IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотите на Lufthansa планират нова стачка днес

Протестът на служителите ще доведе до отмяната на 200 полета и ще осуети плановете на над 250 хил. пътници

12:19 | 05.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пилотите на Lufthansa планират нова стачка днес

Стачката на пилотите на Lufthansa, насрочена за днес, ще доведе до отмяната на 200 полета и ще осуети плановете за пътуване на над 250 хил. пътници, предава ВВС.

Германската авиокомпания води спор със синдикалната организация Cockpit относно схемата за ранно пенсиониране на служителите от нискобюджетното звено Germanwings.

Стачката е планирана за 15 часа местно време, като може да продължи шест часа. Полетите на къси и средни разстояния от летището във Франкфурт, което е третото по големина в Европа, ще бъдат засегнати.

„Ще продължим да стачкуваме, докато Lufthansa не сложи край на конфликтния начин, по който се отнася с персонала“, споделя пред Ройтерс представителят на синдикатите Йорг Хандверг.

Пилотите, които проведоха тридневна национална стачка през април поради същия проблем, искат Lufthansa да запази 50-годишната схема, която позволява на пилотите да се възползват от по-ранно пенсиониране – още на 55-годишна възраст, и все още да получават до 60% от заплатата си.

Авиоконцернът, който искаше да отмени изцяло схемата, настоява да повиши средната пенсионна възраст в компанията до 61 години. По думите на изпълнителния директор Карстен Спор промените са необходими, за да се поддържат разходите ниски.

Въпреки че днешната стачка няма да причини хаос, подобен на този от априлските протести, тя съвпада с края на лятната ваканция за някои германски области.

Стачката на пилотите на Germanwings, провела се миналия петък, обърка плановете на над 15 000 пътници, отменяйки повече от 100 полета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 9 години
"Пилотите, които проведоха тридневна национална стачка през април поради същия проблем, искат Lufthansa да запази 50-годишната схема, която позволява на пилотите да се възползват от по-ранно пенсиониране още на 55-годишна възраст, и все още да получават до 60% от заплатата си"...............................................вивдате ли за какво се борят германците!?За запазване на 55г възраст за пенсиониране!Къде са българските синдикати и защо се кланят на т.н."бизнес"Къде са българите и защо не протестират за истинските и важните неща каквито са пенсиитеВ РБ нямаше бомби и войни както в Сърбия и Румъния, но фашистите не изгубиха и една битка и дори война неводеха - ние им се дадохме доброволно да ни поробят и дори сега им се кланим и не им казваме г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още