IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Станчев: Енергийният борд може да въведе правила, подобно на паричния съвет

Трябва да има регулации, които не зависят от политическата конюнктура, коментира икономистът

10:08 | 27.08.14 г.
К. Станчев: Енергийният борд може да въведе правила, подобно на паричния съвет

Енергийният борд ще е съвещателен орган, чиято основна задача е да въведе правила, подобно на паричния съвет към Централната банка. Това каза икономистът Красен Станчев в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. 

„Както цената на парите влияе на цялата икономика, така влияе и цената на енергоресурсите, включително електричеството. При тези цени трябва да има някакви правила, които не зависят от политическата конюнктура“, коментира Станчев, който е сред инициаторите за създаването на борда.

По думите му от 2000 г. досега са натрупани неефективности при вземането на решения за българската енергетика.

„Имаме един енергиен микс, който е три пъти по-нисък от цените в Унгария и между 40 и 60% от съседните страни. Това означава, че износът на електроенергия субсидира съседните икономики, но това затруднява инвестициите в мрежата. В резултат системата се декапитализира, за което допринася и подписването на „грандомански“ проекти от страна на държавните дружества. В същото време няма никакво уважение към вече сключените договори“, допълни Станчев.

Запитан как може да се сложи ред в ценообразуването, той каза, че по Закона за енергетиката сега се изисква приходите да покриват разходите и да има уважение към вече сключените договори. Първата задача на енергийния съвет е да възстанови законността, заяви той.

Служебното правителство има уникален шанс да се опре на тези анализи и да въведе някакъв ред, предлага икономистът.

Той посочи още една задача пред енергийния съвет – да се подготви либерализацията на пазара на електроенергия.

Концепцията за създаването на борда, която е предложена от кабинета, ще бъде обсъждана до 8 септември, затова най-рано съветът може да се сформира около 10 септември. За един месец не може да се свърши много, но членовете на съвета могат да се обединят около задачите, които трябва да се свършат и да се направи по-рационална структура за вземане на решения. Според Станчев заложената в концепцията структура няма да е ефективна.

По повод предложената в проекта на МС структура, в която се очаква да участват представители на производителите на електроенергия, ДКЕВР и други, Станчев каза: „Това ще е платформа за договаряне на интереси, което означава, че нормални компании в нея не могат да участват, защото за нормалните компании участието в такива лобистки структури е противопоказно“.

„За някои компании, например американските, това означава, че те ще бъдат съдени в техните страни. В такива структури не могат да участват и международните финансови институции, нито пък ЕС“, каза Станчев.

Според него енергийният борд трябва да е изцяло консултативен орган, който да не е обвързан с отделни интереси – съвет от 8 - 9 човека, които да разработват политики и да ги предлагат за обсъждане на обществото и на правителството.

За един месец може да се свърши много работа, заяви още Красен Станчев. Той предлага и следващото правителство да работи с енергийния съвет.

По повод очакваните промени в цените на тока от 1 октомври той каза, че не вижда проблем, дори цените на тока да се вдигнат с 40%. „За онези, които са енергийно бедни, ще има решение“, заяви той и допълни, че при хората с високи сметки за ток – около 20 на сто от населението, увеличението едва ли ще надхвърли сметките им за мобилни телефони.

На въпрос дали препоръчва шокова терапия, той отговори: „Една пропаст не може да се прескача на два пъти“.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още