IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай дава 20 дни на Microsoft да отговори на обвиненията за непрозрачност

Компанията твърди, че се отнася сериозно към спазването на китайските закони

12:34 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайски антитръстов регулатор дава на американския концерн Microsoft срок от 20 дни, за да отговори той на запитванията за съвместимостта на нейната операционна система Windows и софтуера Office, на фона на разследване на най-голямата софтуерна компания в света, предава Ройтерс.

Държавната администрация за индустрия и търговия (SAIC) отправя въпросите конкретно към вицепрезидента на Microsoft Дейвид Чне и дава срок на компанията да даде своите обяснения, разкрива изявление, което SAIC публикува на уебсайта си.

SAIC повторно заявява, че подозира, че компанията не е напълно прозрачна по въпросите, свързани със съвместимостта на софтуера и операционната система.

В съобщението се посочва още, че Microsoft трябва даде отговорите си в 20-дневен период в писмен вид.

От своя страна концернът твърди, че „се отнася сериозно към спазването на китайските закони и се ангажира да отговори на въпросите и притесненията на SAIC”.

Microsoft е една от най-малко 30 чуждестранни компании, които са подложени на контрол от страна на китайските антимонополни регулатори в момент, в който правителството се опитва да наложи антитръството законодателство. Критиците твърдят, че законът се използва несправедливо срещу компании от други страни, но регулаторите отричат обвинението.

Делегация на производителя на чипове Qualcomm, водена от президента Дерик Аберле, се срещна миналия месец със служители на Националната комисия на националното развитие и реформите (NDRC) като част от разследването на базираната в Сан Диего фирма.

По-рано тази година NRDC заяви, че американският производител на чипове е заподозрян в злоупотреба с положението си на пазара.

Очаква се по-късно този месец Сатя Надела да направи първото си посещение в Китай в ролята си на главен изпълнителен директор на Microsoft. Не е ясно дали Надела, който пое ръководния пост в Microsoft през февруари, ще се срещне с представители на китайското правителство по време на посещението си, или ще се опита да разреши проблемите чрез разговори с единия от антитръстовите регулатори - Китайската администрация за индустия и търговия (SAIC). 

Операционните системи на Microsoft се използват широко в Китай, което ги прави лесна мишена за правителствена намеса. През май китайското правителство забрани на държавните служители да използват Windows 8, а по последна информация упражнява натиск върху компании с държавно участие да сторят същото. По-старият и по-уязвим Windows XP се използваше от половината от настолните компютри в Китай, преди Microsoft да спре поддръжката му през април. 

Това е и една от причините Microsoft да се концентрира върху развиващия се пазар с игрални конзоли в страната. Концернът вече приема поръчки за своя Xbox чрез партньорството си със сайта за онлайн търговия JD.com, в който дял има интернет гигантът Tencent. В Китай игровите конзоли бяха забранени за  дълго време, но отскоро забраната бе вдигната временно и с някои ограничения. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още