IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за независимост на Шотландия расте

Дни преди референдума кампанията за независимост вече изостава само с 6 пункта от тази за оставане в Обединеното кралство

09:24 | 02.09.14 г. 2
<p>
	Шотландското знаме се вее до британското в Лондон, на заден план е виенското колело &quot;Окото на Лондон&quot;. <em>Снимка: Ройтерс.</em></p>

Шотландското знаме се вее до британското в Лондон, на заден план е виенското колело "Окото на Лондон". Снимка: Ройтерс.

Подкрепата за независимост на Шотландия се увеличава драматично през август. Дни преди референдума на 18 септември кампанията за независимост вече изостава само с шест пункта от тази за оставане в Обединеното кралство, предаде Ройтерс, като се позова на публикувано социологическо изследване.

Проучването на вестниците "Сън" и "Таймс" показва, че подкрепата за кампанията за независимост е достигнала 47 процента - увеличение от 4 пункта от средата на август и от осем пункта от началото на същия месец.

Според допитването преднината на кампанията против независимостта намалява от 22 пункта в началото на август на 6 пункта. Водещите данни обаче не включват колебаещите се избиратели, отбелязва Ройтерс.

Проучването е първото, което показва значителна промяна в мненията след провелите се миналата седмица два телевизионни дебата по въпроса, допълва агенцията.

Ройтерс цитира и друго изследване, публикувано вчера, този път на компанията ЮГов, според което подкрепата за независимостта е 42 процента, а тази за кампанията за оставане в Обединеното кралство - 48 процента. Според същото проучване делът на колебаещите се избиратели е рекордно нисък - 10 процента.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
това да не ти е измисления референдум в Крим, без каквато и да е юридическа подкрепа ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Tobywolf
преди 9 години
Ако гласуват за независимост - веднага санкции, порицание в световните организации и масови бомбардировки с тактически ракети и авиация от страна на Великобритания!Ама-ха, терористи с терористи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още