IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Обратният ефект от руското ембарго започва да се усеща

Цените на някои хранителни стоки нарастват значително, а властта планира мерки за замразяване на цените

16:35 | 25.08.14 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Обратният ефект от руското ембарго започва да се усеща

Обратният ефект от руското ембарго над вноса на някои земеделски стоки вече е налице, пише Statista.com.

Цените на храните в Русия вече започват да се покачват, затруднявайки живота на средностатистическия руснак. Цените на хранителните стоки са нараснали с 10% от началото на годината, цитира изданието началника по икономическата политика в Санкт Петербург Анатоли Котов.

Цената на картофите е скочила с 27%, докато птичето и свинското месо са поскъпнали съответно с 25,8 и 23,5 на сто. Наскоро руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че не очаква значително покачване на цените в супермаркетите и че забраната няма да трае дълго.

Припомняме, че на 7 август Русия преустанови вноса на някои земеделски продукти от страните, наложили санкции на Москва. Някои хранителни стоки остават незасегнати от ембаргото. Сред тях са кафе, алкохол и зехтин.

Междувременно става ясно, че Москва обмисля въвеждане на контрол на цените на хранителните продукти. Правителството е на мнение, че регионите на Руската федерация трябва да могат да сключват споразумения за ограничаване на увеличенията на цените на хранителните продукти, съобщава бизнеспорталът РБК.

Министерство на земеделието вече е изработило проект за наредба по въпроса, подобна на действалата през 2007 г.

Причина за намесата на местното Министерство на земеделието са опасенията за увеличение на цените на някои стоки след въведеното в началото на август ембарго. РБК посочва, че на този етап увеличенията са незначителни.

Проектът за наредба на министерството има за цел "стабилизирането на цените и предотвратяването на спекулативните ексцесии", като позволи на отделните региони да сключват споразумения с производителите и търговските вериги, които да планират мерки по задържането на цените на различните видове хранителни продукти.

Русия вече е въвеждала сходни мерки за стабилизиране на цените през 2007 г. Тогава антимонополната комисия взема решение, че такива споразумения не вредят на законодателството, понеже имат временен характер и се сключват в интерес на потребителите. 

През първите два есенни месеца инфлацията в страната е малко над 2%, но в много региони цените на основните хранителни продукти нарастват с повече от 25%. Тогава правителството сключва споразумения с най-едрите производители и търговски вериги, според които до края на годината цените на редица основни храни няма да бъдат увеличавани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

48
rate up comment 19 rate down comment 2
data
преди 9 години
Руската икономика може ли да издържи такова субсидиране което ще и позволи да произвежда месо конкурентно като цена и качество на произведеното в ЕС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 23 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Нормално е да има известни затруднения докато се напасват новите канали на доставки. Ползата за Русия обаче ще е несравнимо по голяма. Страната която заема трето място в света по износ на зърнени храни да има проблеми с месо производството , нима това е нормално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 23 rate down comment 0
data
преди 9 години
В момента медиите от всяка страна се занимават с пропаганда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 17 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
мерси-ем...аз статията коментирах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 19 rate down comment 0
data
преди 9 години
Мани заглавието . Заглавието е тъпо при положение че дават 7-8 месечна статистика а не по месеци . В русия имаме няколко фактора водещи до поскъпване : отлив на капитали и следващо от това девалвация , военни действия и санкции и следващо от това презастраховане на икономическите субекти , санкции на вноса на храни и следващо от това намаляване на предлагането . Та затова ръста на цените е оправдан и закономерен в краткосрочен план , дали ще продължи и с какъв темп зависи от доста фактори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 20 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
обясни ми твоя паралел между цените в Русия и ...не ти разбрах причината за покачването.Щото СПОРЕД ЗАГЛАВИЕТО-причината е в ембаргото. Пък според мен не е(щото аргументацията е от януари)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 18 rate down comment 2
data
преди 9 години
Календаре на Полша никой нито смята , нито и е наложил санкции някакви . Паралела е неподходящ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 20 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Русия да има проблем с доставките(като не вземам мнението ми за меродавно-просто аз не съм чувал). Та размириците и гражданската(!!!!) война надали са аргумент в тая полза. И отново казвам-ако смяташ, че не е така, дай да видим статистиките във Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 20 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Бе, Стоянов, днес само глупости ми дрънкаш(с най-добри пожелания)-първо твърдиш, че има война между Украйна и Русия, на база това(БЕЗ да го уточняваш) правиш заключение, че поскъпването е закономерно. Под тази статия това се чете по един начин само-закономерно благодарение на санкциите. След това казваш-аз не съм казал такова нещо. Като по пътя игнорираш моя въпрос-ми кво става тогава със цените в Полша(щото и тя е съседна на тая държава). На всичкото от горе аз през цялото време държа тезата(макар и само загатната, но пак казвам-под това заглавие мислех, че уточненията са излишни), че заглавието е спекулативно-не може ефекта от санкциите от август месец да се аргументират със статистика от януари. То не, че не може, ама малко на Боцковите работи прилича. И най накрая ми заяви, че пазара на моркови се презастрахова от януари за август. Пак казвам-питай баба ти Гица дали е така. И горе долу да знаеш, че на тия борси се движи търсене/предлагане. Е, аз лично до преди месец не съм чувал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 18 rate down comment 0
data
преди 9 години
Рационални очаквания е хипотеза в икономиката, рационалните очаквания са моделно-консистентни очаквания, при които всички икономически агенти вътре в модела предполагат, че предвижданията в него са валидни, тоест това означава, че предвижданията на агентите за бъдещи стойности на икономически релевантни променливи не могат да бъдат систематично грешни, при положение, че грешките са случайни. Този модел е използван в съвременните макроикономически модели, теория на играта и други приложения на теорията за рационалния избор.Моделирането на очакванията е критично за всички модели, които изучават как голям брой индивиди, фирми и организации правят избори при несигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още