IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ потвърди икономическия растеж от 1,6% през второто тримесечие

Тримесечните и годишни оценки за БВП и производителността на труда вече ще бъдат оповестявани в по-кратък срок

14:51 | 03.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
НСИ потвърди икономическия растеж от 1,6% през второто тримесечие

Националният статистически институт (НСИ) потвърди растежа на българската икономика през второто тримесечие. Ръстът през периода април-юни е 0,5% на тримесечна и 1,6% на годишна сезонно изгладена база. За доброто представяне през периода допринасят износът, инвестициите, по-малко потреблението, но и увеличаващата се производителност на труда. С най-голям принос са промишлеността и финансовият сектор.

Така през вторите три месеца на 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 19,517 млрд. лв. по текущи цени. На глава от населението се падат по 1 379 евро, или 1 889 щатски долара.

Въпреки че крайното потребление се понижава с 0,4% на тримесечна база, на годишна расте с ревизираните в посока нагоре 2,3%. Данните за индивидуалното потребление са ревизирани до отрицателните 0,2%. За сравнение – през предходното тримесечие НСИ отчете ръст от 1,3%, докато за година индивидуалното потребление скача с 1,6%.

Общите инвестиции в основен капитал в икономиката се покачват с 0,8% спрямо първите три месеца на тази година и с 3,9% в сравнение с година по-рано. Инвестициите в основен капитал само в индустриалния сектор растат с ревизираните в посока надолу 1,3% на тримесечна и с 3,8% на годишна база. Добавената стойност от финансови и застрахователни дейности е с 6,7% по-висока спрямо първите три месеца на годината въпреки минималния принос от 0,1% на годишна база. Аграрният сектор намалява равнището си с 1,3% на годишна база, но реализираната добавена стойност се покачва с 0,5% през тримесечието.

Износът се възстановява, след като спадаше във всеки от месеците от януари до април. През юни износът нарасна за втори пореден месец. С покачване от 2% през второто тримесечие експортът също допринася за впечатляващия икономически растеж. За същия период вносът се свива с 1,2%. На годишна база износът се покачва с 3,4 на сто, а вносът – с 3,9%.

Актуални данни за състоянието на търговския баланс ще получим следващата седмица, когато НСИ ще изнесе данни за търговията на България с държавите членки на Европейския съюз и извън него. Данните следва да разкрият повече за влиянието на играта на санкции върху търговските връзки на страната ни с Русия и Украйна.

По отношение на производителността на труда – другият фактор за доброто представяне на родната икономика през второто тримесечие – показателят се покачва с 1,7% на годишна база. На едно лице се падат по 5 535 лв. от текущия обем на БВП, като всеки зает създава 13,3 лв. БВП за един обработен час. Това е повече спрямо 12 лв. на час през първото тримесечие, но по-малко в сравнение с последното на 2013 г., когато за един час сме произвеждали средно по 15,7 лв. БВП - най-много в сравнение с всички тримесечия от 2003 г. насам.

Производителността на труда в индустриалния сектор е най-висока - 6 489 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 15,1 лв. за един обработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 732 лв., или 11,3 лв. на час. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 1 082 лв. при 2,7 лв. на час. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
milioner4e
преди 9 години
Дявола да чете Евангелието ми е същото като Мави да чете икономически данни. Смях и позор на годините ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
В българия никога няма да се появи управник, достоен за хвалене. Или поне от всички... Затова по-мъдрите (като мен... хехе) оценяват по-малкото зло. За мен и много като мен Орешарски беше най-малкото възможно зло - без твърда патийна рподкрепа и комфорт да се разпасва, постоянно му се гледаше в канчето, пресиран от опозиция и протестиращи, готов да преговаря и обсъжда... Сега гледай какво дойде и какво се задава....! Тези служебните се разпасаха като че ли ще векуат! И да си ги видял пред някого да се отчитат, някой да им търси за нещо сметка? Затова ли го бутнаха Орешарски - да управлява президентчето, без да носи никой отговорност? Свалят, сменят, махат, договори спират, концесии подписват, бордове създават, война обявяват... баси демокрацията в действие - по латиноАМЕРИКАНСКИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
мави ай стига хвали орешака. Когато ЕК и ЕЦБ и ФЕД напомпиха малко икономиката в ЕС това се отрази и на нас, но да говорим, че това се дължи на едногодишното управление на Орешарски е смешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
между 12-18 месеца.. за жалост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
...и Доган и заемите за уж спрените проекти Южен Поток и АЕЦ Белене, и опита за фалит на КТБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 9 години
Колко според теб е времевия лаг на Бг икономиката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Сега обаче ни очаква спад и за това ще са виновни само Орешареца и Станишката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
"Последно сбогом" от Орешарски... хехе! Или данеби пък това да са последни трептения от икономическата експлозия през управлението на ГЕРБ... хахаха! Щото отсега нататък - мор! Боце ни кани да го подкрепим за едно управление, в което обещава по Коледа на нямаме какво да ядем... хаха!Напред към урните! Да живее демокрацията! Долу комунистите, КГБ и ДС! Ура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още