IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запознайте се с Opel Insignia Country Tourer

Моделът вероятно никога няма да напусне асфалта, но много добре знае, че може да го направи, когато поиска

15:39 | 24.08.14 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В края на 90-те в автомобилната индустрия се зароди една интересна идея. Защо да не комбинираме практичността от комби автомобилите с нотка от проходимостта на джиповете? Нейни автори бяха германците от Audi, които пуснаха на пазара A6 Allroad. Моделът на практика представляваше A6 комби с по-високо окачване, система за задвижване на четирите колела quattro и защитни пластмасови елементи. Пазарът прие добре комбинацията, което задължи Audi да мислят за второ поколение, както и за развитие на идеята.  На пазара излезе по-малкия А4 Allroad, а  междувременно много други компании пожелаха парче от тортата.

Запознаваме се с Opel Insignia Country Tourer. При вида на колата първата ти мисъл е, че едва ли някой някога би й причинил сериозен офроуд. Вероятно дори от компанията си дават сметка за това. Купето носи онзи аромат на премиум сегмента, джантите са големи и са оборудвани с нископрофилни гуми, дизайнът е красив, предните и задните светлини са големи, боята е с перлен ефект – все неща, които сърцето ти няма да позволи да жертваш, само за да докажеш на приятелите си, че хълмът в далечината не е толкова недостъпен, за колкото го смятат всички.

Затова нека се концентрираме върху асфалта. Ако разделим колите според местата, където се чувстват най-добре, Insignia Country Tourer определено би се вписала в категорията на магистралните хищници. С двулитровия турбодизелов двигател с две турбини колата се чувства страхотно при поддържането на висока скорост. Учудващото е, че разполагате с усещането за култивирана сила, въпреки че под капака има само 4 цилиндъра. Повечето четирицилиндрови двигатели се напрягат на магистрала, но не и битурбо дизела на Insignia, който впрочем разполага със 195 к.с. Резервоарът е 70 литра, което означава, че с едно зареждане можете да изминете доста солидно разстояние, без да се налага да спирате никъде. Честно казано няма и да ви се иска, тъй като вътре е широко, кожено и модерно.

Какво можете да вземете със себе си, ли? Каквото поискате, стига същото да е с обем до 540 литра, ако сте петима в купето, както и до 1530 литра, ако компанията ви се състои само от един човек.

Увеличението във височината на окачването спрямо стандартната Insignia е точно 2 сантиметра, но това по никакъв начин не оказва негативно влияние върху поведението на колата в завой. В същото време тези 2 сантиметра могат да бъдат разликата между забавния уикенд сред природата и неприветливия интериор на камиончето на пътната помощ. Точно затова е създадена версията Country Tourer – използвате я точно като нормална Insignia комби, но имате увереността, че ако ви се иска да погледате звездите и за целта трябва да се отклоните 100 метра по черен път, някой по-голям камък няма да нарани праговете или двигателя на колата ви.

След като няма да ви се иска да се отнасяте грубо към колата си, тогава пластмасовите елементи за какво са? На първо място за по-грубоватия външен вид. В такъв случай пластмасовите елементи за какво са? На първо място за постигането на по-агресивен и грубоват външен вид. Пък и, нека признаем, в асфалтовото ни ежедневие се крият твърде много дребни рискове за козметичната издържаност на автомобила, така че малко еластична пластмаса никога не е излишна.

Недостатъците. На първо място теглото, което в случая на тестовия автомобил доближаваше 2 тона! Не сме учудени, имайки предвид върховото ниво на оборудване, системата за двойно задвижване на колелата, автоматичната трансмисия, дизеловият двигател, двата турбокомпресора и големите размери на купето, но все пак тази цифра е малко стряскаща. Усеща се основно при спиране и ускорение, както и на бензиностанцията. В извънградски режим на работа, битурбо версията на Insignia Country Tourer не може да свали разхода си под 7 л/100 км. Разбира се, това е повече от нормален резултат за нещо, което тежи толкова много.

Защо да заложим на Country Tourer? Защото според нас е по-красива от обикновената Insignia, но е по-уверена от нея. Защото има двойно задвижване и външният вид, което то заслужава. Защото по нищо не отстъпва на “градската” Insignia, а в същото време дава повече свобода. Защото предлага същото пространство и сходни нива на комфорт с Audi A6 Allroad, но за разликата в цената между двете ще можете да си купите и един чисто нов Opel Adam.

Opel Insignia Country Tourer

4-цилиндров турбодизелов двигател
1956 куб. см работен обем
6-степенна автоматична трансмисия
195 к. с. максимална мощност
400 Нм макс. въртящ момент
225 км/ч максимална скорост
9.9 секунди от 0 до 100 км/ч
6.6 литра среден разход на 100 км
174 г/км емисии СО2
51 280 лева базова цена 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още