IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелови лауреати въстанаха срещу строгите икономии в Европа

Съществува риск от изпадане в трайна дългогодишна депресия, предупреди Джоузеф Стиглиц

11:46 | 24.08.14 г. 1
<p>
	Речта на Ангела Меркел предизвика значителен интерес в аудиторията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Речта на Ангела Меркел предизвика значителен интерес в аудиторията. Снимка: Ройтерс

Група от Нобелови лауреати за икономика отправи координирано и неочаквано предупреждение към германския канцлер Ангела Меркел. Според експертите настроящите икономически политики на локомотива на Европа – Германия, ще изпратят цялата еврозона обратно в тежка депресия, каквото бе наблюдавана години наред в Япония.

Меркел се оказа в неловко положение по време на конференция в южния германски град Линдау, след като световно известни икономисти като Питър Даймънд и Джоузеф Стиглиц описаха настоящите икономически политики в рамките на блока като "невероятно разрушителни" и призоваха за реализирането на незабавен пакет от стимули.

"Историците ще анатемосат след години централните банкери на Европа", посочи в кулоарите на срещата Питър Даймънд, водещ експерт в областта на трудовите пазари. "Младите хора в Испания и Италия, които бяха засегнати от тази рецесия, ще търпят несгодите в продължение на десетилетия. Ситуацията е ужасна и е учудващо колко малко влияние има върху политиката нещо толкова невероятно разрушително", посочи той.

По думите му трудовият пазар би могъл да бъде в много по-добро състояние, ако правителствата използват мерки за стимулиране по-добре. "Това ще даде тласък на растежа и ще спомогне за свиване на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП)", коментира Даймънд, цитиран от WBP Online.

Строгите икономии и фискалната дисциплина, която Ангела Меркел наложи на Стария континент, предизвикват загриженост от друга икономическа суперзвезда – Джоузеф Стиглиц. Според автора на "Цената на неравенството" германската икономическа политика е "катастрофален провал", като именно тя носи основната вина за анемичното и все по-забавящо се възстановяване в блока.

"Много загрижен за бъдещето на валутния съюз, тъй като той все още не е усетил влиянието на геополитическите напрежения", посочи Стиглиц и добави, че европейските лидери сериозно са подценили ефектите от строгите икономии.

"Съществува риск от изпадане в трайна дългогодишна депресия – такава, каквато доведе до едно изгубено десетилетие в Япония. Икономиката на еврозоната е с 20% под нормалния си темп на растеж", предупреди той.

Друг водещ икономист и експерт по паричната политика – Кристофър Симс, се фокусира върху концепцията за самата единна валута. Според него еврозоната категорично не е успяла да се справи с основните недостатъци в паричния съюз, което продължава да влияе негативно предимно върху страните от Южна Европа.

"Ако аз съветвах Гърция, Португалия или дори Испания, щях да им кажа да подготвят планове за действие при извънредни ситуации и да изоставят еврото", каза Симс. "Няма смисъл да бъдеш в паричния съюз, ако всичко, което се случва, когато се появи шокова ситуация, е шокът да става по-силен", допълни той.

Говорейки по време на конференцията, Меркел частично призна някои грешки в процеса на развитие след кризата в еврозоната. По думите ѝ регионът все още страда от липсата на ясна политическа координация както на икономическата политика,така и на банковата система. "Някой може да каже, че вече берем първите плодове на труда ни, но ние също така трябва да се запитаме дали това е достатъчно", каза тя.

"Имаме вътрешен пазар, но имаме много малка политическа координация в областта на икономиката. Без задължения или санкции ние можем изобщо да не държим на нашите собствени обещания", допълни германският канцлер.

Въпреки това тя не се съгласи с икономистите относно строгите икономии. Посочвайки слабите данни за растежа на еврозоната през второто тримесечие, тя насочи поглед към Италия и Франция по повод техните високи дефицити и неспазването на фискалните правила, определени от Брюксел.

"Имаме много малка възможност да санкционираме онези страни, които нарушават правилата", изтъкна Ангела Меркел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Господата нобелисти пак раздават безплатни съвети. Само че, ако един съвет не струва нищо, това значи, че той нищо не струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още