IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Браун: Лирата ще постави независима Шотландия в колониална зависимост

Ако Шотландия иска да е част от британската икономика, то тя би трябвало да иска и да е част от самата Великобритания, каза бившият британски премиер

19:23 | 05.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Г. Браун: Лирата ще постави независима Шотландия в колониална зависимост

Връзката между Великобритания и Шотландия ще заприлича на колониална, ако Единбург гласува своята независимост от кралството, но задържи британската лира като своя официална валута.

Това заяви бившият британски премиер Гордън Браун в един от последните опити на противниците на отделянето на Шотландия да го предотвратят, пише Bloomberg.

В реч пред лондонския Парламент Браун атакува предложението на шотландския министър-председател Алекс Салмънд Шотландия да продължи да използва британската лира, ако гласува своята независимост. По думите на Браун това ще означава, че Шотландия ще трябва да се съобразява с решенията, които Английската централна банка (АЦБ) и британският министър на финансите взимат за общото благо на Великобритания.

„Ако Шотландия иска да е част от британската икономика, каквото казва, че желае Салмънд, то Шотландия би трябвало също така да иска да е част от самата Великобритания“, каза Браун пред политици и активисти.

Той призова за „патриотичен вот против независимостта“, подчертавайки общата история на страните в различни сфери като войната, гражданските права и медицината. Съюзът между тях представлява „не просто икономическо партньорство, а една морална общност“, каза той.

Докато остават по-малко от 2 седмици до насрочения за 18 септември референдум, шотландските националисти, желаещи да сложат край на тривековната си връзка с Англия и Уелс, засилват своите позиции. 53% от шотландците ще гласуват против независимостта срещу 47% „за“, показва публикувано на 2 септември проучване на фирмата за проучване на пазара YouGov. Предходното изследване, проведено 3 седмици по-рано, показваше изоставане на поддръжниците на независимостта с 14 процентни пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 9 години
STRAHO, защо шариш из цяла Европа? Първо кажи дали българските турци имат право да се отделят? Тогава можеш да обсъждаш Европата. А между другото Шотландия няма да се отдели. Запомнете го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Значи шотландци, каталунци , холандци /в Белгия/, албанци в Косово, черногорци в Сърбия и т.н, имат право да се отделят свободно и цивилизовано а кримчани не! Те независимо от автономния си статут който имаха в Украйна НЯМАТ право да решават съдбата си. :) Що за двоен стандарт? Очаквам сега, и те да не бъдат признати /ако решат да се отделят де/ и те от "международната" /англосаксонска/ общност и да им бъдат наложени санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още