете назначаването на до 3-4 работника. Прехвърлете бюрокрацията на кмета ако трябва. Значи сега - големите фирми получават какви ли не бонуси от държавата, опростяват им осигуровки и т.н. А за малките - нищо. Бой и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Питайте защо на много места има само по един работодател в района. МРЗ и МОП са най-вече пречка за малките предприемачи. За тези които искат за първи път да назначат персонал - в малките градове, в селата особено. Там летвата за започване на бизнес и назначаване на няколко човека е най-висока спрямо тамошните доходи. Заради това и там има най-голяма безработица - никой не иска да назначава хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още