IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на американските семейства със собствен бизнес е най-ниският в историята

Изследването на Федералния резерв затвърждава жестоката действителност, че средната класа в САЩ умира, пише ZeroHedge

13:21 | 10.09.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Дори и в разгара на т.нар. &bdquo;икономическо възстановяване&ldquo; делът на малкият бизнес се намира на историческо дъно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дори и в разгара на т.нар. „икономическо възстановяване“ делът на малкият бизнес се намира на историческо дъно. Снимка: Ройтерс

По данни на Федералния резерв на САЩ (Фед) делът на американските семейства, които имат собствен бизнес, е най-ниският в историята, пише ZeroHedge. В своето изследване „Промени във финансите на американските домакинства от 2010 г. до 2013 г.“, което се провежда на всеки три години, централната банка отбелязва, че през този период притежаването на малък бизнес в САЩ „спада значително“.

Дори и в разгара на т.нар. „икономическо възстановяване“ делът на малкият бизнес се намира на исторически дъно. Ако икономиката наистина беше здрава, това нямаше да се случва. Нямаше да е така, ако американците атакуваха трудовия пазар. Освен това заетостта в САЩ се намира на 36-годишно дъно. Това нямаше да се случва, ако икономиката се възстановяваше. Истината е, че средната класа в САЩ умира, а последните данни от изследването на Фед показват все по-ярко тази жестока действителност.

За да натрупат богатство, американците от средната класа или трябва да имат свой собствен бизнес, или да са на добри позиции. В доклада на Фед се споменава, че пропорцията американски домакинства, които имат интерес да движат свой собствени бизнес, спада от 13,3% през 2010 г. до най-новото дъно от 11,7% през 2013 г.

Това е един от факторите, поради който расте ножицата между най-богатите и всички останали в икономиката. Разбира се, друг основен фактор е умереното закриване на добре платените работни позиции.

Друго проучване сред възпитаници на Harvard Business School показа, че фирмите в САЩ се възползват от бизнес средата, но служителите са нейни пленници, т.е. средната класа страда. За съжаление това скоро няма да се промени. Освен това в изследването се посочва още, че американските работници ги чакат „по-ниски работни заплати и по-малко работни места на пълно работно време“ в следващите години.

Администрацията на президента Барак Обама продължава да ни казва, че безработицата пада и че икономиката се възстановява. Но това не отговаря на реалността, в която американците живеят понастоящем.

Както наскоро Дейвид Стокман каза, освен в секторите здравеопазване и образование икономиката на САЩ не е създала нито едно работно място от средата на 2000 г., въпреки че населението нараства значително от тогава до днес.

Освен това много от работните позиции, които икономиката прибавя всеки месец, са почасови. В момента все още работещите на пълно работно време са с 1,4 млн. по-малко в сравнение с 2008 г. Същевременно населението се увеличава с повече от 100 000 души месечно. Това означава, че средната класа се свива.

Свидетели сме на концентрация на богатството сред най-богатите, а много от нас стават все по-бедни. Както отбелязва и CNN в своя статия, Фед изчислява, че ножицата между богатите и бедните в САЩ е по-голяма от всякога.

В своето изследване Фед открива, че през 2013 г. най-богатите 3% от американските домакинства притежават 54,4% от общия доход в страната. Делът е малко по-висок в сравнение с 2010 г. Освен това той е значително по-висок в сравнение с 1989 г., когато най-богатите 3% притежаваха 44,8% от всички доходи.

Това показва бързината, с която неравенството в доходите расте през последното десетилетие. Същевременно делът на доходите, които имат долните 90%, спада до 24,7% през 2013 г. спрямо 33,2 на сто през 1989 г.

Една от основните причини за ръста на доходите на най-богатите е подемът на фондовия пазар. Политиките по печатане на пари на Фед изпратиха цените на акциите до невиждани върхове. Това е облагодетелствало най-богатите.

По последни данни делът на американците, притежаващи акции, е най-ниският от 18 години насам. Най-богатите притежават рекордно количество акции, които всъщност носят по-голяма част от доходите им в сравнение с източниците за останалите американци. Всъщност Фед казва, че през 2010 г. най-богатите 10% държат 81% от всички акции. Данни за 2013 г. все още няма, но най-вероятно делът ще е нараснал.

От последната финансова криза Фед се отнася доста добре с елита. Но повечето американци не живеят по-добре. Докато повече американци не си намерят добра работа или не изградят свой бизнес, нещата за средната класа няма да се оправят. Но политиките, които преследват политиците, продължават да заличават добрите работни места и да убиват малкия бизнес. Ето защо едва ли можем да очакваме съществена промяна скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
За тях мъка, ама и за нас мъка, защото тук положението въобще не е по-розово. Колко от Българите имат собствен бизнес?На съвременните държави им трябват послушни поданици и роби, не свободни и независими граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ами, ако преди 100 и кусур години, върховата технология в текстилната индустрия (като пример), което е бил някакъв вид тъкачен стан, е била по джоба на условно да кажем 20-30% от населението, то към днешна дата, какъв процент от човечеството може да направят инвестиция за съвременен текстилен завод?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Мъка голяма за краварите! И те ще владеят света и ще налагат санкции...***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Мъка голяма за краварите! И те ще владеят света и ще налагат санкции...***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още