IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонната заетост е продължила да топи безработицата у нас и през юли

През юли безработицата в еврозоната и целия ЕС остава стабилна – съответно 11,5% и 10,2%

14:14 | 29.08.14 г. 2
Сезонната заетост е продължила да топи безработицата у нас и през юли

Сезонната заетост е продължила да топи безработицата у нас и през юли. Нивото ѝ се е понижило с още 0,1 процентен пункт спрямо юни до 11,5%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През юли миналата година безработицата в България е била 12,9%, сочат още данните.

Броят на безработните българи се е понижил до 387 хил. души през миналия месец от 391 хил. души през юни.

Според данните на Агенцията по заетостта безработицата у нас през юли е била 10,6%. Агенцията обаче изчислява безработицата на базата на данните за регистрираните в бюрата по труда, докато Евростат – на базата на икономически активните лица.

Безработицата сред младежите до 25 години също продължава да се понижава и през юли е достигнала 21,2% спрямо 22,6% през юни и 28,4% година по-рано. Броят на безработните младежи се е понижил до 37 хил. души от 41 хил. месец по-рано и 65 хил. година по-рано.

През юли безработицата в еврозоната и целия Европейски съюз (ЕС) остава стабилна – съответно 11,5% и 10,2%.

Според оценките на Евростат общо 24,85 млн. души в ЕС са били без работа през юли, като от тях малко над 18,4 млн. души са били граждани на държавите от валутния блок.

Броят на безработните в ЕС е намалял с 41 хил. души спрямо предходния месец и с 1,634 млн. души на годишна база.

Малко над 5 млн. души са били безработните младежи до 25 години в ЕС, показват още данните на Евростат. От тях 3,327 млн. души са граждани на държавите от еврозоната.

В сравнение с юли 2013 г. броят на безработните младежи намалява с над половин милион души в ЕС и с 226 хил. души в еврозоната.

Младежката безработица в еврозоната остава без промяна през юли – 23,2%, а в целия ЕС се понижава с 0,2 процентни пункта до 21,7%.

Германия и Австрия остават държавите с най-ниска обща безработица в ЕС – по 4,9% и в двете страни. Гърция и Испания съответно са с най-високо ниво на безработицата в блока – 27,2% за южната ни съседка, като данните са от май, и 24,5% за Испания.

В сравнение с юли миналата година Евростат отчита спад на безработицата в 22 държави от ЕС, ръст в само три, а в още три не е регистрирана промяна. Най-силен спад на безработицата е регистриран в Унгария, Португалия, Хърватия, Испания и Ирландия, а ръстове – във Финландия, Италия и Люксембург.

В Германия, Австрия и Холандия е най-ниската младежка безработица – съответно 7,8%, 9,3% и 10,4% през юли, а най-високата – в Испания, Гърция, Италия и Хърватия – съответно 53,8%, 53,1% (данните отново са от месец май), 42,9% и 41,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
..на кой му пука за осигурените - те, фашистите ще разбият осигурителната система, здравеопазващата система и образователната система - те искат да има само елит- 1% монарси и рая- 99% обслужващи елита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
пишете колко са осигурените все намалява безработицата и все намаляват осигурените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още