IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христосков: Пенсионните вноски няма да се увеличават със 7,7 процентни пункта

Безусловното намаляване на осигурителните вноски е причина за дефицитите в системата на общественото осигуряване, заяви министърът

16:27 | 26.08.14 г. 10
Христосков: Пенсионните вноски няма да се увеличават със 7,7 процентни пункта

Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски със 7,7 процентни пункта. Това са само едни коректни разчети на Националния осигурителен институт, които бяха използвани, за да се вдигне паника, без да има основание. Това заяви пред Дарик радио вицепремиерът и министър на труда и социалните въпроси Йордан Христосков.

По думите на министъра никой не е казал, че сега и веднага осигурителните вноски ще се увеличат с този процент. „Това са само разчети и не знам защо се надава този вой“, каза вицепремиерът.

Ако пенсионните вноски не са били намалени (преди години, бел. ред.), в системата на общественото осигуряване в момента е нямало да има дефицит, категоричен е Христосков.

Той подчерта, че безусловното намаляване на осигурителните вноски, тоест без да бъдат поставени условия, е довело до дефицитите в системата на общественото осигуряване. И обясни, че намаляването на вноските преди години не е довело до обещаваните резултати.

„А когато се намаляваха осигурителните вноски и се обещаваха нови работни места, обещаваше се повишаване на работните заплати, намаляване на сивата икономика, намаляване на просрочените задължения, изчистване на задълженията от бизнес към бизнес... Защо безработицата нарасна два пъти, защо работната заплата не нарасна с тези темпове, с които се обещаваха, защо сивата икономика си стои над 30%. Защо всичко това не се случи, защо някой не пое отговорност, който обещаваше, че ще стане това. Тук включвам и икономистите, и политиците, които прегърнаха тази идея”, коментира министърът.

"Някой трябва да поеме отговорност за това и най-вече политиците, тъй като за тях тази теза беше много удобна...Всъщност намаляването на осигуровките беше гласувано в Народното събрание от политиците", напомни служебният социален министър.

Той посочи, че по изчисления на НОИ в резултат на намаляването на осигурителните вноски и на осигурителната основа в системата са постъпили с 22 милиарда лева по-малко. По думите му тази сума кумулативно е равна на дефицита, покриван през това време от данъците, включително от тези на пенсионерите и на безработните. „Къде отидоха тези 22 милиарда лева, защо ги няма в нови работни места", попита Христосков.

Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система ще предложи на следващото правителство различни варианти, които да бъдат внесени в парламента, повтори Христосков. „Най-доброто решение е това, което е подкрепено от максимално широк кръг от хора“, подчерта вицепремиерът. Според него повишаването на гарантираните минимални доходи и изискуемата възраст за пенсиониране трябва да бъдат обвързани с автоматични механизми, за да гарантира предвидимост у хората, които се осигуряват.

Всички социални плащания за август са извършени, а тези до края на годината са гарантирани въпреки очертаващия се до края на годината дефицит за социални помощи от около 35 млн. лева, каза още министърът. „Недостигът на средства по това перо се дължи най-вече на увеличение на броя на хората, които имат право на подпомагане“, обясни вицепремиерът.

Необходими са допълнително около 15 млн. лева за продължаване на субсидираните програми за заетост. По национална програма „Сигурност“ е с осигурено финансиране до края на септември и трябват още 5 млн. лева до края на годината. Необходими са и 5 млн. лева допълнително за стартирането през тази година на Европейската инициатива „Гаранция за младежка заетост“. Още 30 млн. лева ще струва на бюджета раздаването на пакети с хранителни продукти на хората в нужда към края на годината. 

Министърът посочи, че вече са изплатени близо 700 хиляди лева на 2130 лица, пострадали от наводненията в цялата страна. „Преразходите в бюджета на социалното министерство заради природните бедствия през последните месеци са над 1,26 млн. лева. Причината е участието на наетите в дейностите по възстановяването на наводнените райони."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Изчисленията който се опитваш да пробуташ, можеш да си ги завреш отзад!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
А когато се намаляваха осигурителните вноски и се обещаваха нови работни места, обещаваше се повишаване на работните заплати, намаляване на сивата икономика, намаляване на просрочените задължения, изчистване на задълженията от бизнес към бизнес... Защо безработицата нарасна два пъти, защо работната заплата не нарасна с тези темпове, с които се обещаваха, защо сивата икономика си стои над 30%. Защо всичко това не се случи, защо някой не пое отговорност, който обещаваше, че ще стане това. Тук включвам и икономистите, и политиците, които прегърнаха тази идея, коментира министърът............................................Това беше една измама която мутробизнесмените успяха да натрапят на обществото преди повече от 10 години. Сега при това предложение за вдигане на вноските ще се опитат пак да я пробутат. Дано не се намерят политици който да им повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
nns
преди 9 години
абе един *** ученик може да си направи сметката до къде му стигат парите и като няма повече да не харчи , такива социално/синдикално/профсъюзно/партийно-другарски тюмбели не могат - до кого бе товарищи ще харчите повече от колкото събирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Йешуа, докато има таван на пенсиите НЕдей пипа осигуровките .... че ще стане С Т Р А Ш Н О !!.... и каква е тази СТРАННА дума "отговорност" дето я използваш .... какво изразява ??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
голяма статия голяма истина без дигане на данъците и и осигуровките държавата ще фалиравсичко друго са розови приказки на лъжци няма да има по добро събирана на данъците няма да стане икономиката по добра а ще продължат да взимат заеми за да се правят че управляват а като трябва да се връщат ще взимат нови и нови докато станем пълен *** на фалити и длъжник който не може никога да ги върне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
Xamsterdamm
преди 9 години
Абе тоя съсел за кого работи? Ще си рече човек че е военен министър, постоянно говори и натиска за влошаване условията на труд и пенсиониране !!! Поредния *** който обяснява че трябва хората да се радват че 7.7% няма да скочи днес, а чак... утре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"защо работната заплата не нарасна с тези темпове, с които се обещаваха, защо сивата икономика си стои над 30%"-----------------Ако може аз да отговоря: Ами защото въпреки намаленията на осигуровките, все още на всеки 100 лв. чист разполагаем доход се дължат 47 лв. ДОД + осигуровки. Т.е. измерено отдолу нагоре, облагането на труда е цели 47%! Което си е много сериозно облагане както и да го погледнем (и може би само тютюневите изделия се облагат по-сериозно). Отделно ДДС, акцизи, други данъци и такси. Е как тогава да няма сива икономика?! Ще има защото е въпрос от една страна на оцеляване, а от друга на лично достойнство - не може този който изкарва парите да получава толкова малък дял от заработеното! Така че министъра да се концентрира върху *** в системата, а не да се чуди как да натовари още един хомот на изкарващите парите! Защото с всеки изминат ден те стават все по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
melon
преди 9 години
А инвалидните пенсии? Ревизийка? А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
melon
преди 9 години
А нещо за държавните служители, фуражките... А!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Как къде отидоха бре ? На ченгетата и другата чиновническа *** кой им плаща осигуровките ? А на *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още