IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 г. започва строителството по проекта за добив на злато от Ада тепе

Рудникът ще е уникален заради отношението към околната среда, заяви изпълнителният директор на "Дънди прешъс металс Крумовград" Илия Гърков

08:15 | 26.08.14 г. 14
<p>
	Снимка: Личен архив</p>

Снимка: Личен архив

Как се развива проектът на "Дънди прешъс металс Крумовград" за добив на злато от Ада тепе, до каква степен това ще повлияе на околната среда и какви добиви се очакват – това коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Илия Гърков.

Г-н Гърков, кога започва добивът на злато от находището при Ада тепе?

За да започнем работата по този проект,  първо трябва да бъдат изминати редица чисто административни стъпки, едва след което могат да започнат строителството и добивът. В момента сме на етап административни процедури. Получихме одобрение на техническото задание от общинския съвет в Крумовград. Това е много важна стъпка, но е първата. Следват още 12 до 18 месеца администриране. 

Какво следва оттук нататък?

Към момента имаме изработен подробен устройствен план (ПУП) за главните съоръжения, пуснат за съгласуване в няколко министерства и агенции. След като получим съгласувателни писма, ще ги представим в общината за утвърждаване на плана от общинския съвет. 

Освен този главен устройствен план, имаме още няколко подробни устройствени плана за инфраструктурата – за водоотливното съоръжение, главния път за достъп, надземната част  на кладенеца за вода. Процедурите по тях започват с напредъка по първия план – одобрено техническо задание на главния ПУП.

Ще се извърши смяна на предназначението на земите, които са изцяло от горския фонд. Тръбопроводът и част от електрозахранването ще бъдат подземни, за да се ограничи въздействието на проекта върху околната среда.

При нормално развитие на административните процеси строителството може да започне в края на 2015 – началото на 2016 г. Евентуално забавяне може да има при проливни дъждове или много студена зима.

Каква е инвестицията в проекта?

Към настоящия момент оценката е за инвестиция от 164 млн. долара.

Имаше протести срещу намерението да се разработва находището, как ще обясните на жителите на Крумовград и на природозащитниците какво ще е екологичното състояние на района, след като започне добивът?

През последната година променихме сериозно подхода към проекта. Имаше вариант за добив с цианидна технология и това много притесняваше хората. Ние преразгледахме проекта и премахнахме цианидната технология.

Решихме да не се изгражда хвостохранилище. Вместо това ще се изгражда интегрирано минно съоръжение за съхранение на отпадъците – хвоста и скалната маса.

Как ще изглежда съоръжението за минни отпадъци?

Най-общо казано от скалната маса ще бъдат изградени обемни пчелни клетки, в които обезводненият силно сгъстен хвост ще бъде запечатан. Това е съвременна технология, много по-щадяща околната среда, в сравнение с класическите хвостохранилища, които представляват зона за утаяване на отпадъците, ограничена с диги.

Интегрираното съоръжение позволява успоредно с изграждането на клетките да върви рекултивацията. Тъй като няма да се задържа вода, съоръжението ще е с висок клас на сигурност.

В свое интервю коментирате, че този  рудник ще е уникален за Европа и такива има само в Швеция, Австралия и Канада – какво прави рудника уникален?

Рудникът е уникален точно заради отношението към околната среда – интегрираното съоръжение, води, рекултивация. Например ще ползваме затворен цикъл на водата с максимален оборот. Ще се събират всички води от дъждовете и снеговете – те няма да се отвеждат извън площадката, а ще ги използваме в нашия воден баланс.

Засега планираме нулево заустване на води, като ако се  наложи изпускане на води те ще се пречистват до качество на питейни води в пречиствателна станция.

Ще ползваме най-високотехнологичното налично оборудване, което е с висока производителност, безопасно за работа и екологосъобразно – нивата на шум и запрашеност ще са сравними с една урбанизирана среда, например с шума и праха в един голям град.

Освен това, площта на рудника ще е три пъти по-малка спрямо първоначалния план – ще използваме между 75 и 85 ха, като при един от предишните варианти планирахме площ от 280 до 320 ха. Точно това ни позволи да се свием само в горски фонд. Частни земи, ниви и общински пасища се ползват минимално и то само за инфраструктура – тръбопроводи и път за достъп.

Дори правим програма за оценка и анализ на състоянието на почвите и културите, които се произвеждат. Специалисти вече взеха проби от земеделските земи и култури. Те ще бъдат анализирани и резултатите ще бъдат оповестени. Периодично ще се правят такива проби. Това не е често срещана практика в Европа, освен в скандинавските страни.

Едно от опасенията на хората, които протестираха, беше за начина, по който ще се извлича златото. Как ще става това?

С флотация, това са класическите технологии на обогатяване – трошене, смилане и извличане. Няма да произвеждаме крайната продукция злато, а концентрат.

Къде ще се произвежда златото като крайна продукция?

Още не са водени разговори за това. За да тръгнем да сключваме търговски договори, трябва да сме наясно кога ще започне добивът. През следващата година ще започнем да водим разговори.

 

Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 13 rate down comment 1
OldMan
преди 9 години
Нали знаете, че сме на второ място в света по износ на руди на благородни метали и техни концентрати, И че държавата печели по малко от 1 % от концесиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Маркс го е казал по малко по различен начин:Експлоатиран е всеки, който разботи за някой друг и не участва в преразпределението на добавената стойност. ( цитирам по памет )Всички демагози ни обясняват, как ще сложат край на експлоатацията и как всички ще започнем да преразпределяме добавената стойност, ама някои друг път!И при комунизма народонаселението беше експлоатирано от партиините другари.И френската революция е целяла край на експлоатацията, но много бързо след като обезглавили старата аристокрация, се създала нова аристокрация и 200 години по-късно народонаселението пак е в позиция на експлоатирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Малко за разнообразие:Японец, американец и руснак си говорят:Американеца: Ние имаме много иновативна икономика!Японеца: Ние имаме икономика на високите технологии!Руснака: А пък ние имаме много полезни изкопаеми!Американеца и японеца се спогледали и казали: Аааа, не! Вие имате изкопяеми, но ние ги правиме полезни!Та викаш да се омитат и ние да си управляваме изкопаемите!Тогава по-добре изкопаемите да си стоят в земята и да чакат по-добри времена, когато българската държава ще бъде добър стопанин! Защото по настояще не е!Справка: Новата спортна зала в гр. Сличница за 7 милона лева.Разбира се изразявам само моето скромно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Написаното от мене за акциите си беше вид провокация. Мисълта ми е, че всеки, който стои го грабят. Така е било и така ще бъде. На него му остава само да се оплаква колко лоши били другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Сега ! Тези дето ще го добиват американци ли са ? За България какво ще остава, озвен разбира се замърсяването от добива ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
melon
преди 9 години
Tи остави тази работа с акциите! Не е само българска патент да се прецакват дребните акционери... Що да не се вземат едни пари от пазара?Кой контролира нещата? Кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Компанията е публична. Последния път когато погледнах акциите бяха по около 5.5 канадски долара. Активи за около милиард и пуснати около 140 000 000 акции.Ако някой иска да участва в "грабежа" да си купи акции. Които искат, да вземат и да си направят фонд и да купят акции. Ако от депозитите от 38 милиарда се извади 1 милиард, и се купят акции, то кажи речи компанията ще мине в ръцете на този фонд.(Написаното по-горе не е инвестиционен съвет)Стига реване как ни грабят. Няма полза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 10
Императорът
преди 9 години
Първо вземи да се поинтересуваш колко точно "плащат" тия бандити. За печалбата бъди сигурен, че не работят на загуба - ти тия крадци за благотворителна организация ли ги имаш? Защо не си копат в Канада, която е фрашкана със злато, но са дошли тук - сигурно от благородни подбуди?Държавата трябвало да изхарчи "едни пари"... значи държавата може да харчи милиарди всяка година за развъждането и отглеждането на ордите престъпни и гнусни ромове, но не може да ги даде за да добие собствените си природни богатства? Значи ромовете са по-ценни от златото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 13
Императорът
преди 9 години
Докога ще търпим разбойниците от Дънди Прешъс Метълс да ни ограбват? Тия 27 тона злато са собственост на Българската държава и на нейния суверен - Българският народ !!! Някой попита ли тоя суверен дали е готов да даде златото си на канадската фирма?27 тона златце по настоящи цени струват над 1.1 МБ в зелено, разделени между настоящите жители на България падат се по около 4 грама на човек... вие, ако имате 4 грама златце в ръката си - ще ги дадете ли на тоя *** на снимката? НЕЗАБАВНО прекратяване на концесиите на канадските бандити и съд за държавна измяна за тези, които са ги подписали от Българска страна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 12
Hris0 Hrist0v
преди 9 години
Като гледам коментарите имам чувството, че е писал Волен Сидеров и сподръжниците му от ТВ Алфа. Никой нищо не ни граби. Хората си плащат за концесията и придобитата руда. Ако държавата трябваше да копае, трябваше да изхарчи едни пари като при АЕЦ-а и Южен поток, за да построи мина, завод за преработка, съоръжения и т.н. В крайна сметка накрая, я излезе на печалба от това, я не. Така хем постъпват приходи в хазната, хем се създават работни места за живеещите в района.Проблемът тук са ДПС, които смятат, че южната част на България им е тяхна собственост и всеки, който иска да развива бизнес или нещо друго там, трябва да им плаща едни големи пари под масата. Реално местното население иска да има мина, защото така ще се открият 1-2 работни места, а заплащането (имайки предвид специфичната дейност) ще е в пъти по-високо от това, което дава местния бизнес. Ама ако не се плати на ДПС не става, които пък правят всичко възможно да се блокира проекта. Не е много сложна схемата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още