IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард подкрепи настроенията против икономиите в еврозоната

Управляващият директор на МВФ призова Германия да поведе възстановяването на икономиката в региона

19:09 | 25.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристин Лагард подкрепи настроенията против икономиите в еврозоната

Международният валутен фонд (МВФ) се присъединява към настроенията против строгите икономии в Европа, пише WBP Online. Управляващият директор на институцията Кристин Лагард призова Германия да играе по-активна роля във възстановяването на икономиката на региона, посочвайки, че заплатите в страната трябва да растат по-бързо.

„Смятам, че Германия трябва да участва много активно в действията за възстановяването на европейската икономика. Тя има възможността да го направи“, каза Лагард в интервю за швейцарската телевизия RTS.

Описвайки възстановяването в еврозоната като „мъчително“, директорът каза, че Германия „има възможност да маневрира“, давайки за пример скорошните дебати за заплатите в страната.

„Бяхме свидетели на много строги бюджетни ограничения през последните 3 години“, заяви тя, добавяйки, че „за щастие през 2014 и 2015 г. тези ограничения са много по-леки“. „Намираме тази промяна на курса за подходяща към момента“, каза Лагард, призовавайки към по-нататъшни действия в същата насока.

На противоположния полюс е позицията на германския канцлер Ангела Меркел, която поддържа идеята за строги икономии. Изявлението на Лагард обаче не е глас в пустиня, като то се присъединява към изказванията на няколко представители на висшите етажи на европейската власт, призоваващи за край на икономиите.

Също в понеделник френският премиер Манюел Валс подаде оставката на кабинета, след като политиката му за управление на икономиката беше остро разкритикувана от министъра на възстановяването на промишлеността в страната Арно Монтебург, който порица и Германия за оказвания от нея натиск за икономии.

В края на миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги също изнесе реч против режима на затягане на коланите, като посочи, че подобна политика ще създаде допълнителни трудности на икономиката на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Икономиите само забавят това към което се стреми световната икономика . Икономиите предпазват , забавят , но не могат да обърнат посоката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
За всичко си има време, ше дойде ден и ше треа да си плащаме и баба ти май не е чела френска история, защото аз я виждам като Луи XVI на площада и под изобретението на доктор Guillotin .. :)) Французите не са като нас да си стоят в къщи и да праат революции пред телевизора, ако изригне там ше стане страшно, но явно хорицата още я траят та да видим до кога ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Терминът е: ВССЕ - Велика Световна Социалистическа Еволюция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Явно твърдо се върви по пътя на директно печатане на пари. Тая игричка на дългове, които никой не мисли да плаща става все по-безсмислена. А този път, освен другото, води и към централнопланова икономика. Не че тя и сега до голяма степен не е такава (всеки държавен бюджет си е по същество централен държавен план), но ще става все повече. Ленин просто избърза с един век - светът още не беше узрял за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Бря! Голяма "офанзива" й спретнаха на бабето тези дни, то не беше тежък експертен огин от разни "нобели", то не бяха оставки на правителствата на ключови партньори, съпроводени с призиви за въстание срещу германската мания по бюджетната дисциплина и сега ... шефа на МВР то (пардон на МВФ-то). Е , в такава ситуация на бабето, комай не й остава друго, освен да се предаде с достойнство : Борих се като лъвица, обаче ей го е, като целия напредничав свят (со все системни институти) е ревнал , какво можем да направим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още